Ediția din acest an a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction Atlantykron poartă numărul 32 și se va desfășura între 30 iulie și 6 august, ca de obicei, pe Insula „Inelul de Piatră” de la Capidava, județul Constanța. În 2020, din motive obiective, generate de pandemia Covid-19, cea de-a 31-a ediție Atlantykron a avut loc doar online, sub genericul New Horizons (Noi Orizonturi).
În acest an, sub genericul „Legendarium” și sub sloganul „Înapoi în viitor”, Atlantykron revine în format fizic, dovedind că rămâne singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 32 de ani și, potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel și predau gratuit cursuri tinerilor interesați) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Aici se desfășoară demonstrații științifice și cursuri de artă sau de comunicare așa cum în nicio școală nu se predau, participanții stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.
Organizatorii actualei ediții a Academiei Atlantykron sunt Fundația Știință și Tehnică, Fundația World Genesis din SUA și Asociația pentru Tineret și Evoluție în parteneriat cu Asociația Astronomică Urania și Clubul Nautic Român.
Din motive obiective, în acest an numărul participanților va fi mai redus, fiind așteptați circa 200 de tineri, lectori, invitați și organizatori din toate zonele țării. Printre invitați, atât prezenți fizic, cât și virtual, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada și Italia. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări: Nicolae Zamfir, academician, doctor în fizică nucleară, Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; Cristian Presură, doctor în fizică și fondatorul asociației ”Știință pentru toți”; Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Dr. Ing. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Studii Complexe; Prof. Dr. Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate; Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO; Răzvan Buzatu, expert în construcție de STAT; Dan Farcaș, scriitor și președintele Asociației Române pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate; Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; scriitorul și profesorul Aurel Cărășel. Invitați virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt: cercetătoarea americană Erisa K Stilley (Jet Propulsion Laboratory), Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte, Heather Caton (SUA), președintele Fundației World Genesis și secretar general al Federației Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor UNESCO din SUA, fostul parlamentar canadian de origine română Corneliu Chișu, vicepreședinte al World Genesis Foundation și George Alexander Wake, CEO Hippocrates Success Institute.
„Iată că după un an dificil, în care am organizat Academia Atlantykron doar online, revenim fizic, pe magica insulă de la Capidava. Conferințele virtuale, organizate la un moment dat lunar, au oferit un nou impuls evenimentului nostru, însă este cu totul altceva când ne aflăm alături, fizic, și comunicăm într-un cadru natural. Așa cum spune sloganul nostru, mergem ”înapoi în viitor”, încercând să ne redescoperim și să reinventăm încă o dată conceptul Atlantykron. Iar titlul Legendarium arată ceea ce a fost deja demonstrat de trecerea timpului – anume că evenimentul a ajuns o legendă. Însă una reală, care cu siguranță că are și viitor. Firește, vom respecta toate condițiile impuse de realitatea pandemică în care trăim și sperăm ca de anul viitor să ne reîntoarcem în forță, într-o lume revenită la normalitate. Depinde de noi toți”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.
„Din fericire, cerbicia lui Sorin Repanovici, coordonatorul general al programului Atlantykron, a făcut ca acest fenomen extraordinar care înseamnă o școală în aer liber, de știință și imaginație ori de literatură și știință, să rămână în viață. Continuăm acest experiment care a început în 1989 și care se transformă sub ochii noștri, în funcție de nevoile pe care simțim că le are societatea. Rămân la ideea că Atlantykron înseamnă de fapt o astronavă care este acoperită doar pe moment de nisip, de ape și de pădure, dar care la un moment dat, așa cum îi șade bine, va decola, cel puțin cu mințile celor care participă la întâmplările fabuloase de aici”, spune jurnalistul de știință și scriitorul Alexandru Mironov.
De-a lungul celor 32 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.
Multe evenimente și idei sunt transmise de la fața locului pe internet și, pe de altă parte, în fiecare zi este asigurată comunicarea cu invitații virtuali prin intermediul videoconferințelor – devenite tradiție pe insulă de aproape 20 de ani. Ca o idee, în anii 90, participanții aveau ca ”unelte” doar pixul și hârtia, ori mașina de scris, iar primul computer 386 a ajuns pe legendara insulă în 1993, iar prima conexiune stabilă la Internet a fost asigurată în 2001. În 1999, de pe insulă se observa eclipsa de soare. Anul trecut, evenimentul a fost organizat doar online, însă iată că actualul context permite revenirea fizică.
Academia Atlantykron ”Legendarium” va marca, la rândul ei, 40 de ani de când Dumitru Prunariu a zburat în spațiu. Primul și singurul român cosmonaut va fi prezent fizic pe insula Atlantykron pe data de 3 august 2021. Alte activități vor implica deja tradiționala videoconferință în direct cu NASA privind misiunea Curiosity de pe Marte dar și noua misiune Perseverance, cursuri dedicate științei și literaturii, lansări de carte, conferințe pe teme diverse, pornind de la fizică până la dezvoltare personală.
