Bazilica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, închisă din cauza neînțelegerilor Bisericii cu Administrația Locală. Turiștii români, lăsați pe la uși

Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim. FOTO Alina Giurgiu
Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim. FOTO Alina Giurgiu

Românii care își fac în aceste zile vacanța în Ierusalim și care aveau de gând să viziteze Locurile Sfinte au fost surprinși să vadă că nu mai au acces la Sfântul Mormânt.

Decizia pusă în aplicare pe data de 25 februarie vine ca urmare a unor neînțelegeri dintre Administrația Locală și Biserică pe seama taxelor.

Trei înalți prelați au semnat o scrisoare comună și au afișată la intrarea în Bazilica Sfântului Mormânt. În misivă se arată că municipalitatea din Ierusalim a transmis mai multe solitări de plăți de taxe și pentru că Biserica nu s-a conformat le-a blocat conturile.

“Victimele slăbirii prezenței Creștinătății în Ierusalim sunt familiile împovărate care nu vor mai avea mâncare și adăpost, dar și copiii care nu vor putea să mai meargă la școală” se arată în scrisoare.

În semn de protest, Patriarhul Ierusalimului, Theophilos III, Custodele Tărâmului Sfânt, Francesco Patoon și Patriahul Armean de la Ierusalim, Nourhan Manougian au decis să închidă Biserica Sfântului Mormânt până la găsirea unei soluții.

Conform publicației “Vatican Insider”, Administrația Locală din Ierusalim spune că scuturile de taxe se aplică doar lăcașurilor de cult, dar nu și locuințelor celor care lucrează în acea zonă. Datoriile acumulate ajung la 2,8 milioane Euro pentru catolici, 1,6 milioane Euro pentru anglicani, 465 mii euro pentru armeni, 116 mii euro pentru greco-ortodocși.

Turiștii români, obligați să rămână la ușă

Alina Giurgiu, ghid de turism. FOTO Arhiva Personală
Alina Giurgiu, ghid de turism. FOTO Arhiva Personală

Turismul este și el afectat de această măsură fără precedent a Bisericii. Alina Giurgiu, ghid de turism aflat în prezent la Ierusalim a declarat pentru GoNEXT că a mers duminică la Bazilica Sfîntului Mormânt cu un grup de turiști și a avut surpriza să o găsească închisă.

Cu o zi înainte a fost făcut un anunț conform căruia Biserica va fi închisă doar o zi, dar problema a persistat și duminică.

“Toată lumea este foarte nedumerită de această întâmplare și așteptăm cu toții să primim un răspuns favorabil. La Biserică nu se percep taxe comerciale, așa că suma cerută de Patriarhia Ortodoxă este mare și aberantă. Pe vremea turcilor se percepeau taxe pelerinilor care ajungeau aici. Ajungem acum să plătim aceleași taxe din nou?”, a declarat – pentru GoNEXT – Alina Giurgiu, ghid profesionist de turism și expert în consultanță turistică.

Bazilica Sfântului Mormânt este cel mai important și vizitat obiectiv de la Ierusalim. În anul 2017, lăcașul de cult a fost vizitat de aproape 4 milioane de turiști și pelerini.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*