La propunerea Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), trei rute cultural-turistice dezvoltate pe plan național au fost recunoscute, urmare a analizei efectuate de specialiștii Serviciului Relații Internaționale și Afaceri Europene în domeniul Turismului din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, respectiv: „Din inima Bucureștiului spre munții Bucegi”, „Curți domnești și boierești muntenești” și „Drumul Brâncoveanului de la București la Sâmbăta de Sus și Făgăraș”. Rutele recunoscute urmează să fie promovate atât pe site-ul ministerului de resort, cât și în acțiunile de promovare derulate de instituție.
Cele trei rute turistice își propun să pună în valoare monumentele și potențialul turistic al județului Dâmbovița. Traseele alese îmbină istoria și potențialul natural din zona montană a județului Dâmbovița.
Prima rută pornește din inima Bucureștiului, de la Palatul Cotroceni și Grădina Botanică, și ajunge la Potlogi, Nucet, Târgoviște, Sinaia și se încheie cu Vârful Omu.
Cea de-a doua rută privilegiază conacele boierești și curțile domnești, începând cu cea mai veche, Câmpulung, continuând cu Curtea de Argeș, Conacul Golești și cel al Brătienilor, ajungând la Târgoviște, la Curtea Domnească, și în împrejurimi, pentru a continua în Prahova, la Filipeștii de Târg, Bucov, Urlați și Brebu.
Ultima rută urmărește drumul lui Constantin Brâncoveanu, domnul Țării Românești (1688-1714), de la Curtea Domnească de la București spre celelalte conace și curți domnești, Mogoșoaia, Potlogi, Târgoviște, Doicești, continuând peste munți, la Sâmbăta de Sus și Făgăraș.
Pentru cele trei trasee propuse de CJD, documentațiile prevăd atât descrierea obiectivelor și zonelor de interes, cât și informații referitoare la acces, tarife, distanțe între obiective, posibilități de cazare, precum și modalități de recreere. Fișele tehnice ale rutelor au fost alcătuite în cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, instituție subordonată Consiliului Județean Dâmbovița.
Be the first to comment