Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că transmiterea virusului Zika persistă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că transmiterea virusului Zika persistă. FOTO Pixabay

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS/WTO), luând în considerare prevederile Regulamentului Sanitar Internaţional – RSI 2005, prin evaluarea globală, apreciază că transmiterea virusului Zika persistă, dar, din anul 2018, a fost, în general, la nivel scăzut și precizează că nu există restricții de călătorie sau de comerț cu țări, zone și/sau teritorii cu transmitere a virusului Zika.

Cu toate acestea, se recomandă femeilor însărcinate să nu călătorească în zone și teritorii cu transmitere a virusului Zika, mai ales în timpul evoluției unor focare epidemice cu acest virus, indicație ce se bazează pe riscul crescut de microcefalie și alte malformații congenitale la copii născuți de femeile gravide infectate cu virusul Zika.

Pentru informaţii actualizate despre clasificarea ţărilor/teritoriilor expuse la acest risc, se recomandă cetăţenilor români să acceseze pagina de Internet

https://www.who.int/emergencies/diseases/zika/countries-with-zika-and-ve….

Ținând cont de modalităţile de transmitere a virusului Zika – transmiterea vectorială (principală cale) şi transmiterea pe cale sexuală, se fac următoarele recomandări:

înainte de a călători în zone și teritorii cu transmitere a virusului Zika, se recomandă consultarea unui medic sau a unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecțioase, privind riscul potențial asociat itinerarului de deplasare, şi, totodată, să se primească recomandări privind reducerea expunerii la înțepături de țânțari, precum şi măsuri de prevenire privind transmiterea pe cale sexuală a virusului Zika;

în timpul călătoriei în zone și teritorii cu transmitere a virusului Zika, este recomandata practicarea abstinenţei sau contactele protejate, pentru a preveni infecția cu virusul Zika, cu virusul imunodeficienței umane (HIV) sau alte infecții cu transmitere sexuală.

Sfaturi pentru a se preveni înțepăturile de țânțari în timpul călătoriei:

să poarte îmbrăcăminte de preferinţă deschisă la culoare, care acoperă corpul cât mai mult (pantaloni lungi, cămăși/bluze cu mâneca lungă);

să utilizeze repelente de tipul DEET (dietiltoluamida), IR 3535 (ester etilic al acidului 3 – [N-butil-N-acetil], aminopropionic) sau KBR3023 (denumit şi Icaridin sau Picaridin), în concordanţă cu instrucțiunile de pe etichetă;

să utilizeze plase împotriva țânțarilor, în jurul paturilor, în timpul repausului/somnului, mai ales în timpul zilei, când țânțarii Aedes sunt cei mai activi;

să utilizeze bariere fizice (ecrane, plase) la uși, ferestre, îmbibate în substanțe insecticide sau să închidă ușile şi ferestrele.

La întoarcerea in țară, pentru a se preveni transmiterea ulterioară a virusului Zika, toți cetățenii care se reîntorc din zone cu potențial de transmitere a virusului Zika și a altor virusuri transmise prin țânțari în zone cu vectori (țânțari) de risc, ar trebui să continue să utilizeze repelente pentru cel puțin 3 săptămâni pentru a evita înțepăturile de țânțari autohtoni și eventual răspândirea infecției pe această cale.

Pentru a preveni transmiterea în timpul sarcinii și apariția malformațiilor fetale cauzate de infecția cu virusul Zika, toți călătorii care se întorc din zone cu potențial de transmitere a virusului Zika sunt sfătuiți să aibă relații sexuale protejate prin folosirea corectă și consecventă a prezervativelor sau să ia în considerare abstinența timp de 3 luni după ultima expunere posibilă pentru bărbați sau două luni pentru femei. Partenerii sexuali ai femeilor gravide sunt sfătuiți să aibă cu acestea numai relații sexuale protejate sau să practice abstinența pe perioada sarcinii.

Călătorii ce revin din zone cu potențial de transmitere a virusului Zika care dezvoltă simptome de infecție (de exemplu, erupție cutanată, febră, articulații dureroase, ochi roșii) trebuie să se adreseze medicului și să informeze despre istoricul de călătorie, să fie investigați și să primească îngrijirile medicale adecvate.

Femeile gravide care au călătorit în zone cu potențial de transmitere a virusului Zika ar trebui să informeze medicul despre istoricul de călătorie atunci când solicită îngrijiri medicale. Testele de rutină pentru infecția cu virus Zika, în condițiile în care nu există simptome, iar ecografia nu  a depistat anomalii fetale, nu sunt recomandate.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*