FOTO VIDEO Debut de sezon în Delta Dunării. Sulina îmbie oaspeții cu excursii nautice, peisaje romantice, servicii de cazare de calitate și cu delicatese culinare aparte

Vedere din Sulina. FOTO Paul Alexe

Românii deja numără zilele rămase până la debutul minivacanței de 1 Mai care, anul acesta, se prelungește cu zilele libere în care creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului. Turiștii aflați cu adevărat în căutarea unei oaze de liniște și a unui loc pitoresc de relaxare împreună cu familia iau în calcul Delta Dunării, unde, în această perioadă din an, pare că s-a pogorât un colț de Rai.

Sulina este una dintre destinațiile de referință, iar antreprenorii din domeniul ospitalității n-au stat și nu stau cu brațele încrucișate, ci se pregătesc mereu pentru a fi gazde bune și pentru a-i face pe turiști să se simtă bine și să își dorească să revină.

Pensiunea Perla din Sulina, una dintre cele mai de succes din zonă, se află amplasată chiar pe faleză și propune tarife pentru mai toate buzunarele și servicii de înaltă clasă. De la camere spațioase, iluminate natural prin ferestre generoase către priveliști splendide, la așternuturi de calitate și facilități de actualitate, unitatea de cazare caută să îmbine tradiția deltaică și modernismul dorit de clienți.

„Începem cu cea mai mică ofertă, doar cazare, apoi și cu demipensiune, includem și mese festive sau excursii, depinde ce vrea turistul. Începem cu pachete de la 800 de lei, cazare și demipensiune, apoi 1.000 de lei, 1.200 de lei, depinde pe zile. De exemplu, 800 de lei înseamnă cazare pe trei zile cu demipensiune, de persoană”, a explicat, pentru GoNEXT, Corina Davidov, director de marketing la Pensiunea Perla din Sulina.

Iar cei care aleg să se refugieze pentru câteva zile de tihnă în splendoarea naturii de la Sulina nu duc lipsă de opțiuni pentru petrecerea timpului liber. Jean Bart a numit-o Europolis și i-a dedicat epitete înălțătoare ca un piedestal pentru gloria cosmopolită din alte vremuri. La Sulina, scria Jean Bart, „visele se nasc din cenușa speranțelor arse, iar fiecare răsărit de soare aduce cu sine promisiunea unor noi începuturi”. O metaforă care va fi mereu actuală sub tălpile oricui va dori să viziteze cel mai tânăr sol al României.

De regulă, spun oamenii locului, sezonul debutează la Sulina odată cu sosirea stolurilor de păsări călătoare. În lunile mai și aprilie, cele mai crude raze ale soarelui vestesc încă de la răsărit că ziua s-a mărit, iar odată cu ea se dilată și cadranele ceasurilor turiștilor veniți să se bucure de peisajele unice, de aerul curat, de briza dulceagă a canalelor străjuite de lujeri de stufăriș și sălcii plângătoare.

Dragoș Ioniță este una dintre gazdele de la pensiunea Perla din Sulina și este de părere că orice iubitor al Deltei Dunării știe că lunile de primăvară sunt perioada ideală de ajuns pe aceste meleaguri unice în Europa. Nivelul apei este ridicat, ceea ce face ca excursiile cu barca sau cu șalupa pe canalele să fie cu adevărat splendide.

„Este cea mai bună perioadă a anului. Apele sunt ridicate, poți circula pe canale care vara accesul este destul de greu din pricina vegetației și debitului scăzut de apă. Natura renaște, păsările migratoare se întorc, iar faptul că orașul nu este atât de aglomerat în această perioadă, turiștii se pot bucura și de o intimitate mult mai mare decât în timpul sezonului”, a precizat Dragoș Ioniță, coproprietar al Pensiunii Perla din Sulina.

Străzile orașului sunt pline de amintiri uitate și speranțe pierdute, iar fiecare pas adâncește distanța dintre realitate și vis. În Sulina, fiecare petic de pământ are povestea lui, pentru a-l parafraza, din nou pe Eugeniu Botez. Cu siguranță Sulina nu este o destinație clasică de city-break, ci merită explorată, la pas sau cu o ambarcațiune pe canale, în tihnă și cu răbdare. De la cimitirul multietnic din Sulina este ca o carte cu povești nescrise. Din negura vremurile adie încă poveștile cu pirați, navigatori temerari, prințese, dar și idila tragică a doi îndrăgostiți care lesne puteau purta numele de Romeo și Julieta.

