FOTO VIDEO Șapte propuneri de petrecere a timpului în Sharm El Sheikh

Moscheea Al-Mostafa. FOTO Paul Alexe

Sharm El Sheikh, așa cum îl știm astăzi, este un oraș al ospitalității, în care resorturile de lux, restaurantele tradiționale și cluburile de noapte, dar și apele clare și curate ale Mării Roșii, cu spectaculoase recife de corali, atrag anual sute de mii de turiști, în special europeni. Pentru aceștia, durata relativ scurtă a zborului (între două ore și cinci ore și jumătate, în funcție de locul de plecare) reprezintă un factor important în luarea deciziei de alege Sharm El Sheikh, ca destinație de vacanță. Mai mult, climatul este perfect pe toată durata anului, cu ierni în care temperatura se menține în jurul a 20-25 de grade Celsius, în timp ce vara urcă până valori suportabile, în jurul a 30-35 de grade Celsius.

La invitația tour-operatorului român Bonjour International Tour, care a lansat, în luna aprilie, o cursă aeriană charter pentru această destinație, echipa GoNEXT a explorat această destinație turistică, din ce în ce mai accesibilă și atractivă pentru români.

Șapte locuri de vizitat în Sharm El Sheikh

Naama Bay (Golful Naama) reprezintă, fără doar și poate, locul cel mai modern și plin de viață în Sharm El Sheikh și reprezintă, ca să facem o comparație, cam ceea ce este Mamaia pentru Constanța. Fie că ajungi aici pe timpul zilei, fie că o faci noaptea, acest loc trăiește prin toți porii, fiind un amestec de modernitate și tradiție. Aici este locul ideal pentru cei care doresc să-și verifice talentul de negociator în relația cu comercianții locali, în numeroasele magazine din bazarul local. De altfel, fără a negocia, este aproape imposibil să cumperi ceva! Face parte din „regula jocului”! Totuși, nu vă faceți griji că veți rămâne cu prea mulți bani în buzunare… Comercianții locali vă vor oferi reduceri ce pot merge până la 50 la sută din prețul inițial, dar de restul banilor (sau chiar mai mult!) vă vor convinge să mai cumpărați lucruri la care nici nu v-ați gândit! Tot aici, puteți vizita o fabrică de parfumuri, bun prilej de a cumpăra câteva cadouri ce vor fi, cu siguranță, apreciate de cei la care v-ați gândit.

După ședința de cumpărături, barurile și restaurantele vă așteaptă cu brațele deschise, iar cluburile și discotecile vă garantează nopți de neuitat. Restaurantele oferă, în general, bucătărie tradițională egipteană, dar și preparate din pește și fructe de mare, pescarii locali având grijă să asigure, zilnic, materia primă pentru aceste delicii culinare. Evident, nu lipsesc restaurantele care oferă bucătărie internațională, italiană, franceză sau asiatică.

În apropiere, în Genena City, se află Muzeul King Tut, dedicat Regelui Tutankamon și în care pot fi văzute aproximativ 135 de reproduceri fidele ale unor piese ce pot fi admirate în original în Marele Muzeu al Egiptului din Cairo.

Old Souk (Bazarul Vechi) se află în partea veche a orașului, dar nu este așa vechi precum s-ar putea crede. Bazarul a fost construit în perioada în care apăreau primele clădiri civile și păstrează atmosfera autentică a vechilor souk-uri, cu magazine vechi și ticsite de produse, în care poți găsi, la prețuri bune, absolut orice, de la mirodenii și fructe, tutun, bijuterii și îmbrăcăminte, până la covoare țesute manual și nelipsitele suveniruri. Evident, arta negocierii este pusă la mare preț, deci va trebui să vă tocmiți pentru absolut orice și, în general, veți salva între 30-50 la sută din prețul inițial. După cumpărături, puteți evalua „prada” la unul dintre numeroasele restaurante care oferă mâncăruri din pește și fructe de mare, delicatese ce vor fi preparate chiar în fața voastră. Piața este deschisă zi și noapte, de aceea idea de a o vizita după apus poate spori farmecul și misterul acestei lumi.

În plus, astfel puteți admira în toată splendoarea, frumoasa moschee Al Sahaba, creație în stil otoman a arhitectului egiptean Fouad Tawfik Hafez, care și-a oferit gratuit serviciile pentru realizarea acestei impozante construcții. Piatra de temelie a fost pusă pe ruinele vechii ocupații israeliene, lucrările durând șase ani, între 2011 și 2017. Moscheea acoperă o suprafață de 3000 de metri pătrați, are două minarete lungi, superb decorate, de câte 76 de metri înalțime, iar cupola mare se înalță până la 36 de metri. Cu toate acestea, nu este cea mai mare din Sharm El Sheikh, supremația fiind deținută, din acest punct de vedere de…

Moscheea Al-Mostafa. Este tot o construcție relativ nouă, terminată în anul 2008, având două minarete înalte de 72 de metri, care încadrează o cupolă uriașă, înconjurată de cupole mai mici. Poate găzdui 3000 de credincioși. Este placată cu plăci de marmură, frumos sculptate cu motive orientale. A fost concepută de același arhitect egiptean Fouad Tawfik Hafez, fiind o combinație de stiluri, otoman și indo-islamic. Din păcate, de la declanșarea pandemiei, moschea nu mai poate fi vizitată la interior, dar lucrurile se pot schimba în orice moment.

