Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara la ediţia a VIII-a, a Festivalului ce se ține între 8 și 9 septembrie

Cetatea cavalerilor teutoni - Feldioara. FOTO Primăria Feldioara

În weekend-ul 8 – 9 Septembrie, Comuna Feldioara îmbracă straie de sărbătoare în cadrul evenimentului cu tradiție îndelungată – Festivalul “Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”, Ediţia a VIII-a, manifestare înscrisă în proiectul „Obiective culturale, tradiţii şi obiceiuri în Comuna Feldioara”.

Evenimentul face parte din strategia şi programul de promovare, dezvoltare şi valorificare a tradiţiilor şi turismului, program elaborat de Primăria Feldioara, în ideea păstrării datinilor şi obiceiurilor locale, tradiţii ce ne reprezintă pretutindeni în lume, demers susţinut prin iniţiativa şi acţiunile întreprinse de către Primarul Comunei Feldioara – Ing. Sorin TAUS şi Consiliul Local Feldioara.

„Istoria milenară a comunităţii noastre, de la teutoni, la vremurile moderne, ne aduce, în prezent, mai aproape de prima denumire dată Comunei Feldioara de către coloniştii germani întemeietori – Marienburg, nume datorat cavalerilor teutoni, a căror patroană era Sfânta Maria. Iată, azi, secole mai târziu, odată cu sărbătoarea Naşterii Sfintei Fecioare Maria, comunitatea noastră prilejuieşte un eveniment ce readuce istoria în prezent“,au precizat reprezentanții administrației publice locale.

An de an, localnici şi numeroşi turişti veniţi din ţară şi din Europa, îndeosebi din Germania, au parte, în cadrul acestui festival, de un program cultural – artistic bogat şi atractiv, ce cuprinde nenumărate momente cu specific medieval, acţiuni apreciate de toţi cei ce iau parte la eveniment: paradă şi demonstraţii cu cai, cavaleri şi domniţe; concert de muzică medievală; demonstraţii de artă şi lupte medievale, recitaluri, spectacole ale elevilor de la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din localitate şi tinere talente locale, cântece populare, concerte extraordinare, spectacol cu torțe, foc de artificii, alături de un program deosebit susţinut în Cetatea Feldioara ce-şi deschide porţile pentru toţi cei dornici să-i descopere istoria ultimelor secole. Aici, vizitatorii vor descoperi expoziţiile ce sunt găzduite în interiorul obiectivului turistic – Expoziţia de bază / “Mărturii arheologice şi mărturii de locuire şi conlocuire în Feldioara” şi Expoziţia temporară / “Cavalerii Teutoni”. Curtea interioară a Cetăţii Feldioara va fi locul unde demonstraţiile şi atelierele de meşteşug vor aduce în rândul comunității o serie de activități specifice perioadei medievale.

Toate acestea, într-un cadru special: Tradiţii şi meşteşuguri populare în curtea Bisericii Evanghelice – “Artă şi tradiţie în Cetatea Feldioara”, parte a sărbătorii “Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”, eveniment ce își propune scoaterea la lumină a Tradiţiilor şi Meşteşugurilor din localitate şi împrejurimi, precum şi punerea lor în valoare prin Artă. De asemenea, copii de toate vârstele sunt invitaţi să experimenteze etapele prelucrării fibrelor textile în „Şezătoarea celor Mici”, alături de meşteri aleşi din frumoasa Ţara Bârsei.

Sâmbătă, 8 septembrie / Activităţi la scenă Cetatea Feldioara  –  Zilele porţilor deschise

10:00 – 18:00

15:00 Parada cavalerilor însoțiți de domnițe și cimpoieri

15:30 Corul de copii al Bisericii Ortodoxe Feldioara

16:00 Spectacol tinere talente şi laureaţi ai Festivalului „Trandafirul din Cetate”

17:20 Recital Petre Găitan

17:40 Recital Petronela Danciu

18:00 Recital Daniel Făt

18:45 Recital Andy-C

Expoziţia “Cavalerii Teutoni”, alături de expoziţia de bază –  “Mărturii arheologice și mărturii de locuire și conlocuire ȋn Feldioara”

12:00-15:00 Violeta Karmen Roman, Demonstraţie și Atelier de meșteșug – Dantelă veche, Tehnica Frivolite

15:30-17:30 Ateliere medievale interactive –  demonstrații de lupte, dansuri medievale

17:30 Concert muzică medievală cu Cimpoierii din Transilvania

 

Duminică, 9 septembrie / Activităţi la scenă

 

Cetatea Feldioara  –  Zilele porţilor deschise

10:00 – 18:00

13:00 Parada cavalerilor însoțiți de domnițe și cimpoieri

15:00 Animaţie medievală cu Cavalerii Ordinul Paladii de Terra Medies

16:00 Program cu elevii de la Liceul Petru Rareş

17:30 Concert de muzică medievală cu Cimpoierii de Transilvania

18:30 Orchestra Plaiuri Transilvane şi Grupul Ţara Bârsei

19:00 Recital Ansamblul Plăieşii din Republica Moldova

20:00 Visul Fecioarei de Foc (jonglerii cu foc) cu Trupa Fire Dream

21:00 Recital Extraordinar Smiley

12:00 Teatru de păpuși “Jack și vrejul de fasole” – Teatrul Strada

13:30-17:00 Ateliere medievale interactive  –  demonstraţii de lupte, dansuri medievale

Decebal Ţăroi – Demonstraţie și atelier de modelaj ȋn lut / căniţă dacică, cahle medieval

15:30-16:00 – Concert muzică medievală cu Cimpoierii din Transilvania

 

 

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*