Patronatele din turism cer Guvernului să înființeze Autoritatea Națională pentru Turism

Stațiunea Mamaia. FOTO Primăria Constanța

Patronatele din turism cer Guvernului să înființeze Autoritatea Națională pentru Turism (ANT), iar aceasta să fie condusă de un președinte cu rang de secretar de stat.

După ce Ministerul Turismului a fost desființat în organigrama noului Executiv, iar acest domeniu important al economiei este reprezentat ca un departament oarecare în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, patronatele din turism cer, aprobarea înființării Autorității Naționale pentru Turism condusă de un Președinte cu rang de Secretar de Stat. Această masură, va duce la dezvoltarea sectorului în viitor, va asigura continuarea și coerența măsurilor reglementate, pentru finalizarea actelor normative aflate în dezbatere publică și dezvoltarea acestor măsuri care s-au dovedit foarte importante pentru economia națională.

“După ce turismul a avut parte în ultimii ani de un minister propriu, ceea ce a avut efecte pozitive pentru acest domeniu, în organigrama noului executiv nu se mai regăsește nici ca un nume în coada unui minister mai mare, cum s-a întâmplat cu ani în urmă. Pentru ca sectorul să nu intre într-un con de umbră, fiind reprezentat doar de un departament oarecare în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Patronatele din turism cer Guvernului înființarea unei Autorități Naționale pentru Turism, condusă de un Președinte cu rang de Secretar de Stat”, a declarat Mohammad Murad, Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Creșterea incontestabilă, în ultimii ani, a ponderii aportului sectorului turism în PIB-ul României a fost posibilă datorită măsurilor aprobate de toți reprezentanții partidelor politice aflate în Parlament. Turismul este un sector ce transcede spectrul politic, beneficiul îmbunătățirilor în acest sector fiind în avantajul tuturor, prin refacerea și susținerea forței de muncă, creșterea productivității muncii, crearea de noi locuri de muncă și echilibrarea balanței de plăți a României.

De-a lungul timpului FPTR a participat și a prezentat propuneri pe parcursul procesului legislativ, inclusiv pentru Legea Turismului, astfel încât aceasta să devină “constituția“ turismului pentru următorii 5-20 de ani; a susținut necesitatea modificării întregii legislații subsecvente Legii Turismului; a sprijinit înființarea primei Organizații de Management al Destinației din România, în Municipiul Mangalia care include șapte stațiuni turistice de interes național și, nu în ultimul rând, a fost membru al Consiliului Consultativ al Turismului și a avut reprezentant în Comisia de Dialog Social la nivelul Ministerului Turismului.

Prin înființarea Autorității Naționale pentru Turism (A.N.T.), instituție cu personalitate juridică distinctă, condusă de un președinte cu rang de secretar de stat, în subordinea directă a Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, FPTR propune o structură organizatorică mai suplă, cuprinzând 140 posturi, din care 30 vor rămâne libere până la angajarea atașaților în turism.

“Din cele 199 de posturi ocupate în prezent se vor reduce efectiv 89 de posturi, multe fiind de conducere, fapt ce va conduce la diminuarea semnificativă a fondului lunar de salarii la aproximativ 155.000 euro. În cazul în care o parte din cei 89 de funcționari care nu vor putea fi redistribuiți, aceștia se pot angaja în mediul privat în turism unde există un deficit de forță de muncă de aproximativ 150.000 de angajați, din care cel puțin 2.000 în funcții de conducere operativă. Impactul asupra mediului de afaceri va fi pozitiv, existând premizele continuării în condiții de eficiență maximă a activității în domeniul turismului”, a mai precizat FPTR.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*