Nu departe de minaretele gemene ale moscheii Al-Mostafa, în cartierul Hay el Noor, se află una dintre cele mai frumoase biserici din lume, Catedrala Cerească, cea mai nouă și mai mare biserică coptă din Sharm El Sheikh. Copții sunt creștini, urmași ai vechilor egipteni care au acceptat religia creștină în primele secole ale erei noastre. În prezent, ei reprezintă cea mai mare minoritate religioasă din Egipt, aproximativ 10 la sută din populație. Construită în doar doi ani, frumoasa catedrală impresionează prin frescele și picturile interioare, care înfățișează scene biblice precum Creația sau Exodul, dar și spectaculoasa viziune a Sfântului Ioan despre Apocalipsă.

Aminteam că Sharm El Sheikh este un oraș al păcii, fiind recunoscut astfel de către UNESCO. Din acest motiv, autoritățile egiptene au decis să conceapă și un simbol al păcii, un monument impunător, nominalizat în Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai mare și mai lungă operă de artă metalică din lume. Monumentul Păcii este o structură metalică cu o înălțime de 43 de metri, susținută de o bază de beton acoperită cu granit negru. Lucrarea combină modernitatea cu motive ale civilizației antice și simbolizează celebra floare egipteană de lotus, cu opt aripi, în concordanță cu principalele influențe ale civilizației antice faraonice, inspirate de vechiul zeu egiptean al soarelui, Ra.

O destinație sigură… atât cât poate fi

Egiptul, la modul general, este o țară sigură pentru turiști. Cel puțin, la fel de sigură precum alte țări din zonă sau chiar din Europa. În Sharm El Sheikh, în decursul anilor, incidente neplăcute s-au mai întâmplat, însă prezența vizibilă la tot pasul (uneori, deranjant de vizibilă!) a forțelor armate egiptene are darul de a descuraja potențialele acte de terorism.

În interiorul resorturilor, siguranța turiștilor este garantată, iar singurul pericol îl reprezintă… rechinii! Deși foarte rare în ultimii ani, au fost înregistrate cazuri în care rechinii au atacat turiștii aflați la snorkeling și scufundări. Astfel, în anul 2010, au fost înregistrate mai multe atacuri ale rechinilor, soldate cu moartea unui turist european și rănirea altor câtorva. Totuși, în prezent, toate resorturile care au ieșire la mare au angajat servicii de salvamar, care supraveghează zona în permanență.

În stațiune, locurile publice sunt sigure, însă localnicii ne-au sfătuit să evităm anumite zone de cumpărături, în special cele din care se aprovizionează localnicii. Aici, prețurile sunt, evident, mai mici, însă localnicii pot avea o atitudine ostilă față de turiștii care se aventurează în aceste bazaruri.

Riscurile cele mai mari pot să apară la excursiile cu autocarele, care se pot dovedi ținte vulnerabile pentru pentru eventualii atacatori. În ciuda eforturilor făcute de autoritățile egiptene, materializate în numeroase filtre ale armatei pe traseele turistice, dar și în agenți de securitate antrenati și înarmati care însoțesc grupurile în aceste excursii, atacurile au loc cu o frecvență îngrijorătoare.

Nu în ultimul rând, trebuie amintit incidentul din 30 octombrie 2015, când o cursă aeriană charter, ce decolase de pe aeroportul din Sharm El Sheikh, cu destinația Sankt Petersburg, a fost ținta unui atentat cu bombă, la scurt timp după decolare. 224 de persoane, pasageri și echipaj, au pierit în atentat. Poate și de aceea, deși pot să pară exagerate, filtrele severe pe care trebuie să le suportați la intrarea sau ieșirea din aeroport sunt justificate.

Scurt epilog… istoric

Cu mai puțin de 50 de ani în urmă, Golful Șeicului (așa cum se traduce Sharm El Sheikh) era doar un port militar, un loc disputat între Egipt și Israel pentru importanța sa strategică și militară. Situat la intrarea în Golful Aqaba, cu control deplin asupra Strâmtorii Tiran, dar și în imediata apropiere a Golfului Suez, Sharm El Sheikh a dezvoltat primele clădiri civile la mijlocul anilor 80, după ce a fost redat Egiptului de către Israel (1982). Atunci, președintele Hosni Mubarak a luat decizia de a desemna Sharm El Sheikh drept „Oraș al Păcii”, încurajând investițiile egiptene și străine. În prezent, Orașul Păcii reprezintă o destinație de vacanță internațională foarte căutată pentru resorturile de lux pe care le pune la dispoziția turiștilor din întreaga lume. În decursul anilor, mai multe conferințe internaționale au fost găzduite de Sharm El Sheikh.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*