Atelierele Atlantykron 2021 Legendarium
Academia de vară Atlantykron are următoarele secțiuni: Știință și tehnologie; Cultură; Futurologie, știință și ficțiune; Artă și Sport.
Dintre cursuri amintim de: Neuromotrică (lector: prof univ. dr. Pierre de Hillerin), Fizică (lector: Cristian Presură, autorul celebrei cărți ”Fizica povestită”), Complexitate, decizii și intenții; cum și de ce viitorul este instabil, Noțiuni de prim ajutor și resuscitare (Dr. Radu Berca), Observații astronomice (Asociația Astronomică Urania, instructor: Dragoș Brașov); Comunicare și branding personal (instructori: Daniela Mironov Bănuță, Constantin ”Noro” Ferșeta, Vladimir Bănuță, Bogdan Bănuță), Teenpreneur.ro – Dezvoltare antreprenorială și personală pentru tineri (lector: Adina Todea), Păturica rotundă SF – Wolf`s Pack (Lucian Oancea), Atelier interactiv de fotografie de natură (lector: Adrian Dedu), dar și cursuri de Yoga (instructor virtual: Heather Caton), activități nautice (Clubul Nautic Român, instructor: Andreea Mihăescu) sau competiții de șah.
Academia Atlantykron are propriul post de radio – IP.100, precum și propriul cotidian – ”Inelul de piatră – AtlantyCronica”.
Conferințele Atlantykron 2021 Legendarium
- ”Globalizarea Omenirii în era Conștiinței”, susținută de Răzvan Buzatu, expert în construcție de STAT. Sâmbătă 30 iulie, ora 17.00.
- ”Măsurători și dimensiuni: de la yocto la yotta”, susținută de academicianul Nicolae Zamfir. Duminică 1 august, ora 17.00.
- Conferința virtuală ”Positive Mental Attitude”, susținută de George Alexander Wake. Duminică 1 august, ora 22.00.
- Conferința virtuală ”În direct cu ingineri NASA – Journey to Mars and Beyond” la care sunt invitați Erisa Stilley (Hines) și Ravi Prakash, coordonatori ai misiunii Curiosity, de explorare a planetei Marte. Ei ne vor prezenta, în direct din centrele de coordonare, ultimele noutăți și vor răspunde la întrebările participanților. Luni, 2 august, ora 21.30.
- ”Fenomenul OZN și civilizațiile extraterestre în literatura SF”, susținută de Acad. Dan D. Farcaș. Duminică 3 august, ora 12.30.
- ”Cosmos 2021 – 40 de ani de la zborul în spațiu”. Se împlinesc 40 de ani de când Dumitru Prunariu a zburat în spațiu. Primul și singurul român cosmonaut va fi prezent fizic pe insula Atlantykron pe data de 3 august 2021, ora 17.00, unde va povesti întreaga aventură spațială, dar și cum a ajuns să fie selecționat pentru a deveni cosmonaut.
- ”Bine ați venit în lumea de mâine!” – conferință live susținută de Alexandru Mironov și echipa ”Știință și Tehnică”.
- ”Ce este, cum se poate defini și cum poate fi influențată performanța umană”, susținută de Prof. univ. dr Pierre de Hillerin si prof. dr. Radu Dop.
- ”Întrebări și răspunsuri pentru lumea de azi și de mâine”. Moderator – Alexandru Mironov. Invitați: prof. Dr. Radu Dop, prof. Dr. Pierre de Hillerin.
De asemenea, editura PAVCON va avea un ”maraton al autorilor”, pe 3 august, între orele 10.00 și 14.00, unde va lansa, în prezența autorilor, volume semnate de Dan D. Farcaș, Aurel Cărășel, Borislav Velimirovici, Ovidiu Vitan, Ovidiu Petcu, Bogdan Mihăilescu, Florin Giurcă, Constantin D. Pavel, precum și antologiile CSF 2020 și revista CSF nr. 16. În timpul lansărilor vor avea loc și două conferințe cu temele ”Editura și rolul acesteia în procesul de culturalizare a societății” respectiv ”Fenomenul OZN și civilizațiile extraterestre în literatura SF”.
Echipa de organizare a Academiei Atlantykron este formată din Sorin Repanovici (coordonator general), Nicolae Dobre (director tehnic și de logistică), Mihai Oprea (coordonator IT, multimedia, conferințe invitați virtuali), Cristian Panfilov (director tehnic și de logistică), Mihai Manea „Croco” (directorul de imagine și sunet al Academiei Atlantykron), Valentin Tănase (manager proiecte speciale), Gabriel Grosu și Daniel Pârcălăbescu (tehnică și logistică), dr. Radu Berca (medic oficial Atlantykron), Traian Bădulescu (purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron), Valentin Armeanu (logistică și coordonare), Alexandru Calinciuc și Gabriela Repanovici (coordonare promovare și media virtuale) și Maria Nicola (coordonare activități voluntariat).
Ținând cont de contextul epidemiologic, în acest an este permisă participarea doar pentru persoanele care:
- sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
- care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore
- rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore
- precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital etc.).
Be the first to comment