Revolut Travel Report 2024: Cum vor petrece europenii concediul 2024

Vacanță. FOTO Revolut

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți din 15 țări, inclusiv 1.000 de români, care sunt planurile lor de vacanță în vara asta. Iată ce au răspuns.

Când preferă românii să plece în vacanță?

Cei mai mulți europeni, inclusiv românii, plănuiesc să plece în concediul de odihnă anual în iulie sau în august. 60% dintre români au indicat aceste luni ca fiind preferate pentru cea mai lungă vacanță de peste an – 23% în iulie și 37% în august. Și vecinii de la sud, bulgarii, preferă în mare măsură aceeași perioadă (57% dintre respondenți).

Practic, mergând în vacanțe prin Europa în iulie, românii au șanse să întâlnească turiști din Cehia, Slovacia (29% fiecare) sau Ungaria (28%), în timp ce în august, se vor intersecta cu croați, greci sau portughezi (36% dintre răspunsuri fiecare) sau polonezi (28%). Totuși, sunt și europeni care preferă să petreacă vacanța principală din an când este mai răcoare – germanii (24%) preferă perioada aprilie – iunie, la fel ca italienii și austriecii (23%). Toamna este o opțiune pentru elvețieni (26%), germani (23%), spanioli (22%).
Top destinații în 2024

Acum că știm când vor pleca în vacanță conaționalii noștri, întrebarea cheie este unde vor merge? Acasă sau în străinătate? Și ce destinații de vacanță vor fi printre preferințe în sezonul 2024? Majoritatea românilor își plănuiesc vacanțele în străinătate (50%), dar nu departe sunt cei care își planifică vacanțele în țară (38%). Doar 8% dintre români nu au în plan o vacanță anul acesta, iar 4% nu au luat încă o decizie. Cifrele interne ale Revolut, care este unul dintre conturile preferate ale românilor în vacanțe și călătorii, ne arată că, în 2023, din mai până în august, peste 600.000 de utilizatori români ai Revolut au plătit pentru servicii de turism în Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, Germania.

Care vor fi destinațiile turistice de top în 2024? În Revolut Travel Report, majoritatea românilor iau în calcul să petreacă vacanța de vară în Grecia (11% din răspunsuri), Italia (8%), Turcia (5%) și Spania (4%). În afara Europei, Egiptul este destinația preferată (1%). Concurența pentru portofelul turiștilor români este acerbă, după cum se vede.

Dar unde merg europenii în vacanță? 47% dintre cei chestionați în sondaj doresc să-și petreacă vacanța în propria țară (deși elvețienii și austriecii sunt cel mai puțin probabil să rămână pe plan local, în vacanță, cu 21% și, respectiv, 25%) și 40% în străinătate (în principal într-o altă țară europeană – 34 %). Destinațiile non-europene sunt cele mai tentante pentru elvețieni (14% din răspunsuri) și spanioli (11%). Cei care și-au planificat vacanțele pe plan local mai ales sunt croații (72%) și grecii (70%). Plaje frumoase, bucătărie bună, asta nu este o surpriză. Destinații de top? Majoritatea europenilor plănuiesc să plece în vacanță în străinătate anul acesta în Italia (5%), Grecia (4%), Spania (4%), Croația (3%) și Franța (2%). Principalele destinații non-europene sunt SUA (1%), Egipt (1%) și Thailanda (1%).

Cum arată concediul de vis?

Acum că știm unde și când pleacă românii în vacanță, merită să precizăm ce fel de concediu ar trebui să fie: cu relaxare sau mai multă activitate sau poate acasă (staycation) sau combinată cu munca (workation)? Trei teme domină răspunsurile românilor. Își planifică vacanțele la plajă (50% din răspunsuri), își doresc să petreacă acest timp cu familia (50%) și înconjurați de natură (15%).

Totuși, aceasta nu este singura rețetă pentru o vacanță reușită. Aproape fiecare a zecea persoană din România se așteaptă ca vacanța din acest an să fie plină de petreceri (12%), iar unii intenționează să se distreze la festivaluri de muzică (2%), precum Open’er, Tomorrowland sau Sziget, al cărui partener strategic este Revolut, anul acesta.

