Atenționare de călătorie cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic

Imagine din China. FOTO Ralf Leinweber

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – Comitetul de Urgență al IHR (International Health Regulation) a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII), în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și / sau derivat din vaccin.

În urma evaluării de risc, care ține cont de zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate și antecedentele vaccinale, OMS a actualizat lista cu țările pentru care se solicită vaccinarea anti-poliomielită a cetățenilor rezidenți sau vizitatorilor pe termen lung, astfel: Republica Islamică Afganistan, Republica Islamică Pakistan, Republica Madagascar, Republica Yemen și Republica Populară Chineză.

Conform OMS, pentru cetățenii care nu au fost vaccinați anti-polio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internațional de vaccinări (conform Regulamentului Sanitar Internațional 2005) și va însoți documentele de călătorie.

Este posibil ca persoanele care intenționează planificarea unei călătorii să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor țări, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea anti-polio. Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din țările respective, care solicită viză pentru România, li se poate solicita carnetul internațional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Vaccinarea este încurajată și se recomandă persoanelor care călătoresc spre și dinspre: Republica Benin, Burkina Faso, Republica Camerun, Republica Centrafricană, Republica Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo, Republica Congo, Republica Arabă Egipt, Republica Federală Democratică a Etiopiei, Republica Gambia, Republica Ghana, Republica Guineea, Republica Islamică Iran, Republica Liberia, Republica Mali, Republica Niger, Republica Federală Nigeria, Republica Senegal, Republica Sierra Leone, Republica Federală Somalia, Republica Sudan, Republica Sudanul de Sud, Republica Tadjikistan, Republica Togoleză și Republica Uganda, fără dovada vaccinării, în ultimul an, în certificatul de vaccinări internaționale.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români ca înainte de orice călătorie să se informeze asupra situației de securitate din țara de destinație, consultând rubrica “Alerte de călătorie” de pe site-ul MAE (http://www.mae.ro/travel-alerts).

Specialiștii din cadrul structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional – 2005 reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional se constituie în continuare drept un risc, iar OMS actualizează periodic „Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea anti-polio”, după primirea rapoartelor din țările respective.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.cnscbt.ro/index.php/polio, http://www.who.int/en/, https://www.who.int/news/item/20-08-2021-statement-of-the-twenty-ninth-polio-ihr-emergency-committee, https://www.who.int/publications/i/item/9789241580496, https://ec.europa.eu/consularprotection/index_ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*