Ateliere creaționale de fierărit, tras cu arcul, monetărie, bijuterii, demonstrații militare și prezentare de echipament militar, prezentări gastronomice și concursuri antice și desigur, reconstituiri de bătălii epice între Imperiul Roman și daci și aliații lor barbari!
În acest week-end, istoria de acum două milenii a prins viață la Castrul Roman Jidova în cadrul celei de a treia ediții a Transalutanus Fest – La porțile Imperiului, organizat de Asociația Historia Renascita în parteneriat cu Muzeul Județean Argeș și Consiliul Județean Argeș.
“Așa cum am promis încă de la începerea acestui mandat, ne-am propus să punem în evidență obiectivele turistice pe care Consiliul Județean Argeș le are în administrare. Tocmai de aceea, am ajuns la a treia ediție a festivalului de reconstituire istorică Transalutanus Fest, festival care își propune să readucă în atenție meșteșugurile și gastronomia de acum două mii de ani, dar și luptele de acum două milenii. Avem un parteneriat cu Historia Renascita, parteneriat care probabil va continua și anii viitori pentru că, iată, acest festival se dovedește a fi unul de real succes, dovadă stând afluxul de vizitatori din cele două zile. Castrul roman de la Jidova va benefica de o finanțare pe fonduri nerambursabile, astfel încât va căpăta o față mai atractivă care sperăm să atragă public nu doar din județ, ci și din afara lui” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.
“Noi, Consiliul Județean Argeș, prin Muzeul Județean Argeș, în parteneriat cu Asociația Historia Renascita și alte asociații de reconstituire istorică din țară organizăm iată, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment prin care încercăm să readucem în atenția vizitatorilor din Câmpulung, din Argeș și nu numai, istoria încărcată a acestor locuri. Ne aflăm într-un sit arheologic de Clasa A, unde avem și o expoziție permanentă dedicată limesului transalutan adică fortificației principale a frontierei Imperiului Roman. Consiliul Județean Argeș a acordat întotdeauna atenție instituțiilor de cultură și în mod special acestui castru. Pe lângă activitatea de reconstituire istorică dintre daci și romani sunt și câteva ateliere didactice pentru cei mici pentru a putea înțelege mult mai bine evenimentul și istoria acestui popor” – Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.
“Revenim și în 2023 la castrul roman Jidova, pentru a treia ediție a festivalului pentru care Historia Renascita și-a asumat organizarea încă de la prima ediție. Suntem bucuroși că acest eveniment începe să prindă tradiție. Încercăm de la an la an să venim cu lucruri noi pentru publicul care ne vizitează. Suntem un grup destul de numeros, de aproximativ 100 de persoane implicate, majoritatea fac parte din asociația noastră, dar avem invitați și de la alte asociații din țară. Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără parteneriatul de tradiție pe care îl avem cu Muzeul Județean Argeș și fără sprijinul Consiliului Județean Argeș” – Cătălin Drăghici, Asociația Historia Renascita.
Castrul Jidova este singurul castru de piatră de pe Limesul Transalutanus, costruit între anii 190 -200. Situat în cartierul Pescăreasa, la intrarea dinspre sud în municipiul Câmpulung, castrul mare din punctul „Jidova” este cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus. În incinta castrului se păstrează o parte din clădirile romane (Principia – comandamentul, Praetorium – clădirea comandantului, clădirea ofiţerilor, Horreum – magazia de cereale). Pe latura de sud a fost reconstituit un turn de curtină şi, parţial, turnurile porţii Praetoria (poarta principală de intrare), turnul semirotund din colţul de sud-vest, cât şi celelalte turnuri ale porţilor Decumana, Dextra şi Sinistra de pe laturile nord, est şi vest. În perioada următoare, ansamblul va beneficia de o investiție din fonduri nerambursabile pentru conservare și punere în valoare.
Be the first to comment