Din sărbătoarea muncitorească de odinioară a rămas doar plăcerea ieşirii la iarbă verde, deoarece 1 Mai coincide cu deschiderea oficială a sezonului estival. În această minivacanță se aşteaptă ca zonele de agrement din Dobrogea să fie pline. Delta Dunării este inclusă în topul destinațiilor de… “fugă în natură”, mai ales acum când vremea este perfectă, se deschid resorturile, hotelurile și pensiunile, iar marea te așteaptă s-o vezi. Da, marea, văzută de la vărsarea Dunării, prin gurile Deltei…
Jurnaliștii GoNEXT au stat de vorbă cu câțiva oameni ai Deltei care fac turism de ani de zile pentru a afla prețuri, meniuri culinare, destinații și activități de 1 Mai, precum și excursii în împrejurimi cu agreementul de rigoare.
Delta Dunării se întinde pe o suprafață de 4152 de kilometri pătrați; este cea mai mare rezervație umedă din Europa. Mai mult de jumătate din întreaga ei suprafață este ocupată de ecosisteme naturale acvatice și terestre cu valoare de patrimoniu universal. Toate localitățile sunt frumoase, mici și pline de farmec. Câteva dintre ele și-au dezvoltat în timp latura turistică, numărându-se astăzi printre preferatele turiștilor. La resortul Cormoran, echipa condusă de Cornel Găină este pe final de pregătiri, gata să-și aștepte turiștii de 1 Mai. Sunt rezervări făcute de câteva luni de zile, iar gazdele vor să-și primească clienții cu tot ce au mai bun.
“De 1 Mai îi așteptăm pe toți, să-și petreacă timpul liber într-un mod cât mai plăcut. În afară de activități tradiționale pe uscat – noi suntem pe o insulă și ei (vizitatorii – n.n.) vin de pe un continent – sunt spații pentru copii, transfer, pensiune completă, în funcție de programul care-l au – două terenuri de sport multiactive, adică pentru fotbal, baschet, volei, teren de joacă pentru copii, sală de fitness, mese de ping pong, mese de biliard. Iar copii până-n 7 ani au gratuitate la tot. Asta avem pe uscat” spune Cornel Găină, proprietarul resortului Cormoran.
Când vii în Deltă, cel mai bine e să ai și relaxare, și plimbări pe canale, și pește la masă ori fotografii de efect cu răsărituri și apusuri de vis. Dacă ai câte puțin din toate ești un turist fericit și sigur vei reveni. Iar localnicii știu că vei descoperi câte ceva din farmecul acestui loc minunat fie că stai în hamac, fie că te bate vântul în barca manevrată pe lacuri și canale în căutare de pelicani și lebede.
“De 1 Mai avem un pachet turistic complet care conține 4 nopți de cazare demipensiune, transfer cu barca, plimbare cu barca de agreement, plimbare cu catamaranul. Opțional se pot organiza diferitele excursii, se poate pescui în incinta de lângă noi sau natural. Avem 15 camere disponibile” spune Răzvan Popa, Manager la Egreta Resort.
Dincolo de casă și masă, Delta Dunării înseamnă în primul rând plimbări lungi pe canalele sale și pe lacurile pline de păsări și nuferi sălbatici. Gazdele Deltei au pregătit pentru plimbăreți excursii variate care satisfac gustul fiecăruia. Există trasee lungi pentru împătimiții genului, dar sunt disponibile și plimbări mai scurte pentru începători.
“Avem 28 de excursii pe care le organizăm. Preferatele mele sunt două. Una este “inițiere în Delta Dunării” – o excursie mică, lentă, de 2-3 ore ca să vedem împrejurimile. Cealaltă e mai lungă, cu ambarcațiuni rapide ca să vizităm localitățile mai îndepărtate: Chilia, Sf. Gheorghe, Sulina, Portița. Sau Pădurea Letea, sau Pădurea Caraorman. Avem și facilități pentru pescari, nu doar ca să pescuiască în fața complexului, dar avem și o amenajarea piscicolă de 1700 de hectare, pentru pescuitul la răpitor (știucă) ori staționar (crap, caraș, plătică)”, spune Cornel Găină de la Cormoran Resort.
Delta Dunării și-a cucerit celebritatea prin excursiile lungi în care și-a purtat vizitatorii, pe canale ascunse de stuf, prin câmpuri largi de nuferi sau prin păduri micuțe și sălbatice, pe lângă locuințele de pescari. Sălbăticia naturii îi lasă muți de uimire chiar și pe cei mai “urbani” dintre noi care mai degrabă ar sta “pe lângă casă”. Oricum ar fi, există opțiuni pentru toți.
