Salvamontiștii atrag atenția că în acest anotimp, în etajul de altitudine joasă din munții Argesului, au ieșit și viperele la împerechere. Probabilitatea de a le întâlni în această perioadă este foarte mare. Oamenii nu trebuie însă să se sperie pentru că vipera este un animal timid, care fuge de oameni. Peste 90% din mușcături, se întâmplă atunci când oamenii încerca să le prindă, sau să le ia în mână.
Salvatorii din munți recomandă tuturor celor care o iau la pas prin natură să poarte bocanci și pantalon lung pentru a fi feriți de eventualitatea unei mușcături, măsură bună și în cazul căpușelor, dacă animalul nu v-a simțit și nu s-a retras sub bolovăni.
De obicei, viperă are o culoare măslinie, cu o dungă în zig-zag lată, neagră pe spate și cu celebrul V pe cap, pe care oamenii speriați nu apucă să-l mai vadă. Vipera nu urcă niciodată în copaci, de unde să se năpustească asupra oamenilor.
„Este bine să rețineți foarte bine aspectul șarpelui care v-a mușcat, pentru a nu fi confundat cu o altă specie și pentru că serul antiviperin să nu fie administrat degeaba, pentru că serul este un venin “îmblânzit”, așa că administrarea lui nu este deloc prietenoasă pentru organism. În zonă noastră, este comună Vipera Berus, adică vipera comună, cu subspeciile sale. Viperă este singurul șarpe veninos din țara noastră. Asta nu înseamnă că mușcătura este ireversibilă, nu se mai poate face nimic. De fapt, dimpotrivă, mușcătura poate să fie “seacă”, fără venin, sau doar cu o cantitate mică de venin, din cauza că animalul își poate doză injectarea de venin.
O parte dintre noi, cei de aici, am fost mușcați de viperă și am supraviețuit fără probleme și fără antivenin. Mușcătura cauzează reacții alergice, astfel că, alergicii și cardiacii mușcați de viperă, sunt urgente! În Argeș, pot fi întâlnite oriunde, din sudul județului, până pe vârful Moldoveanu! În sud pot fi mai rare, pentru că au mai mulți prădători naturali, între care “ferocele” arici este cel mai eficient, acesta chiar preferând șerpi pentru hrănire“, au precizat salvamontiștii din Argeș.
Viperele nu trebuiesc omorâte pentru că fac parte din ecosistem, în perioadă această se hrănesc cu pui de șoareci sau șopârle, cu insecte etc. De la începutul lui iunie, vor stă mai mult adăpostite și nu îi vor mai deranja pe oameni.
Be the first to comment