Turiștii știu care este cea mai importantă știre vara, pe Litoral: Timpul probabil. Iar dacă-i întrebi pe actorii din piață acelasi lucru, îți vor spune că mai importante sunt tarifele cazarii. Înarmați cu aceste două variabile am pornit la Târgul de Turism “Vacanța” care se ține zilele acestea la Pavilionul Expozițional din Mamaia, ca să găsim cât mai multe informații despre ce și cum ne programăm vacanța. Ca să ieșim bine și la bani, dar și la vremea frumoasă.
L-am găsit în mulțimea dintre standurile de prezentare pe Andi Chirilov, noul președinte al ANAT Sud-Est și managerul agenției Laguna Tour din Constanța.
Chirilov spune că trendul în materie de cumpărat vacanțe s-a schimbat și acum, turiștii nu mai așteaptă oferte last-minute, ci preferă “early booking”. În viziunea lui, bugetul dedicat vacanței este variabila cea mai importantă. Pornind de la prioritatea costurilor, rezultă că orice modalitate care te ajută să economisești bani, să prinzi un preț mai bun pentru transport ori pentru cazare, este de luat în seama.
“Recomandarea mea pentru toți turiștii care vin la Târg este să nu mai aștepte în acest an ofertele “last minute”. Nu prea vor mai fi. Poate vor mai fi câteva, dar în niciun caz ce-a fost până acum. Foarte mulți turiști s-au orientat către early booking, adică începem și noi ușor-ușor să copiem modelul german și să ne programăm vacanțele cu minimum 6 luni înainte” spune președintele ANAT Sud-Est, Andi Chirilov.
Avantajul de necontestat al ofertelor early-booking este legat de prețul mai bun, dar și de faptul că ești sigur că prinzi un hotel bun sau o ofertă cu mesele incluse.
Sună bine, nu? Da, însă asta înseamnă să ai banii de vacanță pregățiți deja, la începutul anului. Adică, cu cel puțin 6 luni înainte. Și de fapt, în asta rezidă ceea ce Chirilov numeşte “moda nemțească”: să faci economii ca să-ți poți planifica totul așa cum vrei. La polul opus, cutuma românească este “să luăm banii de concediu în august, și mai vedem atunci ce-om face”. Problema e că de la an la an, spațiul de mișcare al celor care gândesc așa, se reduce semnificativ. Este adevărat că și pentru aceștia există soluții inventate de industria ospitalității, acele oferte “last minute” însă sunt foarte riscante. Vom ajunge și la ele; deocamdată să ne întoarcem la omul gospodar care-și planifică vacanța din timp, așa cum își dorește el.
Rezervările “early booking” făcute cu luni înainte au reduceri foarte seducătoare, aplicate tarifelor standard. Cu cât cumperi cazarea și transportul mai din timp cu atât vei ieși mai ieftin. Majoritatea agențiilor de turism pun la dispoziția turiștilor tarife cu reduceri early booking.
Pentru cei care nu și-au pus încă banii de vacanță deoparte s-au inventat “ofertele last minute”. Este un nume pompos, însă în fapt e vânzarea rapidă a ceea ce a mai rămas pe raft, ca să faci loc “colecțiilor de toamna” care intră în vigoare luna viitoare. Cu alte cuvinte “last minute” sunt acele oferte cu preț redus, disponibile de regulă cu mai puţin de 3 săptămâni înainte de plecare. Cândva era chiar o vânătoare de astfel de chilipiruri, însă din ce în ce devin tot mai greu de găsit. Motivul e simplu: când lumea cumpără din timp pachetele turistice, nu mai rămâne nimic aproape de “data expirării”.
Un tur prin Târgul de Vacanțe de la Pavilionul Expozițional Constanța îți oferă o vedere de ansamblu. L-am întrebat pe Andi Chirilov ce pot găsi constănțenii care vin aici, și ce mai e la modă în 2018.
“Anul asta, în 2018 , Turcia este pe buzele tuturor. Este nebunie, ca și destinație preferată de români. Sunt foarte multe curse charter deja pline la această ora vorbind – suntem abia în martie – și se încearcă suplimentarea locurilor la avion… Deci, Turcia este. Urmează Grecia, Spania și cele clasice : Bulgaria, litoralul românesc deja a început și el. Chiar sunt semnale clare în piață că va fi o vara bună și pentru litoralul românesc, mai ales cu vocuherele de vacanță” spune președintele ANAT Sud-Est, Andi Chirilov.
Sfatul nostru când pui la cale vacanța de vară: gândește-te ce-o să-ți dorești când vei ajunge la destinație – să îți planifici până în cel mai mic detaliu vacanța ori să te bucuri de un concediu spontan? Indiferent cum vei răspunde la această întrebare, e bine să lucrezi cu o agenție care să îți ofere și consiliere turistică. Un agent de turism ar trebui să te ajute în mod real, cu sfaturi despre alegerea destinațiilor și cu recomandări legate de hoteluri.
ANAT este co-organizator al Târgului de Turism, de la Constanța. Aici gaseşti sejurul cel mai potrivit pentru tine.
Be the first to comment