ANAT avertizează că efectele aplicării unor sancțiuni reprezentând procentaje din cifra de afaceri a unei agenții de turism, vor fi dezastruoase pentru industria de călătorii

ANAT
ANAT

În legătură cu proiectul de act normativ care modifică și completează legislația în vigoare din domeniul protecției consumatorilor, lansat recent în dezbatere publică de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, ANAT avertizează că efectele aplicării unor sancțiuni reprezentând procentaje din cifra de afaceri a unei agenții de turism, vor fi dezastruoase pentru industria de călătorii și mediul de afaceri din România și recomandă ca accentul să fie pus pe informare și prevenție.

Potrivit proiectului de OUG, inspectorii ANPC pot amenda cu 2-4% din cifra de afaceri a anului anterior acele societăți comerciale vinovate de practici comerciale incorecte, înșelătoare ori agresive la adresa consumatorilor.

ANAT precizează că aceasta este a doua încercare a ANPC de a modifica nivelul amenzilor, după ce, în 2016, a trecut tacit de Camera Deputaților un proiect similar, ce prevedea sancțiuni de până la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior săvârșirii faptei, cu intenție sau din neglijență. Proiectul, contestat și atunci de ANAT, fusese avizat negativ de Consiliul Economic și Social și de Comisia pentru Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților.

“E nevoie de prudență în aplicarea noii legislații, că să nu deschidem, cu această ocazie, calea spre abuzuri. În domeniului turismului, unde agențiile de turism vând servicii și turiștii cumpără relaxare, bună-dispoziție, subiectivismul poate apărea în orice moment. Se poate ajunge la o reclamație, în urma căreia Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor să amendeze firma care a vândut produsul. Nu acuzăm turiștii că reclamă orice, și nici pe ANPC de părtinire în procesul verificării plângerii ori stabilirii sancțiunii, dar nu putem să nu luăm în calcul astfel de situații”, a declarat Nicolae Demetriade, președinte ANAT.

Agențiile de turism din România, care vând pachete ale unor turoperatori străini, sunt și mai vulnerabile. Potrivit OG 2/2018, care transpune Directiva 2302/2015 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, acestea sunt responsabile pentru serviciile incluse în pachetele respective, deși nu au vreun control direct asupra prestării acestor servicii.

ANAT este asociația patronală a agențiilor de turism din România, cărora le reprezintă interesele profesionale la nivel național, european și internațional. Asociația are ca membri activi circa 500 de agenții de turism, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual și au împreună peste 4.600 de angajați. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajați și contribuie la economia națională cu aproape 2% din PIB.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*