Clădirile vechi din porto franco rezistă și astăzi, ca martori de nădejde ai prosperității, frumuseții și civilizației de altădată. Splendoarea mercantilă a paradisului economic a apus, așa cum a și răsărit, în valurile mării. Vie și mereu proaspătă rămâne frumusețea orașului Sulina. Eternă este plaja cu nisipul cel mai fin, unde uneori, ca niște năluci, își fac apariția în galop caii de la Letea. Eterne par să fie și farurile învăluite și ele de istorie amestecată cu legendă. Primii care au avut ideea de a construi un far la Sulina, pe malul stâng al Dunării, au fost otomanii, la 1745. Evident, edificiul s-a năruit în abisul istoriei, asemeni Aliotmanului. Cel ce astăzi este cunoscut drept Farul vechi din Sulina a fost construit de Comisia Europeană a Dunării, tot pe vremea Imperiului Otoman, între anii 1869 – 1870 și a servit navigației pe fluviu până după Primul Război Mondial. Astăzi, Sulina este supranumită „Orașul celor patru faruri”. Fie că sunt încă funcționale sau monumente istorice, ele pot fi admirate în timpul plimbărilor cu barca la gura de vărsare a Dunării în mare, experiență fără de care vacanța la Sulina ar fi cu adevărat imperfectă.

Ștefan Ivanov este proprietarul unei firme care organizează astfel de excursii pe apă și președintele Asociației Operatorilor Navelor de Agrement și Transport Rapid. El face câteva recomandări de neratat în această minivacanță care inaugurează, practic, sezonul turistic, la Sulina.

„Vreau să vă spun în primul rând că Delta este unică și să nu uităm că de fapt este perla turismului românesc. Din toate obiectivele pe care le prezentăm, ne interesează să atingem tot ceea ce este reprezentativ și atunci avem câteva habitate, cel cu apă mică, Insula Păsărilor, în golful Musura, vărsare Dunării în mare, orașul celor patru faruri, cum mai este intitulată Sulina, fiecare are o istorie aparte și din toate aceste trasee ne interesează tot ce este important”, menționează Ștefan Ivanov, administrator Travel Delta Star.

Delta Dunării se află pe locul IV în lume ca biodiversitate, mai afirmă Ivanov, pentru GoNEXT. Tot ce ține de faună și floră trebuie savurat cu ajutorul simțurilor fix în perioada de vârf dictată de natură, perioadă care nu coincide cu miezul verii, ci mai degrabă cu lunile de primăvară, aprilie, mai.

„Noi avem deschiderea de sezon încă din aprilie, mai, când în Deltă vin oamenii iubitori de natură. Și atunci vor să vină să vadă exact tot ce înseamnă natura vie în liniște”, mai dezvăluie Ștefan Ivanov.

Pe lângă vesta de salvare pe care o primesc atunci când urcă la bordul ambarcațiunilor, turiștii sunt sfătuiți să se „înarmeze” cu bună dispoziție. De restul se ocupă ghizii care îi însoțesc prin hățișurile de vegetație și care le deapănă povești pe măsură ce prova navei scrutează lin oglinda apei. Doar așa, cum plimbări în tihnă, oaspeții pot admira păsările migratoare care abia așteptau să-și lase penajul mângâiat de razele soarelui primăvăratic.

În privința tarifelor, Ștefan Ivanov le promite amatorilor de plimbări cu șalupa că nu au motive să se teamă pentru bugetul de vacanță. Prețurile, spune el, variază în funcție de tipul de ambarcațiune pentru care clienții optează și, firește, în funcție de servicii, totul în ton cu vremurile economice. Interesul operatorilor de nave de agrement este să promoveze traseele, să propage informațiile inedite despre ecosistemul Deltei Dunării și să își fidelizeze clienții. De aceea, mai punctează Ștefan Ivanov, prețurile la excursiile cu barca rar sar calul.

După o plimbare pe canale, după o sesiune de bird watching sau chiar o inedită întâlnire cu delfinii din Marea Neagră, apetitul culinar își cam face simțită prezența.

La Sulina se și mănâncă excelent. Dragoș Ioniță, de la Pensiunea Perla își răsfață oaspeții de seamă cu o excepțională plăcintă cu brânză sărată, după o rețetă pe care a moștenit-o de la mama sa. Fiindcă așa este tradiția ospitalității în Delta Dunării: vizitatorii care vin aici primesc, pe lângă servicii turistice ireproșabile și experiențe senzoriale unice și de neuitat și răsfățul culinar tradițional.

Calcanului pe pat de cartofi, rumenit pe jar în cuptoarele de la restaurantul Perla, i-a mers vestea până în Maramureș. An de an coboară moroșenii la gura de vărsare a Dunării în mare doar pentru a mai gusta din frăgezimea și aroma deosebită a calcanului proaspăt.

După ce și-au astâmpărat foamea și chiar s-au delectat cu un desert copios, turiștii sunt invitați să admire spectacolul mirific al naturii. Ca o sărbătoare, fiecare zi se încheie, la Sulina, cu un apus de soare uimitor prin intensitatea undelor de lumină și culorile nemaipomenite. Natura a dat întotdeaua oamenilor semne că iubește Sulina; de aceea îi pictează mereu cerul în aurore la răsărit și apus și o înconjoară de vegetație robustă care s-o învăluie în aer curat și care să-i ocrotească puritatea ca de fecioară.  Cu toate aceste bogății la picioare, omului nu-i rămâne de făcut decât un singur lucru: să se bucure.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*