Cetățenii români care călătoresc în Bulgaria, din România, o pot face de astăzi numai cu documente de călătorie

Destinația recomandată în 2020 e litoralul din nordul Bulgariei. FOTO Travel Planner
Bulgaria rămâne principala destinație externă accesibilă românilor

Ambasada României în Bulgaria anunță că, potrivit Ordinului nr. RD-01-374 al ministrului Sănătății al Republicii Bulgaria, emis joi, 27 mai, şi aplicabil în perioada 27 mai – 31 iulie 2021, cetățenii români care sosesc din România vor putea intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie.

Pe de altă parte, cetățenii români care sosesc din alte țări decât România pot intra în Republica Bulgaria cu condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:

  1. un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19, conform anexei I din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/27/zapoved-rd-01…) și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze. Este luată în considerare și administrarea combinată a unei doze unice de vaccin Vaxzevria/Astra Zeneca și a unei doze unice de vaccin Pfizer-BioNTech. Documentul trebuie să conțină numele persoanei (scris cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea organului competent care a eliberat documentul.
  2. (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, conform anexei II din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/27/zapoved-rd-01…), efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document. Documentul (rezultatul testului PCR sau rapid antigen) trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact), data la care a fost efectuată testarea PCR sau testul rapid antigen pentru COVID-19, înscrise cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) și rezultatul pozitiv („Positive”), care să permită interpretarea documentului.
  3. un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 dintre cele menționate în anexa II din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/27/zapoved-rd-01…), efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv. Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau test rapid antigen dintre cele arătate în anexa 2) și rezultatul negativ („Negative”) care să permită interpretarea documentului.

În cazul cetățenilor români care sosesc în Republica Bulgaria din alte țări decât România, categoriile de persoane exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unuia dintre documentele menționate anterior sunt următoarele:

  • conducătorii de autocar și însoțitorii de bord care efectuează transport internațional de pasageri;
  • conducătorii camioanelor care efectuează sau finalizează transport internațional de mărfuri, la intrarea pe teritoriul Bulgariei;
  • membrii echipajelor navale și persoanele angajate în întreținerea navelor, care, la intrarea pe teritoriul Bulgariei, sunt în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu;
  • membrii echipajelor aeronavelor, care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Bulgariei și personalul tehnic asimilat;
  • lucrătorii transfrontalieri (persoanele care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către un stat membru al Uniunii Europene, Turcia, Serbia sau Republica Macedonia de Nord, cu scopul îndeplinirii activității ca angajat sau liber profesionist, precum și persoanele care locuiesc în statele menționate și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către Bulgaria, în scopul îndeplinirii activității, ca angajat sau liber profesionist;
  • elevii și studenții care locuiesc în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord și România și care călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Bulgaria în scopuri educaționale, precum și elevii și studenții care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Grecia, Turcia, Serbia, Macedonia de Nord și România în scopuri educaționale;
  • persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria;
  • copiii în vârstă de până la 5 ani.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*