Consiliului Județean Argeș a semnat marți, 27 iulie, contractul de proiectare și execuție pentru conservarea și consolidarea Cetății Poenari, în prezența echipei de implementare a proiectului. Licitația a fost câștigată de asocierea firmelor SC Euras SRL – SC Arhing SRL, care s-au mai ocupat de restaurarea Cetății Deva, Ansamblului Maria Radna – Timișoara, Cetății Feldioara, Băii Populare din Sibiu, dar și numeroase alte biserici și mănăstiri, monumente istorice.
Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție lucrări este de 20.133.693,14 lei cu TVA, iar lucrările propuse vizează suprafața de 1.897 mp cuprinzând suprafața construită a cetății şi calea de acces pietonală (scări) existentă.
Principalele categorii de lucrări:
- reabilitarea paramentelor aparente degradate prin îndepărtarea mortarelor necorespunzătoare preparate cu ciment; plombări și rostuiri executate cu mortare de var;
- înlocuirea cărămizilor degradate;
- refacerea protecției părții superioare a zidurilor;
- restaurarea pavimentelor și pardoselilor degradate cu materiale similare celor originale;
- restaurarea eventualelor componente artistice din piatră – ancadrament Turn 5 (Donjon);
- marcarea tuturor golurilor certe de uși si ferestre și/sau reîntregirea acestora după caz;
- marcarea caturilor acolo unde există urme certe;
- restaurarea cisternei;
- reîntregiri parțiale pe verticală și orizontală a unor ziduri, pe baza rezultatelor studiilor arheologice si istorico – arhitecturale, cu marcarea intervențiilor, pentru protecția vizitatorilor (Curtina Est).
După aproape 40 de ani de folosință permanentă (chiar dacă sezonieră) și expunere într-un mediu de climă aspră, montană, sistemul de circulație și acces la cetate s-a păstrat, pe majoritatea traseului, în limita acceptabilului. Astfel, ca intervenții vor fi propuse următoarele:
- lucrări de refacere a tronsoanelor avariate;
- lucrări de reparații locale;
- reparații la balustradele metalice;
- reabilitarea platformelor belvedere;
- reabilitarea porților de acces;
- reabilitarea podețelor din lemn.
Cetatea Poenari este ridicată în perioada de constituire a statelor feudale Țara Românească și Moldova (sec. XIII-XV) din necesitatea de a apăra independența obținută dar și datorită pericolului turcesc. Cetatea Poenari, proprietate a Județului Argeș, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Argeș, este încadrată ca Monument istoric de categoria A (de importanță națională și internațională) – cod LMI AG-II-a-A-13507.
Be the first to comment