Pensiunea Ciprian – Resort Carpatia din Brădetu – Rezervația Valea Vâlsanului găzduiește între 31 octombrie și 3 noiembrie, Zilele Brădețului – Pentru Dacia.
Circuitele turistice, istorice și culturale în România au devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai căutate de către turiștii români. Potrivit lui Gelu Irimia, directorul general al agenției de turism Carpatia Tour, românii își doresc să descopere propria țară, dar vor programe inedite, care să îmbine cultura, istoria și natura.
Deși agenția de turism Carpatia Tour s-a axat în ultimii ani pe incoming, aducând în România turiști din mai multe țări, printre care Germania, Spania, Croația și Serbia, iar pe partea de corporate și evenimente are o tradiție mare (fiind implicată, printre altele, în organizarea Summitului Francofoniei – 2006, Summitului NATO – 2008, Summitului UE de la Sibiu – 2019 și a vizitei Papei Francisc în România), una dintre priorități este dezvoltarea turismului intern pe segmentele culturale, de tabere și de circuite.
”Cred foarte mult în potențialul turistic al României. Avem Litoral, avem stațiuni montane sau stațiuni balneclimaterice. Dar mai avem și o Deltă a Dunării, unică în Europa, avem locuri pline de energie, spiritualitate, istorie și cultură, avem oameni, avem tradiții. Una dintre pasiunile mele o reprezintă istoria Daciei. Dacii au fost înaintașii noștri și, din păcate, ne uităm istoria și nu promovăm patrimoniul geto-dac, extrem de valoros. Britanicii promovează atât de bine Stonehenge iar noi uităm de Sarmizegetusa”, declară Gelu Irimia.
De asemenea, evenimentele pot constitui o puternică unealtă de promovare turistică. Pensiunea Ciprian din Brădetu – Resort Carpatia va găzdui, între 31 octombrie și 3 noiembrie, prima ediție a Zilelor Brădețului – Pentru Dacia. Organizatori sunt Carpatia Tour împreună cu Primăria Brăduleț, prin amabilitatea și implicarea primarului localității, Alecu Evlampie. Evenimentul va fi deschis turiștilor, Carpatia Tour pregătind un pachet turistic care include transport cu autocarul București – Brădetu și retur și 3 nopți de cazare cu mic dejun, la 400 de lei de persoană.
Evenimentul va fi dedicat artei sacre și simbolisticii pelasgo geto-dacice și va cuprinde o expoziție de sculptură și pictură cu vânzare, spectacole de muzică populară, produse tradiționale cu vânzare. Printre artiști și invitați se numără Gabriel Tora, Voican Adrian, Rotaru Nicolae și invitații. Vor susține spectacole Ansamblul Asociației Cultural Sătească Galeș: Grupul de titerași din Galeș condus de Constantin Tică Vasile, Grupul de fluierași din Galeș, Mihai Opincarul, Ana Bardici, Ilona Anghel de la Corbi și tânăra speranță Negoiță Maria Elisabeta.
În cadrul evenimentului dar și oricând aleg ca destinație Brădetu, turiștii pot efectua circuite opționale, care includ o excursie la Salina Ocnele Mari, Mănăstirea Cozia, excursii 4X4 cu vizita Barajului Vâlsan, Muzeul Satului din Galeș sau Biserica Brădetu. De asemenea, pe traseul către Brădetu se vizitează Mănăstirea Dealu și Curtea Domnească din Târgoviște, Mănăstirea Negru-Vodă din Cetățuia care seamănă cu schitul Meteora din Grecia sau Mănăstirea Corbii de Piatră, cea mai veche biserică rupestră din România.
Potrivit lui Gelu Irimia, printre programele inedite apreciate de către turiștii străini se numără traseele cu automobile 4×4 în zonele montane precum și cele de mountain bike.
În cazul comunei Brăduleț, autoritățile, împreună cu Carpatia Turism au reușit să asigure un turism sustenabil, 90% dintre produsele culinare oferite turiștilor fiind, de exemplu, locale și produse în mod natural.
”Sunt țări turistice care au maxim zece obiective recunoscute și le promovează eficient, creând legende în jurul lor. România are sute sau chiar poate mii de obiective care, bine promovate, pot atrage turiști din toată lumea. Am ales să mă concentrez pe județele Argeș și Dâmbovița dar și pe Delta Dunării care, desi sunt atât de aproape de București și tot românul a auzit de ele cel puțin theoretic, din punct de vedere practic încă nu atrag atât de mulți turiști cât ar merita”, adaugă Gelu Irimia.
Be the first to comment