La Constanța se lansează un produs atestat tradițional, brânza de capre de la Stejaru, produs al Picurarlu Nicolae din satul Stejaru.
În Dobrogea de Nord, la aproape 90 kilometri de Constanța și la aproximativ 60 kilometri de Tulcea, se află satul Stejaru, locul în care trăiește o comunitate de aromâni, printre care se află și familia picurarlui Nicolae Migit (picurar înseamnă păstor sau cioban, cuvânt asemănător cu arhaicul păcurar).
Așa cum deseori povestește, Picurarlu Nicolae din satul Stejaru, numit cândva Eschibaba, este cioban din tată în fiu, iar înaintașii săi, aromâni bijduveni, cu turme de oi și mulți cai, au trecut prin Cadrilater ajungând apoi pe aceste meleaguri.
Astăzi Picurarlu din Stejaru crește peste 120 de căprițe din al căror lapte, cunoscut pentru calitățile sale nutritive și curative a ieșit și brânza albă și savuroasă atestată ca produs traditional.
“De ani buni mă ocup de păstoritul caprelor, munceșc din zori până-n noapte, iar ceea ce mă ține sănătos este laptele de capră proaspăt băut seara și zerul pe care îl beau de dimineață, adevărate medicamente”, spune Picurarlu din Stejaru, pe numele său Nicolae Migit.
Fiica Picurarlui din Stejaru, Mirabela Burrichter Migit nu încetează să îşi surprindă părinţii, ea fiind cea care i-a introdus acum aproape trei ani pe platforma on line Țăranii Dobrogeni, în Asociația Țăranii Dobrogeni datorită cărora au crescut impresionant vânzările produselor din gospodărie, urmând aderarea la Inomar Cluster unde a beneficiat de consultanță pentru atestarea produsului traditional și participarea la proiectul “Experiențe Dobrogene”.
„A fi țăran nu e o rușine, din contră, concentrează omenie, sârguință, naturalețe și multe valori de care „orașul” a uitat. Noi suntem o familie de români dar de origine aromână și îmbinăm cu mândrie tradițiile. În gospodăria noastră producem bunătăți nenumărate, de la caprele noastre, lapte, iaurt și felurite brânzeturi, Suntem mândri că am reușit să atestam brânza ca produs traditional, făcută de părinții mei în mica noastră gospodărie. În felul nostru aducem un regal Dobrogei și mulțumiri tuturor acelora care au fost și sunt în continuare alături de noi,” spune Mirabela Burrichter Migit.
Ioana Moroșanu, inițiatoarea platformei on line Țăranii Dobrogeni își amintește:
“Pe familia Migit am gasit-o în inima Dobrogei, într-un sat unde nici semnalul celularelor nu ajunge, la Stejaru de Tulcea. Știu că le-a fost foarte greu până a apărut grupul nostru,Țăranii Dobrogeni unde au reușit să câștige încrederea oamenilor prin munca depusă și produsele remarcabile prin gust și calitate. Mi-a plăcut curățenia de la mica lor ferma ,mi-a plăcut optimismul lor și dorința de se face cunoscuți și a arata lumii ca sunt oameni muncitori și cinstiți. Din partea mea primesc sincere felicitări pentru că au reușit să atesteze un produs traditional, iar cine încă nu le-a degustat bunătățile nu știe ce a pierdut”.
Vineri 12 aprilie la Sky Bar-ul de la etajul 14 al hotelului Parc din Mamaia, încă odată, dovada faptului că Dobrogea are șansa consolidării diversității, unicității și unității celor două județe – Tulcea și Constanța.
Be the first to comment