FOTO Românii au așteptat să meargă în drumeții pe munte pentru a-și bate joc de natură

Oamenii au lăsat dezastru în urma lor. FOTO Salvamont Satu Mare

Din data de 15 mai, restricțiile privind deplasarea pe munte în scop recreativ au fost ridicate și astfel a crescut semnificativ numărul persoanelor doritoare de relaxare și mișcare în inima naturii. Numai că o parte dintre acestea au lăsat în urma lor un adevărat dezastru ecologic.  

Pentru siguranța turiștilor, SPJ Salvamont aduce câteva precizări în legătură cu prezența urșilor din zona montană a județului Satu Mare.

„La pagina de ecologie, din păcate trebuie să aducem la cunoștința opiniei publice și aspecte mai puțin plăcute petrecute în primele zile ale ,,libertatății de după Covid”, din „Zona zero” a turismului montan sătmărean. Din păcate cu astfel de acțiuni ale unor indivizi lipsiți de scrupule, care aruncă anatema asupra întregii comunități,… nu vom reuși niciodată să atragem turiștii, să dezvoltăm zona, să creștem generații sănătoase fizic și mental!, au transmis reprezentanții SPJ Salvamont Satu Mare.

Cu sprijinul lucrătorilor silvici, salvamontiștii le fac iubitorilor de natură următoarele recomandări:

  • Deplasarea în zona montană să se facă doar pe potecile marcate, fără abateri (scurtături) de la traseul marcat
  • În timpul deplasării pe poteci, mai ales când acestea traversează desișuri, sunt recomandate discuțiile cu voce ridicată pentru a ne face simțită prezența.
  • Camparea să se facă în locuri deschise (poieni, fânațe) cunoscute și consacrate acestui scop
  • Alimentele să fie păstrate pe cât posibil închise, mai ales peste noapte (potbagaj auto) sau agățate înalt în copac, sub nici-o formă în cort!
  • Datorită restricțiilor de trafic impuse de pandemia Covid 19, timp de două luni a fost o liniște neobișnuită în zona montană, fapt pentru care și urșii și-au extins habitatul coborând aproape de zonele locuite
  • Urșii din imagine sunt din arealul Luna Șes, ursoaica și cei doi pui fiind localizați în zona de creastă dintre Valea Talna și Valea Brada , iar exemplarul adult fiind observat într-un areal cuprins intre P-na Boroș-Cabana Boda-Muntele Mic-Triholmuri (practic bazinul hidrografic al Bradelor).
  • Din informările primite de la pădurari și vânătorii negreșteni, urșii din zonă nu sunt agresivi, ei își văd de drumul lor și evită omul. O atenție sporită în acest sens, este legată de culegătorii de ciuperci!…care știm că umblă în liniște, în afara potecilor, căutând ciuperci la marginea și în interiorul desișurilor, acolo unde și probabilitatea de a da nas în nas cu ,,ursache” este cea mai mare.
  • Să nu uităm că noi suntem oaspeți în habitatul lor, de aceea, pentru a ne bucura de o zi de drumeție de neuitat, trebuie să respectăm natura și legile ei, multe nescrise!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*