Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, cunoscută sub acronimul FIJET, împlinește 70 de ani de la înființare, find una dintre cele mai vechi asociații din lume, din domeniul mass media.
A fost fondată la Paris, la 2 decembrie 1954, sub numele de „Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme”, de către un grup de inițiativă alcătuit din scriitori de turism din Franța și Belgia, cărora li s-au alăturat jurnaliști și scriitori de turism din Grecia, Italia și Marele Ducat al Luxemburgului. În 1964, FIJET a obținut statutul de membru consultativ în UNESCO ca organizație neguvernamentală, fiind afiliată şi la Organizația Mondială a Turismului din cadrul ONU.
În prezent, FIJET are peste 650 de membri, din peste 30 de țări. FIJET are trei limbi oficiale: franceză, engleză (World Federation of Travel Journalists and Writters) și spaniolă (Federación Mundial de Periodistas y Escritores de Turismo).
Congresul anual al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, FIJET, din acest an a fost organizat, în premieră, la bordul unei nave de croazieră care timp de câteva zile s-a deplasat pe Marea Mediterană, ajungând în porturi din Italia, Spania şi Franţa. Adunarea Generală FIJET a fost primul eveniment dintr-o serie de acţiuni ce vor fi organizate în mai multe ţări, pentru a marca 70 de ani de la fondarea acestei asociaţii internaţionale. Cu ocazia acestui congres, tunisianul Tijani Haddad, care conduce de 22 de ani Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, a rememorat câteva momente din activitatea acestei asociaţii:
“Am început cu două asociații, cea franceză și cea belgiană, apoi s-a alăturat şi cea italiană. Apoi asociații din toată lumea au devenit membre FIJET pentru că au înțeles ce este FIJET și de ce sectorul turistic are nevoie de o astfel de asociaţie, scopul fiind sprijinirea şi impulsionarea acestui sector, în întreaga lume. Aş dori să mulţumesc colegilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o în aceşti ultimi 22 de ani. Primul meu Congres ca preşedinte a fost cel din Statele Unite. După aceea, am avut multe congrese de succes în aproape întreaga lume.”
România a intrat în familia FIJET în anii 70, când a primit din partea organizaţiei internaţionale a jurnaliştilor de turism trofeul “Mărul de Aur”, în semn de recunoaştere a unei destinaţii deosebite, Bucovina, datorită mănăstirilor cu picturi murale din Bucovina Voroneț, Humor, Moldovița și Sucevița și a bisericii Arbore, aflate în acel moment pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. În anii 80, România a ieşit din FIJET, cel mai probabil din cauza faptului că nu a mai putut plăti cotizaţiile către forul internaţional, pe fondul restricționării plăților în valută. În 2008, România a revenit în FIJET după afilierea Clubului Presei de Turism din România. De atunci, asociația românească a participat la multe evenimente sub egida FIJET, în special la congresele anuale, organizând totodată evenimente și pe plan local, cu participare internațională. În acest an, Clubul Presei de Turism FIJET România s-a implicat în organizarea unor info trip-uri în judeţul Braşov, în judeţul Gorj, în Delta Dunării şi la Cazanele Dunării, acţiuni la care au participat şi jurnalişti din străinătate.
Un proiect de succes este Academia FIJET pentru Tinerii Jurnalişti. Aceasta oferă tinerilor o oportunitate de a lucra cu jurnalişti de turism cu experienţă din diferite ţări. Programul include seminarii, ateliere și experiențe deosebite. Jurnaliștilor participanți li se oferă, de asemenea, excursii de documentare și oportunități de a se întâlni și de a discuta cu localnici și profesioniști din domeniul turismului.
În context, președintele FIJET, Tijani Haddad, a declarat: „Am creat multe proiecte, unul dintre ele fiind Academia tinerilor jurnalişti. Turismul are nevoie de jurnalişti specializaţi, foarte buni, iar aceştia ar trebui să ştie multe lucruri din acest domeniu. Nimeni nu poate scrie dacă nu are toată experiența acestui domeniu. Cea mai recentă ediţie a Academiei a fost în acest an în Slovacia. Am mai făcut în Slovenia, în Croația, în Tunisia, în România, în Maroc. În fiecare an, participă între 15 și 20 de tineri jurnaliști. Aceasta este ceea ce facem. Trebuie să ne gândim la viitor. Trebuie să adaptăm activitatea noastră viitoare la cerinţele turismului și la nevoile turismului din următorii ani.”
În 1970. FIJET a instituit un premiu pentru excelență, „Mărul de Aur”. De atunci, acest trofeu a fost acordat în fiecare an unei organizații, unui oraș sau unei personalități, ca o recunoaștere a eforturilor de promovare și de dezvoltare a turismului. De când a fost înființat în 1970, FIJET a acordat 71 de trofee. Primul trofeu „Mărul de Aur” a ajuns în România în anul 1975, fiind acordat Bucovinei. Acest trofeu „Mărul de Aur” poate fi admirat în Muzeul Mănăstirii Moldoviţa. Următoarele trofee au fost acordate României după 34 de ani, în 2009. Un „Măr de Aur” a ajuns în Mărginimea Sibiului, considerată o destinaţie unde poţi vedea imagini ale satului românesc autentic sau, după cum a catalogat-o juriul FIJET, o destinaţie romantică. Tot în anul 2009, un alt trofeu „Mărul de Aur” a fost acordat Deltei Dunării, un teritoriu fascinant datorită biovidersităţii şi multiculturalităţii, modelat permanent de apele fluviului. De asemenea, un trofeu a fost acordat companiei „Blue Air”, pentru dinamica pe care o avea în acea perioadă.
În anul 2014, a venit rândul oraşului Târgu Jiu să primească trofeul „Mărul de Aur”. Juriul FIJET a considerat că Târgu Jiu reprezintă o destinaţie unicat datorită operelor în aer liber ale celebrului sculptor Constantin Brâncuşi.
Un alt trofeu „Mărul de Aur” a fost acordat în 2019 oraşului Oradea. Juriul a considerat că acest trofeu recompensează municipalitatea pentru activitatea de promovare şi dezvoltare a turismului în Oradea şi regiune şi, totodată, constituie un stimulent pentru a o încuraja să continue.
În 2023, FIJET a acordat trofeul „Mărul de Aur” orașului Timișoara, în acel an Capitală Europeană a Culturii. Dincolo de atracțiile sale turistice, a contat și faptul că Timişoara este un model de toleranţă, un loc în care convieţuiesc diferite minorităţi, culturi şi religii. Aceasta este și în spiritul acestei organizații mondiale a jurnaliștilor și scriitorilor de turism. Chiar de la înființare, FIJET a contribuit la înțelegerea reciprocă între popoarele lumii, indiferent de religie și sistem politic. De asemenea, în contextul altor provocări precum migraţia ilegală şi poluarea mărilor, în special a Mediteranei, o zonă extrem de importantă pentru industria ospitalității acest sector. FIJET a pledat pentru conservarea mediului și pentru un turism durabil.
Be the first to comment