Vești proaste pentru turiștii pasionați de pescuit – începe perioada de prohibiție generală

Pescarii sunt nevoiți să își pună undițele în cui. FOTO Jessi Pena

Din cauza iernii prelungite, mulți dintre cei care și-au făcut planuri să ajungă în Delta Dunării sau pe Dunăre să pescuiască, nu au mai apucat și nici nu își vor putea pune în aplicare pasiunea. Începând cu data de 7 aprilie a început prohibiția, atât în scop comercial, recreativ cât și familial  

Potrivit reprezentanților Administraţiei Rezervaţia Biosfera Deltei Dunării, se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 7 aprilie – 5 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 7 aprilie – 22 mai inclusiv. De asemenea, în zona care constituie frontieră de stat cu Ucraina, în fluviul Dunărea, prohibiția se instituie în perioada 22 aprilie – 5 iunie inclusiv, pe o durată de 45 de zile. În zona Gârla Turcească – Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, peste prohibiție pe o durată de 60 de zile, în perioada 7 aprilie – 5 iunie inclusiv. Și în Complexul Razim-Sinoe și în lacurile litorale se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești și alte viețuitoare acvatice, pe aceiași perioadă.

Se declară zone de refacere biologică pentru resursele acvatice vii, în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, următoarele:

  • Pe Dunărea Veche sectorul cuprins între confluența cu canalul Sulina, de la Mm 8+900 și până la confluența cu Canalul Răducu, tot timpul anului;
  • Lacul Gâsca din Complexul Somova – Parcheș, tot timpul anului;
  • Lacurile Erenciuc și Zmeica, tot timpul anului;
  • Cursul vechi al Brațului Sf. Gheorghe (zone cunoscute ca „bucle”), tot timpul anului, cu excepția zonei cuprinse între km. 16 și km. 20;
  • Pe brațul Chilia, zona km 72 – 77 Pardina, pe o durată de 60 de zile, în perioada 15 martie – 13 mai inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, fără a aduce atingere perioadei de prohibiție instituite la Art. 1 alin.(1).
  • În mod special, pe teritoriul RBDD, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ-sportiv la știucă este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch&release).
  • Se interzice pescuitul comercial, recreativ și familial pentru femelele de raci, în perioada de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la 15 iunie inclusiv, și femelele și masculii de raci în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie.

În ceea ce privește scrumbia, prohibiția este următoarea:

  • pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 7 aprilie – 16 aprilie inclusiv;
  • pe sectorul de Dunăre și brațele sale de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 de zile, în perioada 12 aprilie – 26 aprilie inclusiv;
  • pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în fața gurilor de vărsare a Dunării în mare, pe o adâncime de 5 km în largul mării și pe un coridor lat de 2 km socotit câte un kilometru de o parte și de alta a axului brațelor Sf. Gheorghe și Sulina. În fața brațului Chilia, lățimea coridorului interzis este de un kilometru spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române.

Pescarii trebuie să știe că se interzice folosirea năvoadelor în delta și în lunca inundabilă a Dunării și în complexul Razim – Sinoe și în celelalte lacuri litorale, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie inclusiv; folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în bălțile, lacurile, gârlele și canalele de pe teritoriul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, în perioada 1 iunie – 30 septembrie inclusiv; folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în complexul Razim – Sinoe și în celelalte lacuri litorale, tot timpul anului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*