FOTO VIDEO Delta Dunării, atracție de toamnă pentru pescari și practicanții de caiac. Hotelierii au pregătit oferte și diverse facilități pentru aceste categorii de turiști

Practicanții de caiac și-au dat întâlnire în Delta Dunării. FOTO GOnext

Toamna a venit în Deltă aducând cu ea faimoasele concursuri de pescuit la care se strâng profesioniștii mulinetelor din toata ţara. Turiștii care au cutrerierat canalele toată vara au făcut loc experților în lansat, mulinat și adus la mal a știucilor-trofeu,  exemplare superbe care ating uneori și un metru lungime.

Se schimbă anotimpurile la vărsarea Dunării în mare și Delta îmbracă haine noi pentru oaspeţi noi: aici sezonul turistic nu se încheie niciodată – ăsta e marele avantaj al Deltei față de litoral. Proprietarii de pensiuni s-au pregătit și ei pentru noii vizitatori: pachetele turistice au fost regândite, prețurile sunt ajustate din mers, și noi facilități sunt puse la bătaie pentru pescari.

“Cea mai bună ofertă pentru pescari o avem la concursurile de pescuit: 3.000 de lei un sejur complet care include absolut toate serviciile, inclusiv taxa de pescuit. Le oferimt tot: restaurantul, camerele, condițiile de 4 stele… Concursurile de pescuit sunt foarte bine stabilite: le facem transferul din Dunavăţ sau de la Murighiol, depinde de situație, îi aducem aici, apoi în prima zi au parte de ședința tehnică în care noi le explicăm, le citim regulamentul, ei pun foarte multe întrebări, dimineața la 5 ne trezim, iau micul dejun și pleacă la pescuit.

De regulă în prima zi manșa este foarte lungă, pleacă la 6 dimineața și se întorc la 7 seara, iar duminică în ultima zi, avem o manșă mai scurtă de la 7 dimineață la 12″ explică Silvia Savu de la “Holbina Trei Bibani.”

Resortul Holbina e cunoscut ca un paradis al pescarilor de răpitori: are mai multe incinte închise, special destinate concursurilor de pescuit, populate toate cu știucă și în plus de asta, oamenii de aici îi pot duce pe amatorii de pește și pe alte lacuri și canale ale Deltei unde trage răpitorul foarte bine la linguriță.

Delta e ofertantă cu toată lumea. Gazdele de la pensiuni se trezesc dis de dimineață, cu mult înaintea competitorilor ca să le pregătească micul dejun, undițele, bărcile, hainele mai groase și pelerinele în caz că îi prind ploaia pe baltă, iar liniștea se așterne peste pensiuni doar după ce și ultima barcă a ieșit în larg. Teoretic, un pescar profesionist nu cere prea multe de la gazda lui: el mănâncă ceva frugal dimineață și apoi pleacă cu noaptea în cap la locul știut, pentru pescuit.

Stă toată ziua acolo, și după ora 6-7 seara pornește către casă. Altfel se comportă un turist venit special pentru natură, ca să admire culorile Deltei toamna. Și alte cerințe vor avea de exemplu, sportivii care vin în Deltă pentru concursurile de caiac.

“Este vorba de oameni care iubesc natura și Delta și caiacul. Sportul în natură ne unește. Eu practic printre altele și acest sport minunat, îi cunosc și încerc să-i adun și să-i fac să vină în număr cât mai mare de la an la an, și lucrul asta se întâmplă și sunt foarte bucuros. Cel mai important este că venim și ne întîlnim aici și ne bucurăm de locurile acestea minunate” spune Ulise Galu, organizatorul Delta Caiac Race.

Ieșirea din vară și transformarea pe care o suportă Delta în toamnă înseamnă regândirea pachetelor turistice cu bătaie lungă, pentru sezonul rece și foarte rece. Sunt pensiuni care oferă și posibilitatea petrecerii sărbătorilor de iarnă în nordul Dobrogei, în satele de pescari. E drept că nu toate complexurile turistice sunt dotate cu instalații de încălzire, dar acelea care au așa ceva vin cu oferte de vis pentru iubitorii Deltei.

“Anumite resorturi chiar au scos ofertele de iarnă pentru Crăciun-Revelion și apoi Crăciun și Revelion pe rit vechi. Aceasta este frumusețea în Delta Dunării și în județul Tulcea: sărbătorile de iarnă vin la pătrat. Atunci când toată lumea termină de sărbătorit pe rit nou, noi îi mai invităm o dată și o luăm de la capăt să mai sărbătorim o dată și cu etnicii ruși lipoveni, ucrainieni – sunt o poveste la noi, sărbătorile pe rit vechi” spune Corina Davidov, purtător de cuvânt al Asociației Delta Dunării.

Mulți turiști înseamnă nu doar motiv de sărbătoare, ci și probleme care apar și trebuie rezolvate din mers. Delta fiind un muzeu în aer liber, poate fi afectată de prezența masivă a turiștilor “estivali”. Ecosistemele sunt fragile, frumusețile ei pot fi alterate de comportamentul “de consum” și lucrurile se refac mai greu. În plus de asta, proprietarii de pensiuni se confruntă cu lipsa forței de muncă, atât de necesară în turism.

“Noi la complex, avem jumătate din personal asiatici, iar anul viitor s-ar putea să avem trei sferturi, având în vedere lipsa de forță de muncă românească. Trebuie să diversificăm în fiecare an având în vedere tichetele de vacanță pentru care noi, asociațiile profesionale am luptat foarte mult. Pentru anul viitor vom încerca să facem câteva pachete turistice care să fie pe valoarea unui tichet valoric, turistic” spune Cornel Găină de la Complexul Cormoran.

Nu doar afaceriștii din turism simt creșterile masive de vizitatori ai Deltei din ultimii doi ani, vara această fiind a doua consecutivă, cu cifre mari și foarte mari. La sfârșitul lunii august, datele oficiale arătau prezența a 125.000 de turiști în Deltă. Astfel de fluxuri umane determină autoritățile să regândească strategiile de sustenabilitate a ecosistemului local.

“Presiunea turistică a devenit din ce în ce mai mare, implicit aduce și o serie de probleme care evident că trebuie gestionate și trebuie corectate acolo unde lucrurile pot derapa și nu intră într-o zonă de respectare a legii. Ne trebuie un studiu care să ne spună cam care este capacitatea de suport a Deltei, de cazare, de vizitare, de transport.

Dacă vrem o Deltă curată, dacă vrem să definim o Deltă cu un turism responsabil, atunci poate ar fi de preferat că dormitorul, zona de cazare să se intensifice pe partea de terasă, iar partea de Deltă efectivă să rămână într-o zonă de suportabilitate să-i spunem, vis-a-vis de numărul de turiști care pot fi la un anumit moment în Delta Dunării”, a declarat Cătălin Țibuleac, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

E de muncă și pe partea de infrastructură. Acum se lucrează la decolmatarea canalului Letea-Sidor, o zonă turistică foarte căutată datorită celebrei păduri Letea și a cailor săi sălbăticiţi. Canalele trebuie curățate de mâlul adunat pe fund, care micșorează adâncimea apei și face ca bărcile să înainteze cu greu.

E important și pentru turiști, dar și pentru localnici care au nevoie să ajungă în diverse locuri. Separat de asta, recent autoritățile Deltei au semnat contractul de finanțare pentru alte trei lucrări importante de decolmatare pe Gorgova-Uzlina, Roșu-Puiu și Istria-Nuntași din complexul Razelm-Sinoie. Sunt proiecte mari, care însumează de 15 milioane de euro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*