Demarate în iunie, lucrările de reducere a eroziunii costiere, pe tronsonul Eforie Sud și Cordon Eforie Nord – Eforie Sud, evoluează și sunt în graficul de execuție, anunță Apele Române Dobrogea – Litoral.
Astfel, în cadrul unei vizite în șantier, efectuate miercuri, 22 septembrie, de către reprezentanții Administrației Naționale Apele Române, Apele Române Dobrogea – Litoral și ai antreprenorului Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, a fost verificat stadiul de implementare al proiectului, astfel încât, până în primăvara anului 2023, noile plaje să poată fi redate turiștilor.
În această perioadă, pe o lungime de 5,7 Km, sunt montate șase diguri noi, care vor fi mai ample și mai lungi decât cele anterioare. Pentru noile unități de protecție se folosește una dintre cele mai moderne și performante tehnologii din domeniu. Astfel, în interior, acestea vor fi protejate cu anrocamente din materiale locale, iar în exterior, cu prefabricate din beton, realizate în România, în județul Buzău.
„Noile diguri vor fi mult mai rezistente în fața curenților erozionali, tot mai accentuați din cauza schimbărilor climatice. Pe aceeași suprafață vor fi realizate și lucrări de înnisipare”, spun reprezentanții Apelor Române.
Aceștia mai precizează că toate componentele sunt identificate și poziționate cu coordonate GPS, iar în timpul lucrărilor, prin folosirea tehnologiilor performante, se asigură protecția ecosistemului din zonă. În cadrul proiectului se va planta iarbă de mare (Zostera Noltii) care contribuie la creșterea biodiversității și îmbunătățirea calității apei.
Noua plajă va avea 100 de metri lățime, iar lucrările hidrotehnice realizate vor fi pregătite să reziste timp de cel puțin 50 de ani.
Be the first to comment