După 7 ani de la semnalarea situației de urgență, șantierul de restaurare a Casei George Enescu din Mihăileni se încheie, iar casa va fi inaugurată miercuri, 19 august, cu un recital de pian al pianistei Raluca Știrbăț. Concertul este dedicat susținătorilor acestui proiect și memoriei lui George Enescu, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi 139 de ani.
Miercuri seară, de la ora 19.30, va avea loc concertul de inaugurare a Casei George Enescu de la Mihăileni. Pianista Raluca Știrbăț, președinta Societății Internaționale „George Enescu” din Viena, va concerta pentru un public restrâns, aflat în curte. Ea a semnalat în 2013 situația dezastruoasă în care se afla casa mamei compozitorului, Maria Cosmovici, și a depus eforturile pentru a fi clasată ca monument istoric în noiembrie 2014 (cod LMI BT-IV-m-B-21063). Ulterior, Ordinul Arhitecților din România (filialele București și Nord-Est) și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimonial cultural european.
Proiectul de salvare a Casei Enescu din Mihăileni a pornit și continuă ca un efort comun, în care entități private, persoane fizice și juridice, sprijină financiar sau în natură tot efortul de restaurare. Din 2014 până acum, Fundația Pro Patrimonio a desfășurat peste 15 evenimente și concerte caritabile, la Viena, Londra, Paris, Iași și București. În noiembrie 2019, casa Enescu a devenit cauză pentru Balul Boierimii Române și a prietenilor ei, finanțând astfel continuarea șantierului.
Fundația Pro Patrimonio a devenind proprietarul unic al monumentului prin intermediul donației unei treimi de casă din partea domnului dr. Ștefan Botez, urmaș al lui George Enescu, și prin achiziția directă a restului de casă, bani obținuți tot din donații private.
Urmând politica generală a fundației desfășurată de-a lungul celor 20 de ani, intervențiile de salvare ale unui monument s-au făcut constant împreună și pentru comunitatea locală. La fel ca în cazul celorlalte proiecte Pro Patrimonio care sunt spații vii și sunt utilizate în scop cultural sau educațional de comunitatea locală (exemplu Vila Golescu din Câmpulung Muscel, Biserica de Lemn de la Urși, Conacul P.P. Carp de la Țibănești etc.), și în cazul casei George Enescu de la Mihăileni derulăm aceeași procedură adaptată local. În urma dezvoltării parteneriatului cu UiPath Foundation, am dezvoltat un program de educație muzicală dedicat copiilor din comunitățile locale limitrofe.
Integrarea Casei Enescu din Mihăileni în circuitul cultural și educațional se face prin intermediul Academiei de Muzică și Studiul Sunetului „George Enescu” din Mihăileni, care își propune să funcționeze ca un centru de excelență. Aceasta va aduce împreună atât componenta memorială, cât și pe cea de educație muzicală, găzduind rezidențe pentru persoanele implicate în creația artistică, cercetarea muzicală. Spații adiacente aflate în vecinătatea casei memoriale vor găzdui tineri studenți și vizitatori. Modulul de educație, Academia de Muzică și Educație pentru Copii, dezvoltat în parteneriat cu UiPath Foundation, este parte a acestui program mai amplu și va implica copiii din zonă, oferindu-le șansa la educație de calitate și un mediu cultural inedit aproape de familiile și gospodăriile lor.
Pianul a aparținut lui Mircea Vulcănescu și este o donație cu trasabilitate în acte. Instrumentul, un Bösendorfer din 1928, a fost recondiționat la București și cântat, de-a lungul timpului, printre alții, de Dinu Lipatti și Johnny Răducanu.
Be the first to comment