Castrul roman de la Porolissum din Sălaj, cotat la două stele în Ghidul Verde Michelin

Castrul roman de la Porolissum din Sălaj. FOTO Facebook/Visit Zalău

Castrul roman de la Porolissum din Sălaj, județul Zalău a primit 2 stele, de la o stea în prima ediție (2011), în Ghidul Verde Michelin 2019, ceea ce înseamnă că obiectivul merită o oprire.

Mai mult, priveliştea ce se arată în faţa amfiteatrului găzduit de Castrul roman de la Porolissum a fost notată, acum câțiva ani, cu 3 stele în Ghidul Verde Michelin.

Porolissum a fost un oraș roman din Dacia, potrivit Wikipedia. Stabilit ca tabără militară în anul 106 d.C., în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian, orașul s-a dezvoltat repede prin intermediul comerțului cu băștinașii daci, și a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C. Situl este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate din România. Se găsește pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirșid, județul Sălaj.

Arheologii români au început săpăturile la începutul anilor 1970. Excavațiile, încă în desfășurare, au dus la descoperirea rămășițelor, atât ale instalațiilor militare cât și ale orașului civil, între ele băi publice, un templu închinat lui Liber Pater, un amfiteatru și case de locuit. Una dintre porțile zidului de piatră al fortului a fost reconstruită. Eforturile sunt concentrate acum pe excavarea forumului orașului. Pe culmea care se află la Nord Vest față de intrarea principală în castrul roman se găsește o cetate dacică, de mici dimensiuni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*