FOTO VIDEO Reprezentanții industriei ospitalității din Delta Dunării cer implementarea, prin lege, a conceptului de “turism deltaic”

Workshop-ul “Destinația turistică Delta Dunării în Dobrogea de Nord în context pandemic”. FOTO Paul Alexe

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a organizat, în găzduirea Lebăda Luxury Resort & Spa, workshop-ul “Destinația turistică Delta Dunării în Dobrogea de Nord în context pandemic”.

A fost an greu, complicat, care a afectat întreaga industrie a turismului și, implicit, pe cea a turismului din Delta Dunării. 2020 se anunța un an de vârf pentru turismul deltaic, însă pandemia ne-a afectat profund și, probabil, ne vor trebui cinci ani să revenim la nivelul anului 2019, a declarat Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD, în deschiderea discuțiilor la care au participat reprezentanți ai industriei ospitalității din Delta Dunării, reprezentanți ai administrațiilor publice locale din zonă, alături de jurnaliști.

Chiar și în aceste condiții, cu cheltuielile suplimentare cauzate de pandemie și de măsurile de combatere a răspândirii noului coronavirus, reprezentanții industriei de turism din Delta Dunării au reușit să se adapteze noilor condiții din piață fără a majora prețurile, care s-au menținut la nivelul anului 2019. Acest lucru a fost posibil și datorită faptului că gradul de ocupare a locurilor de cazare a fost unul apropiat de cel înregistrat în 2019, iar pandemia a schimbat și perioada medie a sejurului deltaic, de la 1,5 nopți la 3 nopți.

Sunt agenții de turism care vând un produs toxic, sub conceptul de vizitare într-o zi a Deltei Dunării. Acest lucru nu este posibil. Trebuie dezvoltate programe de vizitare a Deltei pe durata mai multor zile, inclusiv pentru turiștii care vin pe litoral și care, în același pachet turistic, după cinci zile la mare ar putea veni să stea trei zile în Deltă, a mai spus Cătălin Țibuleac.

O opinie unanimă s-a conturat cu privire la necesitatea menținerii voucherelor de vacanță.

Voucherele de vacanță au reprezentat salvarea turismului românesc în acest an! Pentru operatorii din turism încasările venite prin sistemul voucherelor de vacanță s-au situat între 25 și 60 la sută. Renunțarea la acest sistem ar reprezenta o lovitură dură dată turismului, iar dacă vor dispărea vom fi nevoiți să mergem pe sistem de avarie, atât cât vom putea rezista, a spus, la rândul său, Costel Caraman, managerul Hotelului Delta.  

În momentul de față, Delta Dunării oferă consumatorului de ecoturism cele mai bune condiții, în variante ce satisfac orice cerință de preț și calitate. Iar perioada de pandemie i-a obligat pe toți cei implicați în industria ospitalității să se acomodeze noilor condiții și să caute noi concepte de a face turism, astfel încât să continue să atragă turiști.

Pe timpul verii, putem spune că am avut un sezon bun, comparabil cu cel de anul trecut. Din păcate, însă, în octombrie și noiembrie resimțim lipsa grupurilor, iar numărul de turiști a scăzut simțitor. De aceea, încercăm să venim în întâmpinarea consumatorului de turism, să dezvoltăm concepte noi, precum cel pe care îl implementăm la Lebăda, <casa în copac>, dar și să profităm de faptul că mulți copii au trecut la învățământul online și avem șansa să atragem familii cu copii, cărora să le asigurăm cele mai bune condiții de a urma cursurile în online, a explicat Beniamin Crăciun, general manager resortului de cinci stele, Lebăda Luxury Resort & Spa. 

O altă problemă spinoasă, care îi preocupă pe propietarii de restaurante și cherhanale din Deltă este, în mod paradoxal, cea a aprovizionării cu pește.

Nu avem un cadru legal pentru a achiziționa pește direct de la pescari. Trăim situații absurde, în care pescarul trece prin fața pensiunii, dar trebuie să ducă peștele la Tulcea, iar de acolo îl aducem înapoi în Deltă, a punctat Dan Ghinescu, director general la Egreta Hidroturism.

Toate aceste probleme, care, atenție, nu sunt nici pe departe toate cu care se confruntă industria ospitalității din Delta Dunării, nu fac decât să prioritizeze necesitatea definirii, prin lege, a conceptului de turism deltaic.

Este absolut necesar să obținem acest lucru și, implicit, recunoașterea prin lege a faptului că sezonul în Delta Dunării nu durează mai mult de opt luni, din care doar patru sunt de vârf, două la jumătate, iar martie și noiembrie reprezintă lunile de start, respectiv final de sezon.

În aceste condiții, nu este corect ca propietarii de pensiuni și restaurante să plătească impozit pe clădiri pentru 12 luni. Pe litoral, s-a obținut această recunoaștere a faptului că sezonul este mult mai scurt, nu se întinde pe durata întregului an, iar acest lucru trebuie să-l obținem și pentru Delta Dunării, a continuat Dan Ghinescu.

De altfel, toate aceste probleme ale operatorilor din turismul deltaic fac obiectul a numeroase interpelări făcute de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării către autoritățile statului, începând cu președintele țării, continuând cu primul-ministru și miniștrii de resort și ajungând la factorii de decizie ai autorităților publice locale.

La finalul acestui workshop, rămâne certitudinea faptului că astfel de întâlniri, față în față, sunt absolut necesare, pentru a face cunoscute problemele cu care se confruntă operatorii din turismul deltaic. Totodată, astfel de discuții au darul de a identifica soluții pentru îmbunătățirea serviciilor oferite turiștilor care aleg Delta Dunării drept destinație de vacanță.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*