Analiză a circulației aeriene și a circulației turistice în primul semestru din 2024. Numărul pasagerilor înregistrați pe aeroporturile din România, în creștere

Analiză a circulației aeriene și a circulației turistice în primul semestru din 2024. FOTO Asociația Resto Constanța

De astăzi se desfășoară, pe litoralul românesc, o nouă întâlnire a directorilor tuturor aeroporturilor din România și din Chișinău, organizată de Asociația Aeroporturilor din România (AAR).

La lucrările evenimentului s-au reunit și reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile Române, ROMATSA, ai mai multor companii private și mulți specialiști din domeniul aviației, precum și Adrian Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și Corina Martin, reprezentantă a industriei turismului și ospitalității din România, care colaborează îndeaproape cu companiile aeriene.

David Ciceo, președinte AAR și director general al Aeroportului Internațional Cluj, a declarat:

„Numărul pasagerilor înregistrați pe aeroporturile din România în primul semestru al acestui an este cu 10,5% mai mare decât cifra înregistrată în aceeași perioadă a anului 2019 și cu aproape 5% mai mare decât totalul înregistrat în primul semestru al anului trecut. Din cei 11.857.773 de pasageri care au tranzitat aeroporturile românești în primele 6 luni ale anului 2024, 7% au călătorit pe rute interne. În prima jumătate a anului 2024 au fost înregistrate 112.916 mișcări de aeronave (aterizări și decolări) și au fost transportate 27.292 de tone de marfă.”

Corina Martin, președinte RESTO Constanța și secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, a adăugat:

„Această creștere semnificativă a circulației aeriene de pasageri reflectă, desigur, și o creștere a circulației turistice. Atât în ceea ce privește numărul de pasageri, cât și numărul de turiști, am depășit deja nivelul anului 2019, considerat cel mai bun an pentru turism în ultimii 10 ani.

Am înregistrat creșteri în circulația turistică reală în România în primele 7 luni ale anului, datorită unor factori care au legătură nu doar cu circulația aeriană, ci și cu tensiunile militare din multe regiuni din jurul României. Tarifele biletelor de avion pentru destinațiile externe au crescut, multe companii aeriene au înregistrat numeroase anulări și întârzieri de zboruri, iar compensațiile oferite pasagerilor nu au fost pe măsura disconfortului creat, ceea ce a generat nemulțumiri și rețineri în intenția românilor de a călători către destinații externe”, a spus Corina Martin.

Corina Martin a mai afirmat că tarifele pachetelor de charter pentru vacanțe în destinații consacrate precum Antalya, Grecia, Dubai, Spania au crescut, iar scăderea gradului de siguranță și securitate în unele destinații a reorientat un procent semnificativ de rezervări către România, în creștere față de anul trecut.

„Adăugăm și temperaturile toride din toată Europa, care au determinat, de asemenea, reorientarea românilor către destinații mai accesibile și apropiate, între care litoralul românesc se află pe primul loc.

Din păcate, numărul zborurilor interne rămâne sub nivelul anului 2019, ceea ce nu sprijină dezvoltarea circulației aeriene între destinațiile din România și nu contribuie la creșterea sosirilor de turiști străini. România are încă mult de recuperat în privința atragerii de turiști străini, un obiectiv ce presupune alocarea unor bugete consistente de promovare și comunicare către piețele importante de turiști, din care ne putem atrage viitorii oaspeți.

Ne bucură, însă, fiecare zbor nou introdus între orașele din România, dar și între orice oraș din România și destinații europene sau non-europene, deoarece orice creștere a circulației aeriene atrage dezvoltare economică, creșterea veniturilor, mai mulți angajați și salarii mai mari, precum și venituri în lanț către alte industrii conexe, inclusiv industria ospitalității din România.” – Corina Martin.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*