Ai o bicicletă și doreşti să te relaxezi într-un mediu cât mai natural, plăcut ochiului şi sufletului? Atunci cicloturismul este pentru tine și cu cât traseul e mai natural și mai departe de civilizația urbană, cu atât te vei simți mai reconfortant pedalând kilometru după kilometru.
Cicloturism în formă avansată cu toate facilitățile gândite pentru cicliști și biciclete se practică la Oradea. Cicloturismul îţi oferă libertatea de a străbate distanţele prin natură, de a admira peisajele și mai ales de a vizita obiective turistice mai puţin promovate. În plus, de pe bicicletă poți coborî oricând să stai de vorbă cu oamenii locului.
Urmăriți reportajul video realizat de jurnaliștii GoNEXT, Adrian Boioglu și Adrian Florea în județul Bihor.
Unul dintre promotorii genului acesta de turism “curat” este Gabriel Bonaciu de la AVENTURA TREKKING, din Oradea. Surprinzător este că aventura cicloturismului nu a pornit strict de la pasiunea mersului pe două roți, ci ca o soluție pentru cei care voiau să ajungă la comunitățile rurale îndepărtate care păstrează tradiții de tot felul și merită vizitate. În Bihor sunt tot felul de sate și biserici “aruncate” peste dealuri unde nu ai cum să ajungi cu trenul sau transportul în comun. Soluția cea mai la-ndemână a fost bicicleta.
“Ideea a plecat de la o realitate – faptul că în județul Bihor, comunitățile locale știu să-și păstreze tradițiile și nu în ultimul rând știu să gătească și să prepare diferite mâncăruri într-un ritm foarte elegant, în sensul că îmbină modernitatea cu tradiționalul; adică reușesc să păstreze rețetele traditonale de așa manieră încât să nu se piardă acel gust și acea savoare oferită de produsele tradiționale. O slănină dintr-un porc crescut la casă, o brânză de la o stână unde oile pasc pe pășuni cât de cât nepoluate, au alt gust, altă aromă”, spune Gabriel Bonaciu, de la Aventura Trekking.
Ce poate fi mai motivant pentru un turist decât promisiunea unei mese îmbelșugate, cu produse tradiționale, pe care nu le vede la el acasă ? Așa că Gabriel Bonaciu a luat harta în mână, a punctat satele și locurile unde găsești cele mai minunate priveliști și cele mai ademenitoare arome culinare și le-a unit cu creionul. Au rezultat câteva trasee de mare succes la public, pe care le face săptămânal.
Un tren special amenajat pentru bicicliști
Pentru cei care nu sunt obișnuiți să pedaleze pe distanțe lungi există trasee mai puțin solicitante fizic. Bratca, spre exemplu, este o comună pe Valea Crișului, la 70 de km depărtare de Oradea și poți ajunge acolo pe șosea sau cu trenul. Ce te faci când traseul tău de ciclist prin natură, începe departe de Oradea? Trenul automotor este amenajat special pentru posesorii de biciclete, unul din vagoane fiind echipat cu niște suporturi în care se prind pe verticală bicicletele călătorilor, cu roata din față în sus. Trenul aparține companiei feroviare Interregional Călători, iar directorul lor de exploatare, Cristian Pușcău, este pasionat de ciclism.
“Această inițiativă a venit de la cei care doresc să facă mișcare, mă refer la bicicliști, și de la navetiștii care merg zilnic cu noi. Adică, m-am întrebat dacă pot să găsesc o soluție prin care să transporte cu trenul bicicletele; se lucrează la acest proiect de 7 luni și uiați că acum am reușit să ajungem la bun sfârșit, chiar să facem astăzi excursia de care cred că s-a bucurat toată lumea. Eu cred că e o inițiativă foarte bună pentru că sunt foarte mulți doritori. În prezent, într-un automotor noi putem să adaptăm 30 de suporturi speciale pentru bicicletă”, declară pentru GoNEXT Cristian Pușcău, director exploatare la Interregional Călători.
Odată cu trenul s-a modernizat și “nașul”. Controlorul ține evidența călătorilor și a banilor pe o tabletă, iar o mini imprimantă (sau mini-casă de marcat) printează pe loc bonul după ce plătești călătoria. După o călătorie de două ore cu trenul prin locuri de vis în care se lasă în urmă orice urmă de oraș, civilizație și confort urban, se ajunge în gara Bratca. Aici e o liniște mormântală de jur împrejur, un aer tare de munte și promisiunea unei excursii pe cinste. Cu roțile scrâșnind pe pietrișul cărării, 30 de cicliști s-au pus la drum pe un traseu de 6 kilometri printr-o zonă pitorească din destinația ecoturistică Pădurea Craiului.
Dacă nu ești obișnuit cu mersul îndelung pe bicicletă (și mai ales) pe cărări de munte, cei 6 kilometri până la biserica de lemn din Bratca ti se par de 3 ori mai mulți. Cert e că odată ajunși acolo, popasul a fost mai dulce și mai binevenit decât vă puteți închipui.
La biserica de lemn din Valea Crișului, veche de peste 300 de ani turiștii au fost întâmpinați de tânărul preot paroh Nicolae Duluș.
