Când vrei ca să-ți iei lumea în cap și fugi în munți departe de aglomerația urbană, sfatul nostru e să te duci cât mai spre nord. Departe de civilizația de zi cu zi și dincolo de limitele turismului industrial. Lasă Valea Prahovei în spate, ieși din Muntenia și ia calea Moldovei. Când ajungi la codrii Neamțului, începi să simți că eșți doar tu și o lume liniștită în jurul tău.
Dacă te afunzi în Neamț până la limita cu județul Bacău, ajungi în locuri de poveste, la confluența Bistriței cu afluentul ei, Tarcău. De jur împrejur sunt munți împăduriți și singura cale rutieră de acces către și dinspre lume este șoseaua care leagă Piatra Neamț de Toplița. Comuna se numește Tarcău, iar unul din satele vestite este Brateș. Aici la poalele pădurii, începe “țara pensiunilor” agroturistice. Iar cea de care te îndrăgosteșți pe loc, are un nume provensal: Chez Marie.
“Primul lucru care m-a atras a fost denumirea. ANTREC a avut mai demult un parteneriat cu omologii francezi care oferă destinații rurale și cazare la locuitori, și acolo la francezi se pune foarte mult accent pe faptul că mergi la cineva: chez Marie, chez familia-nu-știu-care… Și ei spuneau că aceasta e diferența între un hotel și o pensiune. La pensiune ești întâmpinat chiar de către de gazdă, pe când la hotel te duci și ți se da cheia. Iar când am văzut această denumire “Chez Marie” mi-a plăcut foarte mult – simți din start că ești întâmpinat cu căldură de către gazde”, spune Marilena Stoian, președintele fondator ANTREC România.
Pensiunea Chez Marie din satul Brateș, e mai mult decât o pensiune agroturistică. Cei mai mulți turiști trăiesc cu ideea că pensiune înseamnă neapărat ceva rural cu aer rustic, însă e doar un stereotip de gândire. O pensiune poate să fie și într-un stil medieval (cum sunt la Bran și Sighișoara) poate să fie și în stil rustic, dar poate fi și gen conac.
Chez Marie a ales luxul si confortul pentru oaspeţii săi: are piscină cu apă încălzită, saună și jacuzzi, restaurant de înaltă clasă, bar și bucătărie tradițională, loc de joacă pentru copii, teren de tenis, sala de forță, billiard… orice îți poți imagina. Domnește curățenia și bunul gust. Nimic nu este încărcat, nimic nu e “prea mult”. Este o pensiune care rivalizează cu multe hoteluri. Proprietara, ieşeanca Maria Văcaru, a ajuns pe meleagurile acestea cu ani în urmă, și în timp a construit pensiunea visurilor ei.
“Înainte era o mlaștină aici. La prima echipă de constructori le intrau șerpii în cizme și mi-au fugit. Constructorii. Nu a fost ușor să fac toate acestea: eu sunt străină în Tarcău, dar mă simt la mine acasă. Le mulțumesc constructorilor, arhitectului, copilului meu….” spune Maria Văcaru. Are lacrimi în ochi și un nod în gât. Continuă cu voce caldă: “Vreau să se vadă că se poate turism și la noi ca în Germania, ca în Italia, ca în Ungaria; poate și mai frumos.”
Pensiunea “Chez Marie” a fost realizată în trei etape, fiecare etapă cu greutățile și cu problemele ei, de aceea sunt și trei corpuri de clădire, fiecare cu câte șase camere și cu diverse facilități. Ea ilustrează foarte bine diferența dintre turismul urban și cel rural, care presupune o relație mai apropiată de natură și între oameni.
La “Chez Marie” oaspeții sunt întâmpinați chiar de către Maria, o gazdă caldă și plină de solicitudine. În turismul urban mergi la un hotel cu multe camere și multe relații impersonale. Nu întâmplător, tendința mondială se orientează pe dezvoltarea și punerea în valoare a agroturismului. În rural, iei contact cu specificiul unei zone: relief, oameni, cultură, tradiții, mâncare și activități. E altceva.
