Academia de vară Atlantykron de la Capidava va aborda și viitorul României pentru următorii o sută de ani

Academia Atlantykron Centenarium

Între 27 iulie și 5 august, la Capidava, județul Constanța, se va desfășura Academia de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON – ediția 29.

Purtând genericul „Centenarium”, Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 29 de ani și, potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Aici se desfășoară demonstrații științifice şi cursuri de artă sau de comunicare așa cum în nicio școală nu se predau, participanţii stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.

Organizatorii actualei ediții a Academiei Atlantykron sunt Fundația World Genesis din SUA, revista Știință și Tehnică și Asociația pentru Tineret și Evoluție în parteneriat cu Asociația pentru Inovație, Asociația de Studii Esoterice, Feng Shui și Terapii Complementare – Club UNESCO, Asociația Națională de Hipnoză Clinică Eriksoniană și Terapii Scurte, Centrul European de Educație Medicală și Asociația Culturală Adsum.

Sunt așteptați circa 500 de tineri participanți, lectori, invitați și organizatori din toate zonele țării. Printre invitați, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada și Italia. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări: Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO; Cosmin Ghiță, directorul general al Societății Naționale Nuclearelectrica; Dr. Ing. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Studii Complexe; Prof. Dr. Leon Zăgrean, șeful Catedrei de Fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie « Carol Davila » din București; Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Peter Moon, scriitor american, directorul editurii Sky Books; Ing. Cristina Tamaș – dezvoltator la centrul de cercetare AIT Austrian Institute of Technology; Dan Farcaș, scriitor, matematician și cercetător al fenomenului OZN, președinte al Asociației pentru Studiul Fenomenelor Spațiale Neidentificate (ASFAN); Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate, scriitorul și profesorul Aurel Cărășel, Mihaela Muraru-Mândrea, scriitor, președintele Centrului pentru Științe Prospective, Creativitate și Ficțiune; Thomas Wollenberger, tânăr antreprenor din California, SUA; Alan Hutchins (SUA), chiropractician, instructor. Invitați virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt: Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; cercetătoarea americană Erisa K Stilley (Jet Propulsion Laboratory), Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte, fostul parlamentar canadian de origine română Corneliu Chișu, vicepreședinte al World Genesis Foundation, Sonia Barrett (SUA), producător executiv al documentarului ”The Business of Disease”, Heather Caton (SUA), președintele Fundației World Genesis, Aaron Ableman, artist din SUA.

”O parte dintre cursurile, conferințele și concursurile de literatură și arte plastice vor fi dedicate Centenarului Marii Uniri, dar și viitorului României, pentru următorii 100 de ani. De aceea am hotărât să folosim ca slogan, pentru acest an, Centenarium Trăim o perioadă a globalizării dar nu trebuie să uităm de specificul național. Fiecare națiune se poate dezvolta armonios și își poate aduce contribuția la un viitor mai bun al lumii dacă își păstrează tradițiile, dacă investește în educație, știință și cultură. România modernă aniversează 100 de ani și sunt onorat să amintesc că și Academia Atlantykron va aniversa, în 2019, 30 de ani de existență. Deja a devenit istorie. Aceasta ne obligă să păstrăm tradiția și să continuăm evenimentul, care a schimbat în bine destinele a mii de oameni. Sunt din ce în ce mai convins că și Atlantykron își va aniversa centenarul, într-o Românie modernă și prosperă. În cei 29 de ani ai evenimentului, am predat cu succes ștacheta mai multor generații de organizatori și instructori. În actuala echipă de organizare avem colegi care nici nu erau născuți la primele ediții ale Atlantykron și mă bucură enorm să constat asta”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.

De-a lungul celor 29 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.

Deși trăim într-o epocă a tehnologiei, oamenii pot proiecta viitorul, cel mai eficient, în mijlocul naturii – natură de care nu trebuie să ne despărțim niciodată. Ca un paradox, semnalul de telefonie mobilă nu este satisfăcător în regiune, în schimb, pe insulă este asigurată conexiune wireless la internet și sunt sute de device-uri de ultimă oră. Multe evenimente și idei sunt transmise de la fața locului pe internet și, pe de altă parte, în fiecare zi este asigurată comunicarea cu invitații virtuali prin intermediul videoconferințelor – devenite tradiție pe insulă de aproape 15 ani. Ca o idee, în anii 90, participanții aveau ca ”unelte” doar pixul și hârtia, ori mașina de scris, iar primul computer 386 a ajuns pe legendara insulă în 1993, iar prima conexiune stabilă la Internet a fost asigurată în 2001. Ca un exemplu, atelierul de comunicații radio, devenit deja tradiție de câțiva ani, va avea 12 cursuri, cunoscând, astfel, o amploare fără precedent. În timpul evenimentului, Academia Atlantykron este conectată la rețeaua internațională de radioamatori.

Academia Atlantykron Centenarium va cuprinde o paletă largă de activități: videoconferință în direct cu NASA dar și curs dedicat creației de basme, concurs de proză SF dar și de radioamatorism, cotidian al evenimentului dar și un post de radio.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*