Asociația pentru Turism Bucovina realizează în această perioadă un proiect de amenajare a unui traseu tematic de drumeție, ce va pune în valoare moștenirea culturală a huțulilor.
Numit sugestiv Via Huțulca, traseul va avea ca punct de plecare pasul Ciumârna (cunoscut sub numele de pasul Palma) și va traversa localitățile Vatra Moldoviței – Moldovița – Argel – Brodina de Jos – Brodina de Sus – Izvoarele Sucevei – Ulma, făcând legătura cu fantastica Via Transilvanica, ce se bucură de un succes uriaș printre iubitorii de drumeție din țară și din străinătate.
Acest nou traseu, având un grad de dificultate ușor spre mediu, va putea fi parcurs în etape cuprinse între 7 și 15 km și va fi implementat în teren atât din resursele proprii ale APT Bucovina, cât și cu sprijinul comunității locale, prin voluntariat, sponsorizări și donații.
Datorită prezenței comunităților de huțuli încă din secolul al XVII-lea, Obcinele Bucovinei oferă un exemplu unic de habitat de munte, alcătuind un superb peisaj de gospodării tradiționale, dispersate pe culmi. Turiștii se pot bucura de poienile înflorite și de poveștile localnicilor deosebit de primitori, trăind experiențe de neuitat. De-a lungul traseului, vor putea vizita gospodării tradiționale, vor lua parte la activitățile cotidiene, vor avea ocazia să participe la degustări de brânză direct la stână sau se vor bucura de demonstrații de încondeiere de ouă, meșteșug dus la rang de artă de către huțuli.
Traseul își propune promovarea acestor experiențe turiștilor și vizitatorilor din Obcinele Bucovinei, invitându-i să viziteze inclusiv zone mai puțin cunoscute, să descopere arhitectura populară și atracțiile turistice autentice. De asemenea, vor fi promovate în acest mod serviciile de cazare și masă din regiune, precum și cultivarea respectului pentru natură și pentru protejarea mediului înconjurător.
În acest sens, fiind convinși de existența unor oportunități de dezvoltare durabilă a zonei, membrii Asociației Pentru Turism Bucovina, împreună cu alți parteneri, doresc să vină în ajutorul celor interesați de a oferi servicii turistice în micile comunități rurale: de la amenajarea de gospodării tradiționale, puncte gastronomice sau spații de primire de tip cabană pentru grupuri de turiști, până la formarea de ghizi locali, punerea în valoare a unor resurse și produse locale, expertiza noastră poate acoperi o gamă largă de cerințe.
Traseul a fost identificat în teren și configurat de către specialiști membri ai APT Bucovina: Pascal Garnier, Petrică Ariciuc și Ionuț Loba, cu sprijinul domnului lector universitar Dinu Oprea de la Facultatea de Geografie a Universității Ștefan cel Mare Suceava și al unor reprezentanți ai comunității de huțuli.
Bucovina are nevoie de o rețea mai amplă de trasee turistice care să fie accesibilă unui public larg. Cererea pentru un turism care îmbină descoperirea patrimoniului și practicarea unor activități în aer liber este în creștere. Pentru ca o destinație turistică să rămână în topul preferințelor celor care o vizitează, este necesar ca în fiecare an să se creeze și să promoveze noi posibilități de petrecere a timpului liber.
În perioada care urmează se va trece la marcarea traseului în teren, prin folosirea săgeților indicatoare și a panourilor informative, așteptând, cu mare drag, ajutorul voluntarilor. Cei interesați pot contacta Asociația pentru Turism Bucovina pe adresa de mail contact@bucovinaturism.ro.
Be the first to comment