Președintele ANAT, Nicolae Demetriade a transmis o nouă adresă către în atenția lui Ioan Marcel Boloș- Ministrul Fondurilor Europene , prin care se solicită formule flexibile de acordare imediată a unor granturi care sa fie combinate cu măsuri de suspendare a plății taxelor și impozitelor pe salarii pe o perioada de minimul 6 luni. Astfel se vor stimula angajatorii sa păstreze cat mai multe locuri de munca. În lipsa acestor măsuri vor urma disponibilizări pentru care Statul va trebui sa asigure măsuri compensatorii mult mai mari pentru șomaj.
Scrisoarea deschisă adresată președintelui ANAT poate fi citită mai jos:
„Industria agentjilor de turism din România este, de 2 luni, în comă indusă și nu beneficiază nici de carantină impusă de starea de urgență, deoarece chiar dacă din februarie 2020 nu a mai realizat niciun venit, este asaltată zilnic de turiștii care solicită rambursarea banilor plătiți în avans pentru pachetele de servicii sau serviciile unice de călătorie care au fost anulate că urmare a Covid-19.
Este cea mai toxică combinație între lipsa de venituri, stornarea masivă a veniturilor anterioare, imposibilitatea utilizării șomajului tehnic – ca măsură de reducere a costurilor cu personalul, acesta fiind ocupat cu activități zilnice de anulare, corespondență cu partenerii externi, hoteluri din țară și străinătate sau companiile aeriene, pentru restituirea sumelor avansate în vederea păstrării rezervărilor care acum sunt anulate.
De două luni atragem atenția Guvernului și Parlamentului asupra situației extrem de grave în care ne aflăm. Suntem priviți cu înțelegere, se promit măsuri reparatorii, dar nu se întâmplă nimic, deși industria turismului a fost prima afectată de Covid-19 și ultima care ar putea să-și revină în anul viitor. În lipsa unui suport financiar imediat pentru supraviețuire, vor fi șanse minime de a rămâne multe agenții de turism în piață, fiindcă în această etapă – în lipsa oricărei surse de venit, angajații nu vor mai fi păstrați, nu se vor mai putea achita costurile de întreținere și accesul la sistemele de rezervări.
Declarațiile Dvs. privind obținerea unor fonduri nerambursabile din partea UE pentru refacerea capitalului de lucru a lMM-urilor ne-a dat speranța că va fi o șansă de salvare a businessului nostru, prin acordarea de către Ministerul Fondurilor Europene de granturi nerambursabile. Solicităm sprijinul Dvs. pentru acordarea acestor granturi, ÎNAINTE de în se închide multe din cele 2.100 agenții de turism în care activează peste 12.000 angajați. Trebuie să găsim formule flexibile de acordare imediată a acestor granturi, care să fie combinate cu măsuri de suspendare mai plății taxelor și impozitelor pe salarii pe o perioadă de minimum 6 luni, stimulând angajatorii să păstreze cât mai multe locuri de muncă, altfel vor urma disponibilizări pentru care Statul va trebui să asigure măsuri compensatorii mult mari în pentru șomaj.
În lipsă unei decizii imediate, vă asigurăm că NIMENI nu va avea de câștigat. Nici călătorii (care nu au de unde să primească banii înapoi) nici agențiile de turism (care vor fi obligate să intre în insolvență) nici Guvernanții, care își fac planuri pentru un nou MANDAT.
Așteptăm, cu interes maxim, clarificări asupra modului cum luați în calcul sprijinirea efectivă a industriei agențiilor de turism din România“ a transmis Nicolae Demetriade.
Be the first to comment