Muzeul Național al Bucovinei organizează, în perioada 22 aprilie – 19 mai, la Muzeul de Istorie, expoziția Emoție și spiritualitate, a artistului plastic Mircea V. Hrișcă (1938 – 2005). Sunt expuse lucrări din colecții particulare selectate de Oana Hrișcă, fiica acestuia.
Expoziția oferă publicului ocazia de a revedea parte din opera artistului și, în același timp, readuce în memoria colectivă personalitatea profesorului, muzeografului, artistului și omului Mircea V. Hrișcă.
În data de 6 mai, ora 13.00, în spațiul expozițional, sub egida Editurii Karl A. Romstorfer a Muzeului Național al Bucovinei va fi lansat primul album monografic ce surprinde ansamblul operei artistului plastic Mircea V. Hrișcă. Coordonatorul albumului și curatorul expoziției este criticul de artă Oliv Mircea, care va fi prezent la eveniment.
În contextul vernisajului, nepoata renumitului artist plastic sucevean, Ana Creangă, va susține un microrecital la chitară.
Să ne reamintim câteva date biografice ale artistului: născut la 23 noiembrie 1938 la Doroteia, județul Suceava, absolvă Școala Medie de Arte Plastice din Iași, astăzi Liceul de Artă Octav Băncilă, cu profesorii Dan Hatmanu, Nicolae Popa și Mihai Cămăruț. Își continuă pregătirea la secția de pictură a profesorului Petre Abrudan în cadrul Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca și debutează artistic într-o expoziție colectivă la Suceava. Membru al U.A.P., expune alături de colegii săi în expoziții colective la Suceava, Bacău, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Botoșani, Iași, Baia Mare, Satu Mare, Galați, București și la Cernăuți. Deschide expoziții personale la Suceava (1974, 1982, 1983, 1985, 1986, 1987), Ostra (1974), iar în 1995 expune alături de fiica sa, Oana-Ruxandra Hrișcă, la Suceava. Este distins cu Premiul Voronețiana (1976) și cu Marele Premiu la ediția a V-a a Festivalului Voronețiana (1980) și cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Ofițer(2000).
În 2018, în cadrul vernisajului expoziției de pictură și grafică Bucovina în pictura lui Mircea V.Hrișcă organizată de Muzeul Bucovinei, lectorul universitar Florica Diaconescu afirma despre pictorul Mircea V. Hrișcă: „are un loc aparte în arta plastică românească și universală, chiar dacă Bucovina îl reclamă ca fiind al ei…. Artistul se oprește îndelung asupra rostului omului, suprizându-l la muncă, la târg, la bufet, la odihnă. De cele mai multe ori acesta nu este singur, ci în grup, în adunări. Uniți fiind, oamenii au rădăcini adânci în pământul din care urcă în ei sângele strămoșilor și odată cu acesta o întreagă natură ale cărei frumuseți împodobesc portul, obiceiurile, viața”.
Despre peisajele sale, criticul de artă Valentin Ciucă spunea în albumul Un secol de arte frumoase în Bucovina: „peisajele lui bucovinene, memorabile în ordinea capacității de a evoca inefabilul unui loc, au evoluat plural în sensul modernizării expresiei și sporirii sugestiilor”.
Profesorul universitar sucevean Mihai Iacobescu, vorbind despre perioada în care artistul a activat ca muzeograf în cadrul Secției de Artă a Muzeului Județean Suceava, dar și despre pasionatul profesor Mircea V. Hrișcă de la Secția de Pictură a Școlii Populare de Artă Suceava îl descria ca fiind „un om care se bucura de o mare stimă și prețuire din partea colegilor și a elevilor”. De asemenea, doamna Lucia Pușcașu, artist plastic și colegă în U.A.P. îl descrie ca fiind de o „modestie rară, total dezinteresat de lucrurile mărunte și generos, un sprijin pentru colegii de breaslă mai tineri”.
Accesul la vernisaj se va face în limita locurilor permise de actuala situație epidemiologică.
Be the first to comment