Inundațiile severe au afectat regiuni rurale și urbane extinse în Kenya, inclusiv zonele turistice în urma ploilor abundente din ultima vreme.
Astfel, mai multe județe din Kenya au fost afectate de inundații severe, printre care Mombasa, Garissa, Suiaya, Tharaka Nithi, Meru, Kirinyaga, Busia, Tana River, Turkana, Murang’a, Trans Nzoia, West Pokot, Nakuru, Mandera, Wajir, Marsabit, Kilifi, Homa Bay, Kajiado și Nairobi.
ONU menționează că în urma inundațiilor din ultimele două luni și-au pierdut viața peste 200 de persoane, au fost evacuate peste 250 de mii de persoane, iar accesul în zonele afectate este dificil din cauza deteriorării infrastructurii.
Totodată au fost semnalate aproximativ 3000 de cazuri de holeră (dintre care 55 de decese) în 15 județe și 32 de cazuri de febră chikungunya, dar și apariția unor cazuri de poliomielită în Nairobi.
Agenția meteorologică locală avertizează că precipitatiile abundente vor continua și vor afecta în special zonele urbane din țară.
Din cauza amenințărilor publice ale organizației teroriste Al-Shabaab, autoritățile de securitate din Kenya au emis o alertă teroristă pentru perioada sărbătorilor musulmane (Ramadan).
Ca urmare a deteriorării stării de securitate din Kenya, a atacurilor asupra turiştilor şi a demonstraţiilor, care au loc inclusiv în capitala Nairobi, MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în această ţară.
Se înregistrează o creştere a ameninţărilor teroriste, răpiri de persoane, numeroase lupte între grupări armate precum şi demonstraţii. Atacurile teroriste pot avea loc indiferent de regiuni, inclusiv în zonele frecventate de străini. De asemenea, a fost observată o accentuare a criminalităţii, cu precădere în marile oraşe, din cauza unor jafuri armate asupra autovehiculelor aflate în trafic. Atacurile se desfăşoară cel mai frecvent pe timpul nopţii, agresorii fiind organizaţi în grupuri de motociclişti înarmaţi cu arme de foc.
Atenție în aeroport
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă deosebită în zona de check-in a aeroporturilor, unde au fost semnalate numeroase cazuri de sustragere de bunuri.
Recomandăm cetăţenilor români să evite zone predilecte de acţiune a teroriştilor (mall-uri, pieţe, centrul capitalei Nairobi şi oraşul Mombasa).
Atacuri armate ale diferitelor bande pot să apară, în orice moment, în special în Nairobi şi Mombasa.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite, călătoriile în zona de nord a litoralului Kenyei, zonele de frontieră cu Somalia şi insulele aflate în această regiune, zona de frontieră cu Sudanul de Sud şi Etiopia, deoarece au fost înregistrate atacuri armate ale miliţiilor somaleze în interiorul Kenyei, precum şi răpiri de persoane.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite îmbarcarea pe nave ale căror rute de navigaţie se apropie de coasta somaleză a Oceanului Indian, întrucât a crescut riscul capturării acestora de către piraţi.
Vă recomandăm insistent vaccinarea împotriva febrei galbene (şi deţinerea Carnetului Galben de Vaccinări împotriva FG) precum şi împotriva febrei tifoide, hepatitei A&B, difteriei şi poliomielitei.
Toți cetățenii străini care călătoresc între ţările CAE (Comunitatea Africii de Est) sunt solicitaţi să prezinte carnetul galben de vaccinări împotriva Febrei Galbene, la intrarea Kenya, Uganda, Rwanda,Tanzania, Burundi.
Vă recomandăm să contactați companiile aeriene cu care doriți să călătoriți spre ţările CAE pentru a verifica dacă aceștia solicită Carnetul Galben la îmbarcarea în România spre ţările CAE şi invers, având în vedere că au existat cazuri de acest gen în trecut.
Cum contactezi autoritățile române
Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Kenya sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Nairobi şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
Be the first to comment