“Avem un teren de tenis, organizăm partide de pescuit, organizăm deplasări în Deltă, mai avem și-un hotel plutitor aproape de Marea Neagră. Se pot organiza trasee foarte lungi în Deltă – putem să mergem până la pădurea Letea, de asemenea se poate ieși – când condițiile sunt propice – cu ambarcațiunile noastre chiar pe mare. Putem servi masa la hotelul nostru plutitor aproape de Sf. Gheorghe, putem organiza excursii acolo unde doresc turiștii” spune Răzvan Popa de la Egreta Resort.
Egreta resort este unul din liderii excursiilor pe apă, din zonă. Să ajungi în Delta Dunării nu înseamnă să o bifezi ca și vizitată. Indiferent de durata șederii in Deltă, o excursie cu barca nu este de ratat.
“Noi putem propune trasee mai lungi sau mai scurte. Unul dintre cele mai apreciate trasee este Sulina – ieșire pe Marea Neagră- vizită Sulina Port, Farul Vechi. Alt traseu cerut este Pădurea Letea – vizită și plimbări cu cai sau trăsuri acolo. Sau lacurile interioare ale Deltei cu destinație finală Canalul Sulina și Lacul Crișan. Se poate ajunge pe Dunărea Veche, chiar și la mila 23 și lacurile apropiate de Mila 23” ne explică Răzvan Popa de la Egreta Resort.
1 Mai în Deltă: Nicio masă fără pește
1 Mai “pe uscat” înseamnă pentru cei mai mulți mici și bere, 4 zile și 4 nopți. Delta face însă opinie separată, pentru că aici peștele e rege pe toate mesele.
“Încercăm să facem o gamă variată de pește tradițional lipovenesc: storceag, ciorbă de pește, borșul de pește tradițional al Deltei, saramură de crap, plachie, scordolea – o gama variată. Pentru cei mai pretențioși încercăm se venim cu șalău în crustă de migdale, știucă umplută, crap umplut. Pentru cine nu mănâncă pește avem și preparate din carne” spune Marius Ovidiu Tudorache, șef bucătar la Cormoran Resort
Adevarul e că doar în Delta Dunării se poate mânca pește așa cum trebuie: mult, bun, gustos și diversificat. Casă, masă, plimbări și aventură – sună bine pentru minivacanța de 1 Mai. A venit timpul pentru nota de plata. Cât poate să coste un sejur de vis?
“Avem un pachet de 1 mai cu intrare de pe 28 aprilie, patru nopți și cinci zile – locul în camera dublă este 785 de lei, iar pachetul include cazare cu demipensiune, transfer, o excursie de 3 ore pe lacuri și canale (chiar o recomand !) cină cu foc de tabără în seara de 1 Mai”, spune Ramona Perijoc, recepționeră într-un resort al Deltei.
Delta Dunării este un loc al superlativelor, iar un 1 Mai în stil lipovenesc poate deveni un sejur de colecție pentru mulți dintre noi. Iar primăvara e cel mai bun anotimp pentru o vizită în Delta Dunării. Nu există țânțari și poți să te plimbi pe absolut toate canalele, pentru că în această perioadă apele Dunării sunt crescute. În lunile aprilie-mai dispar malurile, iar delta se transformă într-o mare de apă, în care vezi, din loc în loc, mici insule cu sate. Pe lângă penajul deosebit al păsărilor din pădurile inundate care freamătă de viață, vezi și peștii uriași care intră în zonele de apă mică pentru a-și depune icrele.
“Perioada de 1 Mai este un moment bun pentru a demara turismul în Delta Dunării. Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării alături de principalii săi parteneri sunt pregătiți să-și primească turiștii în această perioadă superbă. Egreta Hidroturism, Cormoran, Green Village, locațiile din zona Crișan, Mila 23, Caraorman… Nu aș vrea să uit nici municipiul Tulcea – acolo discutăm de “o deschidere” de 12 luni pe an. Aproape 70% din locațiile turistice ale Deltei vor fi deschise de 1 mai”, a declarat pentru GoNEXT, Cătălin Țibuleac, Președintele Asociației de Management al Destinației Delta Dunării.
Concluzia noastră e simplă: e de mers în Deltă de 1 Mai. Primăvara vine aici de la jumătatea lui aprilie și nu seamănă deloc cu cea din oraș. Imaginile de mai jos, dar și reportajul video sunt invitația noastră pentru a face o vacanță în Delta Dunării.
Be the first to comment