”Lăcășul de cult s-a păstrat în timp și datorită implicării comunității locale prin grija față de biserică și de tradiții. Iar acum prin includerea monumentului istoric în programe turistice, de genul cicloturism, brunch-uri tradiționale, comunitatea va putea să-și valorifice mult mai bine serviciile”, spune bucuros Nicolae Duluș.
Biserica veche din lemn, preotul cu har la povestit și atmosfera creată în jurul locului au meritat fiecare minut petrecut acolo. După două ore de povești și de taifas, se resimțea o foame cruntă – a fost semnalul de plecare către Căminul Cultural pentru o masă tradițională, care, deși e burdușită cu bucate, localnicii o numesc “brunch” – un hibrid între breakfast și lunch. Vizitatorii au fost întâmpinați de Ana Popa care înșiră meniul casei cum știe mai bine.
“De obicei la noi se începe cu tradiționala palincă: de prune, de mere, (de struguri mai puțin). După asta, un aperitiv făcut din slănină (clisă cum îi spunem noi în zonă), caș, ceapă, cârnați (de iarnă în special), caltaboș, tobă – astea sunt tradiționale la noi aici. Plăcinta cu brânză făcută pe plită, cu brânză de oaie, în special, unsă cu smântână și împăturată – asta merge la aperitiv, înainte de o supă: supă de găină, sau ciorbă țărănească, fasole uneori (în perioada de iarnă și cu ciolan). Sarmale cu păsat, cu carne tocată, cu carne afumată, ori sarmale de post făcute cu soia sau ciuperci. La desert cornulețe cu magiun, cozonac cu nucă, cu brânză de vaci, haioșul tradițional (cu brânză dulce îi de obicei, ăsta)” spune Ana Popa.
A fost un meniu țărănesc specific bihorenilor, similar cu ceea ce pun sau puneau pe masă, zilnic, oamenii locului. Toate produsele au fost servite din farfurii din tărâțe, ecologice, pentru a încuraja turismul responsabil, iar cea mai mare parte a produselor sunt din gospodăriile localnicilor și gătite cu drag.
“Îmbinarea cicloturismului cu brunch-urile tradiționale este deschisă pentru toți cei care vor să redescopere ceva care, nu neapărat că s-a pierdut, dar care este din ce în ce mai rar; vorbim de oameni care vor să se simtă bine, să facă puțină mișcare în natură, să viziteze obiective turistice interesante și să deguste produse tradiționale autentice. Nu în ultimul rând plecând de la faptul că sunt unele obiecive turistice, monumente istorice precum bisericile de lemn care păstrează autenticitatea de la secolul XVI -XII, tehnica construirii lor, picturile din interior și nu în ultimul rând căldura cu care preoții parohi reușesc să primească turiștii, nu neapărat enoriașii. Și să nu uităm de comunitatea locală care are capacitatea asta de a fi gazdă bună, de a păstra tot ceea ce leagă termenul de ospitalitate”, explică Gabriel Bonaciu de la Aventura Trekking.
Excursia a continuat cu o plimbare lejeră pe biciclete până la gara din comuna Bratca. Bicicletele au fost așezate din nou în suporții pregățiți de angajații companiei feroviare, oferindu-le bicicliștilor tihna mult așteptată după o zi numai bună de repovestit. Toată această aventură nu costă foarte mult.
“Prețurile se împart pe două zone de distanță: până la 100 de km costă 2,90 lei iar de la 100 km până la 200 km costă 4,80 lei pentru o bicicletă. Pasagerii plătesc de exemplu Oradea-Cluj – 20 lei biletul plus 4,80 lei prețul pentru bicicletă” spune Cristian Pușcău, director de exploatare la Interregional Călători.
Programul companiei feroviare este abia în faza de testare, așa că, pentru a te urca în tren cu bicicleta, trebuie să faci o rezervare la numărul de telefon 0744.600.941. De menționat este și faptul că studenții au gratuitate pe trenurile Interregional Călători, iar elevii plătesc doar 50% din bilet. Dacă ai un grup de prieteni și pleci cu toți la drum, poți să beneficiezi de o reducere de 20 – 30% din prețul biletului de tren.
“Tarifele astea sunt dus-întors oriunde în destinația Pădurea Craiului pe relația Oradea – zona Bratca – defileul Crișului – Vadul Crișului – Șuncuiuș, sau Cluj- Vadul Crișului -Bratca – Șuncuiuș. Degustarea de produse tradiționale pleacă de la 35 de lei și poate să ajungă până la maxim 100 de lei, în funcție de meniul pe care îl aleg participanții”, lămurește Gabriel Bonaciu.
Chiar dacă este împotriva percepţiei comune, cicloturismul poate fi făcut fără impedimente şi cu mari satisfacţii în judeţul Bihor, care are un relief perfect şi multe obiective turistice. Munţii Apuseni – una dintre cele mai recomandate destinaţii turistice pentru cicloturism de la noi din ţară – oferă trasee de creastă, accidentate, obiective naturale renumite. În plus, în Bihor, existenţa diferitelor culturi minoritare condimentează o zi de pedalat. Plăcut e şi faptul că există deja o comunitate a bicicliştilor.
Be the first to comment