Eforie Nord, stațiunea care face tranziția către sudul litoralului. Care sunt principalele atracții turistice și de ce zona este ideală pentru vacanțele românilor

Plaja din Eforie Nord. FOTO Cristina Niță

Stațiunea Eforie Nord este situată între Agigea la nord (5 Km) și Eforie Sud (2 km), la circa 15 km de Constanța, fiind o stațiune cu regim balneoclimateric permanent. În partea de sud-vest se află lacul Techirghiol bine cunoscut pentru proprietățile nămolului său.

Eforie Nord este o stațiune balneară renumită atât în țară, cât și în străinătate. Îmbinarea turismului recreativ cu cel de tratament face ca stațiunea sa fie deschisă turiștilor pe durata întregului an.

Bazele de tratament din stațiune atrag anual un număr mare de turiști romani si străini, oferindu-le tratamente moderne si cure folosind factorii naturali din zona.

Plaja este deschisă, coborând în mare cu panta lină, ce favorizează băile de mare și “mersul pe apă”. Plaja stațiunii cu o lungime de aproximativ 3 km și mult mărită în lățime în urma reabilitării din 2015, se continuă cu o faleză înaltă, loc de promenadă binecunoscut.

Stratul gros de nisip oferă condiţii optime pentru băile de soare – helioterapie și cele de nisip – arinoterapie. Nefiind foarte adâncă (1-2 m până la 100-200 m în larg), apa de lângă ţărm se încalzeşte repede în timpul sezonului, atingând valori până la 18 – 25 °C şi chiar mai mult. Apa de mare, cu o salinitate redusă, 17%, împreună cu contrastul termic apă-aer, cu acţiunea valurilor şi a aerosolilor care plutesc în aerul marin, generează o formă specială de cură – talasoterapia –  folosită în tratarea anumitor afecţiuni.

Alături de aceşti factori, există şi alte atracţii turistice naturale, care sporesc potenţialul litoralului, şi anume:

  • faună piscicolă originală – existenţa sturionilor şi a delfinilor, lipsa rechinilor sau a altor specii periculoase;
  • lacuri de agrement, naturale sau artificiale, destinate sporturilor nautice.

De remarcat însă că, activitatea economică intensă şi ritmul accelerat de construire a redus semnificativ arealul natural al diverselor specii de animale, păsări şi insecte, al căror număr este într-o scădere continuă.

Stațiune balneoclimaterică permanent cunoscută pentru bazele de tratament balnear, Eforie Nord este o stațiune de vacanță foarte populară recunoscută pentru prețurile rezonabile la serviciile turistice.

Fiind o stațiune în continuă expansiune, Eforie Nord își schimba înfățișarea de la an la an. Pe lângă hotelurile si terasele cu renume din stațiune, apar de la un sezon la altul vile sau pensiuni, terase sau restaurante noi, pregătite sa întâmpine nevoile turiștilor.

Hotelurile sunt relativ mici, marea majoritate fiind de 2 și 3 stele (doar câteva hoteleluri având 4 stele). Acestea sunt amplasate într-un cadru dominat de copaci și spații verzi, care dau orașului o notă răcoroasă în zilele fierbinți ale verii. Numărul mare de vile și pensiuni din Eforie Nord este alternativa convenabilă pentru cei ce doresc spații de cazare altele decât hotelurile.

Majoritatea hotelurilor din Eforie Nord sunt unități de categoria 3 și 2 stele, ceea ce face ca stațiunea să fie una ușor accesibilă.

În ceea ce privește masa, pe lângă restaurantele care aparțin hotelurilor, în Eforie Nord sunt deschise în timpul sezonului estival numeroase terase și restaurante cu autoservire, pizzerii și patiserii unde se pot găsi preparate pentru toate gusturile și pentru orice budget.

Succesele obținute aici au creat o faimă națională, dar mai ales internațională ce determină un aflux de turiști-pacienți permanenți, deci și în afara sezonului estival.

Orașul Eforie se numără printre cele mai importante baze de agrement ce prezintă dotări destinate activităților de recreere, categorii de plaje cu circulație liberă, agrement nautic, parcuri de distracție, terenuri de sport etc.

Bazele de tratament din oraș valorifică caracteristicile bioclimatului marin și compoziția apei de mare, proprietățile lacurilor aflate pe litoral și a nămolurilor.

Dezvoltarea turismului de croazieră reprezintă unul din segmentele cu cea mai rapidă creştere din turism care în ultimii ani a cunoscut o creştere susţinută de 5% pe an.

Cadrul natural al stațiunii Eforie Nord este completat de o mare varietate de resurse cultural-istorice, clădiri administrative, monumente, lăcaşe de cult, precum:

  • Biserica cu hramul Sf. Ap. Petru și Pavel  prima biserică ridicată din Eforie Nord;
  • Biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului  din Eforie Nord;
  • Biserica cu hramul Sf. Proroc Ilie Tesviteanul din Eforie Nord;
  • Teatrul de Vară din Eforie Nord;
  • Școala gimnazială Nr. 1, Eforie Nord.

Arealul costier al Mării Negre este caracterizat și de alte activitati economice, precum cele industriale din mai multe sectoare: industria energetică, industria energeiei electrice, termice, a gazelor naturale și a apei, industria construcțiilor de mașini, industria chimică, industria materialelor de construcții, industria de prelucrare a lemnului, industria textilă, industria alimentară, construcțiilor civile. Astfel, la nivelul orașului Eforie întâlnim industria alimentară ce cuprinde morăritul și panificația în Eforie Nord și industria uleiului.

În zona de coastă a Mării Negre și implicit a stațiunii Eforie Nord, pescuitul reprezintă una dintre cele mai vechi activități și se desfășoară în trei moduri: cu unelte de pescuit fixe, cu unelte mobile (nave de pescuit) și pescuit artizanal realizat de către comunitățile locale de pescari. Odată cu declinul industriei de pescuit, exceptând ambarcațiunile mici de pescari, Romania a rămas doar cu două nave de pescuit.

În plus, zona de lângă țărm a coastei Mării Negre, până la izobata de 20 de metri, este inaccesibilă pentru navele de pescuit care folosesc echipamente remorcate. Activitățile de pescuit se limiteaza la utilizarea de tije fixe și plase.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*