FOTO VIDEO Cum au ajuns românii să aprecieze pârtiile de ski din Borovets, Bulgaria. Stațiunea de iarnă este gata să-și primească turiștii cu hoteluri de lux la prețuri accesibile

Pârtiile de ski sunt pregătite pentru prima zăpadă la Borovets. FOTO Adrian Boioglu

Pe măsură ce ne apropiem de luna decembrie, toată lumea se gândește la sărbătorile de iarnă și la un concediu binemeritat în care să se odihnească, să se relaxeze și să uite de toate grijile, măcar pentru câteva zile. Dar pentru ca minivacanța sfârșitului de an să se desfășoare în cele mai bune condiții, trebuie să alegem și stațiunea potrivită. În caz că muntele și sporturile de iarnă sunt prima opțiune pe lista dumneavoastră, cea mai accesibilă alegere ar fi o vacanță în Bulgaria, iar Borovets este o stea în ascensiune în constelația resorturilor bulgărești, cel puțin în preferințele a tot mai mulți români.

Așa cum Păltinișul este cea mai veche stațiune de turism românească atestată documentar, la fel este și Borovets pentru bulgari. Iar comparațiile cu Păltinișul se opresc aici. Borovets a fost atestată în 1896 și de-atunci și până astăzi și-a creat renumele, fiind cea mai mare staţiuni de schi din Bulgaria dar şi una din cele mai moderne. Cu alte cuvinte, când cauți o locație de ski să fie accesibilă și unor adulți începători dar și copilului ce n-a mai încălțat vreodată o pereche de clăpari, atunci Borovets este alegerea.

În Borovets găsești hoteluri luxoase, spa-uri, restaurante, baruri, magazine, schi de zi, schi nocturn, snowboarding, cross-country, sărituri, biatlon, ski-doo, și o grămadă de distracții. Ioana Pavel este consultant de turism la Agenția Iri Travel și am întrebat-o ce le-ar recomanda clienților din România care vin la Borovets.

“Acum, în extrasezon – recreere. Hotelurile au piscine interioare încălzite, au centre SPA, terenuri de tenis ori școli de călărie. Dar cine vrea poate să aleagă și mountain-bike. Mai sunt și supermarketuri, au săli de biliard în toată stațiunea, multe terase denumite mehana unde seară de seară se pot relaxa cu mâncare bună și muzică bună” spune Ioana Pavel, consultant de turism la Agenția Iri Travel. 

Borovets este așezată la 1390 m deasupra nivelului mării, iar cele mai înalte părții ale sale sunt pe la 2600 metri altitudine. Pe timp de iarnă, e plin de români și de englezi, dar în puburile bulgărești de munte auzi și alte graiuri europene: mai sunt și nemți, dar și francezi plus localnicii amabili și plin de veselie. În puburile lor se ascultă muzică locală, se bea bere locală și se mănâncă tradițional. Este alegerea ideală dacă vrei să simți atmosfera de munte bulgărească la ea acasă, dincolo de pliantele agențiilor de turism, care mustesc de marketing.

Cele mai multe hoteluri au 4 stele dar există și unul de 5 stele. Majoritatea sunt deschise numai iarna pentru că atunci se deschid și pârtiile de ski, dar există și hoteluri mari, precum Rila, care sunt deschise tot timpul anului. Iar prețurile, culmea, nu sunt mari. Acum, până la sfârșitul lui Noiembrie, o camera dublă la 4 stele costă în jur de 50 de euro iar un apartament ajunge la 80-90 de euro. Când vine iarna și zăpada, prețurile se dublează.

Hotelurile care arată bine în această zonă, pe lângă Rila, sunt: Euphoria Club, Lion, Festa Chamkoria sau Radina’s Way.

“Prima recomandare pe care o facem turiștilor noștri care aleg Borovets, este să-și ia schiurile cu ei. Se schiază foarte bine în această zonă a Bulgariei și au pârtii de la începători până la avansați. Au și pârtii pentru schi nocturn, deschise de la ora 17 la ora 23 iar centrele SPA sunt mult mai bogate în servicii. Mulți vin tocmai datorită acestor alternative. De exemplu: când vine un cuplu, doamna preferă să stea la SPA iar domnul preferă mai mult la schi. Borovets este o stațiune care poate să le ofere pe toate” spune Ioana Pavel, de la “Iri Travel”.

Borovets are și avantajul climei blânde: aici iernile sunt suportabile şi ninge mult. Cel mai mult în ianuarie mercurul din termometre coboară până la 4 garde Celsius, iar pârtiile au zăpadă de la jumătatea lui decembrie și până în aprilie. Tocmai din acest motiv schiul este principala activitatea a locului: turiștii au la dispoziţie 58 km de pârtii, împărțite în trei regiuni cu grade diferite de dificultate – Markudjik,Yastrebetz și Sitnyakovo.

Cele mai bune pante de schiat sunt în Yastrebec și tocmai de aceea aici sunt și competiţiile de anvergură: Cupa Mondială de Ski alpin s-a desfășurat de două ori aici la Borovets, iar traseul de biatlon este unul dintre cele mai bune din Europa. Bulgarii au grijă și de începători, așa cum va spuneam la început: există un centru sportiv cu școală proprie și monitori de schi care îi învață pe copiii de la 4 ani în sus cum să schieze.

Școala de schi are 150 de profesioniști care vorbesc și limbi străine. Poți să te duci în Borovets și pentru sărbători, nu doar la schi. Iarna, când e în plin sezon, o camera la 4 stele costă de la 100 euro în sus pe noapte iar apartamentele pot să ajungă și la mai mult. Un revelion la Borovets pentru 2 persoane este cam 1100 euro la un hotel de 4 stele, și include revelionul, cazare la 4 stele timp de o săptămână și acces complet la toate serviciile spa.

Există destule motive care să ne facă să mergem măcar o dată la munte în Bulgaria și apoi fiecare va decide dacă dorește să se reîntoarcă sau nu. Prețul avantajos este unul din motivele de bază, numărul mare de pârtii este un alt aspect ce ar putea să ne convingă, condițiile excelente de cazare și distracție și posibilitatea de a vizita locuri noi. Și încă ceva: în stațiune nu e greu de ajuns – la 12 kilometri distanță este localitatea Samokov iar până în capitala Sofia sunt doar 72 kilometri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*