Ministrul Mediului, Mircea Fechet, propune ca plajele să fie închiriate pe o perioadă de 10 ani.
El a avut o întâlnire astăzi, cu OMD-urile din județul Constanța, iar tema plajelor a fost pe agenda discuțiilor.
“Doar ce am terminat întâlnirea cu aceste OMD-uri, organizații al managementului destinației și am desprins câteva concluzii. Este adevărat, înainte de toate, că am constatat, împreună cu dânșii, că este nevoie să schimbăm puțin optica, să schimbăm puțin strategia și liniile generale pe care le-am avut în vedere în anii trecuți, pentru că, în trecut cel puțin, atât Ministerul Mediului, cât și Administrația Națională a Apelor Române, Administrația Bazinală Dobrogea Litoral, erau mai curând interesate de cum să obținem cât mai mulți bani din contractele de închiriere de plajă. Am ajuns la concluzia că această soluție nu e întotdeauna cea mai fericită, pentru că aceste sume de bani erau ulterior recuperate de la turiști și știm și noi, știm acele situații în care ne plângem fie de prețuri foarte mari, fie de costurile închirierii unui șezlong, fie de alte tipuri de cheltuieli pe care suntem obligați să le facem în fiecare an”, a spus Mircea Fechet.
El dorește ca plajele să fie închiriate pe o perioadă de 10 ani.
“Iar din acest punct de vedere, în calitate de ministru al Mediului și în calitate de autoritate care urmează să concesioneze, să închirieze aceste suprafețe, eu cred că scopul principal este acela de a avea servicii de calitate cât mai bună și de a avea aceste servicii la un preț rezonabil pe care oamenii să și-l poată permită. Din acest motiv, înțelegând că nu putem să dictăm prețul licitației, până la urmă licitația este publică, în funcție de competiția aferentă fiecărui lot, oferta cea mai bună va fi câștigătoare, însă putem să intervenim în anumite situații și unul dintre lucrurile la care mă voi referi pentru început este legat de durata de închiriere a acestor perimetre de plajă. Pentru că mi-au spus operatorii economici că pe o perioadă de doi ani, cât au astăzi contract de închiriere, nici nu apucă bine să-și instaleze șezlonguri, beach-baruri și alte investiții pe care sunt obligați să le facă pe plajă, că trebuie să le demoleze. Să le construiești costă foarte mulți bani, să le demolezi costă foarte mulți bani. Cred că o perioadă minimă ar trebui să fie legată de durata de amortizare a acelor cheltuieli pentru a ne asigura că nu vor fi obligați să jupoaie turiștii pe românește în cei doi ani cât au contract de închiriere.
Am decis că vom identifica soluțiile legale pentru a mări această perioadă de închiriere la cel puțin 10 ani. Este o discuție pe care am purtat-o și cu domnul ministru al Economiei și Turismului, Oprea și vom institui, începând de mâine, un grup de lucru din care să facă parte nu doar reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, nu doar reprezentanții ai ANAR-ului, dar mai ales reprezentanți ai organizațiilor patronale, ai acestor OMD-uri, pentru că până la urmă va trebui să ajungem la un numitor comun”, a afirmat ministrul Mediului.
Fechet a mai anunțat că a fost finalizată înnisiparea unor noi sectoare.
“Ne interesează foarte mult să reușim să atribuim și suprafețele de plajă pe care le-am dobândit în acest an ca urmare a terminării lucrărilor de înnisipare. Avem cel puțin 23 de hectare de noi astfel de plaje doar la Eforie. Mai avem încă un hectar și jumătate aproape la Agigea. Tocmai din acest motiv am făcut o recepție parțială pentru a putea să elaborăm foarte repede documentațiile cadastrale, pentru a putea să intabulăm toate acele suprafețe și pentru a le înscrie în cartea funciară, să le închiriem cât mai repede.
Înțeleg neliniștea operatorilor din turism, înțeleg că vara bate la ușă și noi încă nu am început aceste licitații, însă e o preocupare a ministerului și îmi doresc foarte mult ca la începutul sezonului acestui an, să putem spune nu doar că am închiriat acele perimetre, dar le-am închiriat unor operatori care știu ce au de făcut, care au resurse pentru a asigura niște servicii de calitate și care fac acest lucru la un preț competitiv. Dau exemplul șezlongului de 100 de lei, pe care foarte mulți români, din păcate, nu și-l permit astăzi”, a mai spus Mircea Fechet.
Be the first to comment