FOTO VIDEO Numărul turiștilor care au ajuns în Delta Dunării la începutul sezonului 2018 este dublu față de 2017

Egreta Hidroturism Resort din Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu

Delta Dunării crește masiv în vânzări și bate record după record ! Cifrele oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică confirmă un succes de vis pentru managerii destinației: Delta și-a dublat numărul de oaspeți într-un singur sezon turistic ! Statisticile INS arată că în primul semestru al acestui an județul Tulcea a fost vizitat de 58.297 turiști înregistrați în structurile de cazare, față de 33.093 în aceeași perioadă a anului 2017. Promotorii Deltei își freacă mâinile de bucurie, mai ales că succesul vine ca o confirmare pozitivă a strategiilor pe care le-au abordat în a face reclamă acestui colț de țară. Asociația de Management a Destinației Turistice Delta Dunării a mizat mai mult pe metode non-conformiste de publicitate și mai puțin pe căile clasice (reclame în ziar, radio sau tv).

“Asociația de Management alături de partenerii privați și alături de unitățile administrativ teritoriale (Consiliul Județean, primăriile, etc) au demarat la începutul acestui an o campanie agresivă de promovare a Deltei Dunării și a Dobrogei de Nord, campanie care a început odată cu organizarea la Târgul de Turism al României de la București din februarie și care a continuat cu evenimente și acțiuni (infotrip-uri, bloggeri, ziariști străini) care au condus la o creștere vizibilă a numărului de turiști și nu doar în luna iunie ci și în aprilie și mai” spune Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD.

Este cea mai mare creștere în România iar Delta Dunării și Dobrogea de Nord trec în fruntea plutonului și conduc detașat topul destinaţiilor turistice cu cea mai mare creştere. De exemplu, în luna iunie a acestui an s-au înregistrat 19.542 de turiști români, față de numai 10.903, în aceeași perioadă a anului trecut. Aproape dublu ! Așadar Delta Dunării îşi reintră în drepturi și raportează succes după succes. Nu e de mirare la urma-urmei pentru că Delta atrage multe tipuri de vizitatori: este într-adevăr  preferată  de către pescari dar e fascinantă și pentru iubitorii de natură şi plimbări cu barca. O singură categorie de public nu-și găsește locul în Delta: pasionații de clubbing sau distracţie. Lor, Delta nu le oferă confortul maxim ci liniştea în mijlocul apelor, departe de lumea dezlănţuită.

“Am mai spus și o repet: turismul în Deltă nu este un turism de masă, este un turism responsabil și lent, un turism de natură, de vizitare. În acest context elementele de tradiție și multiculturalitate se îmbină perfect cu natura și cu ceea ce oferă destinația turistică” ține să sublinieze Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD. Și apasă pe fiecare cuvânt pe care-l rostește.

Oamenii Deltei devin tot mai conștienți de comoara pe care o au la picioare și sunt hotărâți să o țină în viață cât mai bine cu putiință. De la an la an se pescuiește tot mai responsabil, se poluează tot mai puțin și se dezvoltă tot mai mult turismul eco-friendly. Să admiri păsările, să fotografiezi apusurile de vis sau să prinzi câțiva pești cu o undiță este minimul necesar de care Delta are nevoie că să nu-și secătuiască resursele. Principala poartă către Delta Dunării este oraşul Tulcea, de unde pleacă ambarcaţiuni de toate felurile către splendoarea de dincolo de civilizaţie.

Hotelul Delta este unul din multele care organizează plimbări și excursii cu salupele pe întinsul apelor liniștite, pentru turiștii care n-au timp de un sejur complet. Gazdele s-au pliat pe dorințele vizitatorilor “de o zi” și vin în întâmpinarea lor cu un produs turistic “condensat”: o călătorie de câteva ore în mirificul ținut al Deltei.

“Traseul pe care-l propunem în mod obișnuit este până la Rezervația Nebunu’, respectiv Canal Mila 36 – Sireasa de Sud – Șontea – Rezervația Nebunu’ (această fiind o rezervație de lebede). La Rezervația Nebunu’ turiștii ajung în jurul prânzului și le oferim o masă copioasă servită la bordul navelor care sunt dotate cu câte un restaurant cu aer condiționat. Turiștii noștri pot să aleagă dintre mai multe meniuri, respectiv peste, porc, pui, vegetarian. După masă, urmează întoarcerea. Traseul durează 6 ore, dar este un traseu destul de reprezentativ și semnificativ pentru Delta Dunării” ne explică Veronica Pînzaru, de la Hotel Delta din Tulcea.

Dimensiunea succesului în Delta Dunării nu se măsoară doar în cifrele date recent pubilicitatii de către INS. Delta e pe o tendință de creștere constantă de cinci ani: poate că viteza avansului n-a fost mare, dar direcția a fost cea bună. 80% dintre vizitatori sunt români iar restul străini. Și unii si alții se îndrăgostesc iremediabil de această minune a naturii, revin şi devin clienţi fideli.

“La această creștere se adaugă și vocuherele de vacanță, evident, care au adus un plus în ceea ce-nseamnă prezența turiștilor români în Delta Dunării. Dar ceea ce este important e că avem o creștere pe numărul de turiști străini ceea ce-nseamnă că eforturile pe care le-am depus  pentru a promova un turism tradițional cu elemente de multiculturalitate, un turism responsabil, lent și care să asigure conservarea biodiversității – aceste eforturi au fost încununate de succes” spune Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD.

La toate cele enumerate mai sus, se cuvine să mai spunem că Delta Dunării mai are un atu`: se bucură de un sezon turistic mai generos decât Litoralul. Aici, perioada de sezon este de şapte luni, din aprilie sau mai, în funcţie de vreme, până la începutul lunii noiembrie.

Avantajoase sunt şi unitățile de cazare mici (gen pensiuni) care le oferă turiştilor viaţa la ţară într-o gospodărie dobrogeană. Iar Administrația Biosferei Delta Dunării a ales 15 trasee navale şi nouă trasee terestre pentru călătorii şi alte asemenea activităţi turistice, care să respecte legislaţia în vigoare. În acest fel se încearcă limitarea accesului în apropierea zonelor strict protejate şi totodată limitarea impactului antropic asupra biodiversităţii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Oamenii care au schimbat, într-un an, modul în care se face turism în Tulcea și Delta Dunării. Managementul destinației turistice își arată roadele mult-așteptate – Tulcea NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*