La antipod, se află turiștii care caută liniște (7%) sau o călătorie solo (3%). Opțiuni mai puțin frecvente sunt cele de staycation (1%) și workation (1%). Cu alte cuvinte, pentru români, vacanța e sfântă și nu se combină nici cu statul acasă, nici cu munca. Și, pentru 6% dintre respondenții de pe plan local, călătoriile nu sunt deloc pe placul lor, pur și simplu preferă confortul propriei locuințe.

Principalele opțiuni pentru concediul principal al anului, printre europeni, sunt vacanțele la plajă (45%), vacanțele în familie (33%) și vacanțele în natură (15%), la fel ca pentru români. În afara vacanței principale din an, europenii, în general, își planifică city break-uri (12%), dar campioni la turismul de weekend sunt spaniolii (17%), cehii (16%) și austriecii (15%).

Există și câțiva minoritari care doresc să combine vacanțele cu un eveniment de familie, cum ar fi o nuntă (1%) sau un eveniment sportiv, precum Campionatul European de Fotbal din Germania și Jocurile Olimpice de la Paris (1%). Dintre europenii chestionați, maghiarii (3%), portughezii (2%) și cehii (2%) sunt cei mai dornici să participe la festivaluri de muzică, iar elvețienii (2%), germanii (1%) și portughezii (1%) sunt dispuși să participe la evenimente sportive.

La cort sau la all inclusive?

O vacanță reușită depinde mai ales de atracțiile pe care ni le oferă locul. Revolut i-a întrebat pe români ce activități și experiențe prețuiesc în timpul călătoriilor. Iată răspunsurile populare.

În vacanță, românii vor să viziteze monumente locale (47%), să încerce mâncarea locală și să învețe despre tradițiile locale (31%). Când vine vorba despre cazare, hotelul all-inclusive cu bar deschis și bufet este alegerea preferată (42%). Pentru turiștii români, importante sunt și activitățile pentru copii care îi ajută pe părinți să se bucure de puțină tihnă în concediu (16%) și evenimentele culturale precum concertele, piesele de teatru și vizitele în muzee (21%). Atracțiile includ și viața de noapte, petrecerile în cluburi și baruri (8%) și cunoașterea specificului local (8%). Unii români se concentrează pe sănătate, frumusețe și spa (10%). Mai puțin sunt interesați de practicarea sportului (4%) sau de vacanța la cort sau cu rulota (8%).

Dintre europeni, lituanienii sunt mari fani ai vacanței cu rulota sau la camping. Fiecare al patrulea lituanian (25%) plănuiește acest tip de vacanță. Sărbătorile sportive sunt populare printre austrieci (17%), elvețieni (13%) și germani (11%). Viața de noapte este pe placul grecilor (20%) și al spaniolilor (15%). Comoditatea hotelurilor all-inclusive este preferată nu doar de români, ci și de bulgari (47%) și italieni (42%). Animațiile pentru copii sunt importante pentru slovaci și cehi (16% fiecare), dar mai presus de altele pentru polonezi (18%). Deliciile culinare sunt o prioritate pentru italieni (54%) și elvețieni (50%). Austriecii (26%), germanii (23%) și maghiarii (22%) vor să aibă grijă de sănătatea și starea lor de bine în timpul vacanțelor. Experiențele de călătorie căutate sunt diverse, după cum se vede, iar funcția de programare și planificare de Activități din aplicația Revolut poate ajuta la rezervarea și la achitarea acestora, obținând și cashback la plată, de până la 10% din prețul experienței, în funcție de tipul de plan deținut (se aplică termeni și condiții).
Indiferent de locul unde aleg să petreacă vacanțele, românii pot conta pe funcțiile de lifestyle și turism pregătite de Revolut. De la schimbul valutar direct în aplicație la o soluție de rezervare a cazării cu Revolut Sejururi, acces în lounge-uri pe aeroporturi în toată lumea, asigurare de călătorie (în funcție de tipul de plan deținut), eSIM pentru acces la date mobile în roaming, Revolut pune la dispoziția utilizatorilor zeci de instrumente și funcții pentru călătoriile și vacanțele lor, dar și pentru gestionarea fondurilor proprii, zi de zi, în aceeași aplicație.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*