Cetatea Halmyris din județul Tulcea va fi conservată și restaurată în cadrul unui proiect cu finanțare nerambursabilă

Proiect de conservare-restaurare și punere în valoare a Cetății Halmyris. FOTO Facebook

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea (ICEM), în calitate de beneficiar, a semnat cu Institutul Național al Patrimoniului (INP) un contract de finanțare nerambursabilă cu obiectul „Parcul arheologic Halmyris-Murighiol. Conservare-restaurare și punere în valoare a Cetății Halmyris”. Activitățile se derulează în cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice, subprogramul Elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice, pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice.

Potrivit ICEM Tulea, obiectivele generale ale proiectului sunt conservarea-restaurarea, prezentarea și punerea în valoare în cadrul unui parc arheologic a Cetății Halmyris. Primul obiectiv, cel al conservării și restaurării, urmărește păstrarea substanței antice a sitului arheologic pe termen mediu și lung. Prezentarea și punerea în valoare se bazează pe rezultatele primului obiectiv și asigură accesul publicului la rezultatele cercetării de specialitate, ajutând înțelegerea acestora și conștientizarea valorilor de patrimoniu și identitate existente și care trebuie protejate și păstrate pentru generațiile viitoare.

Valoarea totală a proiectului, inclusiv finanțarea nerambursabilă:

  • Valoarea totală 194.441 lei;
  • Valoarea eligibilă nerambursabilă (valoarea contractului) 140.000 lei;
  • Valoarea contribuției Beneficiarului (și partenerului de proiect, Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”, București): 54441 lei.

Valoarea culturală excepțională a sitului, care a condus la punerea sa sub protecție legală multiplă, corelată cu problemele severe de conservare, impune intervenții urgente de conservare, restaurare și punere în valoare. Principalele capitole ale obiectivului de investiții propus sunt:

  • Conservare și restaurare;
  • Interpretare și prezentare, reconfigurare, introducerea infrastructurii de vizitare și expunere (construcții și amenajări, expoziții);
  • Reabilitarea infrastructurii de administrare.

Vor fi abordate toate vestigiile arheologice descoperite prin cercetări arheologice în punctul „La Cetate” (laturile de vest și de nord a incintei romano-bizantine, Poarta de V, Poarta de N, turnurile II-IV, XI, XII, construcțiile adosate laturii vestice și celei estice, Edificiile I și II, Domus N cu instalația de băi, basilica episcopală și cripta martirilor). Prin lucrări peisagistice de restaurare a peisajului antic vor fi puse în valoare și vestigiile reperate până acum în peisaj (valurile așezării romane timpurii și romano-bizantine, nuclee de așezare extra muros, zone meșteșugărești și necropole). Suprafața necercetată a sitului arheologic va fi amenajată pentru vizitare prin introducerea infrastructurii specifice, dar și prin lucrări de amenajare cu rol de subliniere a subsolului antic. Construcțiile existente pe sit vor fi consolidate, reabilitate și refuncționalizate în acord cu noul scenariu de punere în valoare a sitului arheologic (muzeu de sit și de primire a vizitatorilor, spații pentru infrastructură arheologică, spații pentru administrare).

Data începerii proiectului: 11.05.2021.

Data finalizării proiectului: 30.11.2021.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*