“Turiștii care vin să se recreeze și să se relaxeze în pensiunea aceasta pot face drumeții pe Muntele Tarcăului, la o aruncătură de băţ, pot să viziteze Rezervația de Zimbri la 40 de minute de mers, plus Cheile Bicazului, Lacul Roșu – își pot umple o zi sau două cu aceste obiective turistice. Întreg județul Neamț are foarte multe atracții, în afară de faptul că este înzestrat cu multe forme de relief. Avem Muntele Ceahlău – singurul munte cu hram, sunt multe trasee montane și obiective turistice, dintre mănăstiri Agapia și Văratec sunt cele mai cunoscute, plus Mănăstirea Neamț. Mai sunt multe case memoriale – a lui Creangă, a Veronicăi Micle, Alexandru Vlahuță, Mihail Sadoveanu – se poate face un circuit numai al lor. În acest județ poți să-ți petreci mai multe vacanțe și de vară și iarnă, și cu familia și cu grupuri de prieteni. Este foarte ofertant”, spune Marilena Stoian.
Zona dominată de satul Brateș e de vis. Un paradis pentru iubitorii de hicking și drumeții montane, pentru că sunt organizate trasee turistice pe afluenții râului Tarcău: pe Ața, pe Brateș, pe Bolovăniș, peste tot pe unde există un drum forestier și se pot face excursii. De altfel, autoritățile locale vor ca să facă din Valea Tarcăului un reper turistic și o destinație clasică pentru români și străini. Satului cu nume care se pierde în negura vremii, i se pregătește un viitor bun.
“Satul Brateș își ia denumirea de la cuvântul brater, un cuvânt slavon pentru frate: probabil claugarii spuneau așa. Se pare că de acolo i-ar fi venit denumirea de Brateș. Suntem la 20 kilometri de Piatra Neamț și la vreo 5 kilometri de Bicaz, la o altitudine de 550 de metri. Este o zonă deosebită atât din punct de vedere al naturii cât și al încărcăturii energetice – cei care vin aici și dorm la noi în zonă, sigur vor recunoaște că se simt foarte bine”, spune Mișu Ilie Chiruc, președintele ANTREC Neamț.
Nu doar aerul de munte și liniștea înconjurătoare ajută să te relaxezi. Pensiunea însăși a fost gândită ca să ofere tot confortul unui orășean ce caută izolarea naturii, dar nu poate trăi fără obișnuințele de acasă.
“Suntem obișnuiți cu un anumit grad de confort, suntem obișnuiți cu un wi-fi… Aici găsim confortul cu care suntem obișnuiți și pe care ni-l dorim în zilele de odihnă. Când am început turismul rural, înainte de-a constitui ANTREC, am început cu cazarea la locuitori și lumea întreba dacă este wc în casă. Pe urmă întrebau dacă este cameră și baie, pe urmă întrebau dacă este telefon, apoi dacă are acoperire telefonia mobilă, iar acum ne întreabă cât de puternic e wifi-ul, 4G, 5 G… Chez Marie e un tip de cazare diferit de cel care îl știm de obicei în pensiuni rustice, dar se încadrează în ideea că este o oferta personalizată, este confort și tot ce vrei în vacanță”, spune Marilena Stoian, președintele fondator ANTREC România.
De la Chez Marie poți pleca în trasee turistice cu bicicletele oferite de gazde, sau în drumeții de-a lungul pâraielor Ața, Brateș, Bolovaniș și Tărcuța. În apropiere pot fi vizitate Cheile Bicazului, barajul Poiana Teiului, orașul Piatra Neamț cu Cetatea Domnească, mănăstirea Alexandru cel Bun și mănăstirea Pângărați. Cine vrea o drumeție la sfârşit de săptămână poate alege rezervaţia forestieră Goşman, o pădure seculară, un adevărat codru des. Pe listă mai sunt Rezervaţia faunistică Brateş, Cascada şi Cheile Bolovănişului.
“În momentul asta, turismul românesc are viață doar în weekend, din păcate. Cred însă că locații de genul acesta cum este Chez Marie, vor fi îmbietoare și vor atrage de fiecare dată oameni care vin pentru sejur. Cel care va trece pragul aici, se va întoarce și nu oricum, ci cu câțiva prieteni”, spune Iulian Găină, primarul comunei Tarcău.
După aderarea la Uninunea Europeană ne-am urbanizat din ce în ce mai mult şi am pierdut contactul cu mediul rural, cu locurile unde ne petreceam copilăria la bunici. Mai nou în schimb, agroturismul capătă amploare fiind asociat cu ideea de vacanţă alternativă. Și mai e ceva: turismul rural este unică formă de turism dezvoltată oficial, după 1989, de la zero. Iar Maria Văcaru e unul din antreprenorii care s-au ghidat după această idee când a făcut pensiunea “Chez Marie”. De la zero, altfel, pentru oaspeţi.
Be the first to comment