Studiul realizat de echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro relevă faptul că aproximativ jumătate dintre români se simt triști sau fără chef de muncă atunci când se întorc dintr-o vacanță.
Relaxarea specifică unei călătorii ne face să le planificăm cât mai des posibil, dar revenirea la viața obișnuită după câteva zile deosebite modifică starea de spirit a cel puțin 51% dintre participanții la studiu.
Când apare starea de tristețe
Cei mai mulți dintre românii care au afirmat că buna dispoziție le este afectată după o călătorie spun că această stare apare de obicei pe drumul de întoarcere acasă (25%) sau în ultima zi de vacanță (24%). Ponderea cea mai mare a răspunsurilor legate de ultima zi de concediu se regăsește în chestionările celor din Chile: 41%.
În ceea ce îi privește pe respondenții din Olanda se pare că stările sunt destul de diferite: doar 33% spun că se simt triști după terminarea unei vacanțe, iar dintre aceștia cei mai mulți (22%) încep să simtă asta abia în prima zi după ce au ajuns acasă.
Ce facem pentru a îmbunătăți starea de spirit
60% dintre români încearcă să își asigure câteva zile libere imediat după ce se întorc din vacanță, pentru a se readapta la viața de zi cu zi. Cei care nu reușesc să facă asta, încearcă să termine programul mai repede decât în mod normal, își iau concediu medical, sau pur și simplu nu își asumă toate responsabilitățile cât timp sunt la job. Desigur, după câteva zile mai relaxate totul revine la normal.
Prin comparație, doar 45% dintre participanții din Franța au declarat că își oferă câteva zile de tranziție către viața obișnuită, atunci când se termină călătoria și tot din Chile vine extrema cealaltă: 73% dintre respondenți își alocă un început mai lent atunci când se întorc din vacanță.
Ce ne sperie și ce ne place, când revenim
Peste jumătate dintre români (54%) abia așteaptă să doarmă din nou în patul lor după ce au fost plecați câteva zile. Următorul lucru pentru care conaționalii sunt nerăbdători este împărtășirea experiențelor din timpul vacanței cu familia sau prietenii: 47% dintre respondenți au declarat acest lucru, reprezentând cel mai mare procent dintre toate țările participante la studiu. Finlandezii așteaptă cel mai puțin acest aspect, având un procent de doar 14%.
Surprinzător sau nu, suntem cei mai nerăbdători să ne întoarcem la lucru, după terminarea vacanței, 29% dintre respondenți bifând această opțiune, spre deosebire de cei din Italia, Polonia sau Finlanda, fiecare cu un procent de 6%.
Cât despre lucrurile mai puțin atrăgătoare, 43% dintre români au afirmat că spălatul hainelor folosite în vacanță îi demotivează cel mai mult, urmat de cumpărăturile pentru a umple frigiderul rămas gol (24%), gătitul fără prea multe provizii rămase în casă (10%) sau curățenia (10%).
Sfaturi pentru o revenire lină după distracția din vacanță
Fie că ați avut parte de petreceri nesfârșite sau doar de plimbări relaxante în natură, reluarea rutinei poate fi anevoioasă. Totuși, există câteva obiceiuri recomandate de călători care pot ajuta în restabilirea echilibrului:
- Hidratarea. Cel mai probabil apa nu a fost tot timpul la îndemână în timpul vacanței, prin urmare, o monitorizare a celor 2 litri de lichide recomandați va ajuta mult la înlăturarea durerilor de cap. Din aceleași considerente este indicat și mâncatul mai sănătos.
- Socializarea. Revederea prietenilor va aduce un plus de energie și bună dispoziție, necesare pentru a face trecerea de la starea din timpul călătoriei către cea de la birou.
- Planificarea următoarei vacanțe. Entuziasmul din timpul concediului trebuie redirecționat către ceva cu același potențial, așa că planurile pentru următoarea destinație vor face ca acesta să rămână activ. De asemenea, învățăturile din vacanța tocmai terminată sunt proaspete, deci vor fi aplicate mai eficient dacă planurile încep chiar atunci.
- Păstrarea legăturii cu persoanele cunoscute în timpul călătoriei. Având subiecte comune recente, empatia va funcționa foarte bine.
- Crearea de noi obiceiuri. Lucrurile noi și interesante nu trebuie încercate doar în mod excepțional, ci pot deveni parte din viața de zi cu zi. Astfel percepția zilelor de acasă se va îmbunătăți constant.
Be the first to comment