Ruși lipoveni din Tulcea sărbătoresc duminică, 14 martie, „Ziua Iertării”, ultima zi din „Maslenița”, la Cetatea Enisala
Din câteva sute de ani, rușii-lipoveni din România, sărbătoresc „Maslenița”, sau săptămâna laptelui și a brânzei, sărbătoare care marchează în calendarul popular granița între iarnă și primăvară precum și începerea Marelui Post.
Ultima zi a Masleniței este numită și Ziua Iertării, pentru că atunci se cere răscumpărarea păcatelor înainte de intrarea în post, oamenii cerându-și iertare reciproc.
Astfel, duminică, 14 martie, de la ora 14.00, reprezentanții celor mai mari comunități de ruși lipoveni din județul Tulcea – din Jurilovca și Sarichioi, se vor întâlni la poalele cetății Enisala și își vor lua, împreună, rămas bun de la iarnă.
Ansamblurile „Juraveli” din Jurilovca și „Landâș” din Sarichioi se vor duela cu cele mai frumoase cântece din repertoriul lor, iar costumele tradiționale, culoarea și veselia ce-i caracterizează din moși strămoși, vor învălui sărbătoarea.
Ruși lipoveni din Tulcea sărbătoresc duminică, 14 martie, „Ziua Iertării”, ultima zi din „Maslenița”, la Cetatea Enisala
Ruși lipoveni din Tulcea sărbătoresc „Ziua Iertării”, ultima zi din „Maslenița”, la Cetatea Enisala
Ruși lipoveni din Tulcea sărbătoresc duminică, 14 martie, „Ziua Iertării”, ultima zi din „Maslenița”, la Cetatea Enisala
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.
Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.
Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.
Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.
Muzeul Național al Bucovinei organizează, în zilele de 26, 27 și 28 august, trei seri de teatru autentic, ce vor avea loc la Cetatea de Scaun a Sucevei. Evenimentul „Teatru la Cetate” aduce la Suceava …
Consiliul Județean Cluj a obținut omologarea tuturor celor 12 trasee turistice montane din zona Cheile Turzii, Cheile Turenilor și a Trascăului de Nord. Certificatele de omologare au fost emise de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și …
Anul acesta, Muzeul ASTRA din Sibiu va inaugura Casa Artelor, primul centru care va reuni învățarea, promovarea și comercializarea obiectelor meșteșugărești de artă românească. Investiția totală va depăși 2.5 milioane euro, realizată deja în proporție …
Be the first to comment