Autoritățile avertizează că în Bosnia și Herțegovina se înregistrează un grad ridicat de poluare atmosferică

Imagine din Sarajevo. FOTO Markus Winkler

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bosnia și Herțegovina că, potrivit datelor transmise de autoritățile locale, poluarea atmosferică (inclusiv cea cu pulberi în suspensie de tipul PM 2,5) se menține la un nivel foarte ridicat, valorile maxime admise de OMS fiind depășite în mod constant, de 10 până la 22 de ori.

Se mențin în vigoare măsurile de limitare a activităților economice în Cantonul Sarajevo (interdicția de tranzitare a orașului pe axul principal Baščaršija – Nedžarići, pentru vehiculele care depășesc 3.5 tone și interdicția accesului autovehiculelor cu norme de poluare de la EURO 2 sau mai poluante, în municipalitățile Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo and Ilidža).

Complementar, guvernul Cantonului Sarajevo și Institutul local de Sănătate Publică recomandă ferm evitarea, pe cât posibil, a ieșirii în aer liber, având în vedere că nici în perioada următoare nu se preconizează modificări ale condițiilor meteorologice care să reducă semnificativ nivelul de poluare.

Cetățenii români sunt sfătuiți să consulte pagina de Internet: https://www.airnow.gov/index.cfm?action=airnow.global_summary#Bosnia_and_Herzegovina$Sarajevo, pentru a obține informații actualizate din oră în oră, referitoare la nivelul de poluare cu pulberi în suspensie. De asemenea, se recomandă cetățenilor români care suferă de afecțiuni respiratorii să evite pe cât posibil călătoriile în Sarajevo în perioada iernii.

Ultimele măsurători arată că indicele privind calitatea aerului (AQI) – de poluare, în principalele orașe din zonă, sunt:

  • SARAJEVO – 355 µg/m³, „periculos”;
  • LUKAVAC – 251 µg/m³, „foarte nesănătos”;
  • ILIJAŠ – 403 µg/m³, „periculos”;
  • ZENICA – 227 µg/m³, „foarte nesănătos”;
  • JAJCE – 171 µg/m³, „nesănătos”;
  • PRIJEDOR – 159 µg/m³, „nesănătos”.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 și +38733214022, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Bosnia și Herțegovina: +38761428354.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://sarajevo.mae.ro, www.consularprotection.eu, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție atât aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*