Cheile Turenilor, un nou obiectiv turistic de mare interes, a fost deschis pentru vizitare

Trasee de vizitare a defileului Rezervației Naturale Cheile Turenilor. FOTO CJ Cluj

Luni, 24 septembrie, a avut loc ceremonia de inaugurare a celui mai nou traseu de vizitare a unei arii naturale protejate din județul Cluj – Defileul Rezervației Naturale „Cheile Turenilor”.

La eveniment au participat vicepreședintele Consiliul Județean Cluj, domnul Vákár István, directorul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, domnul Gheorghe Frățilă și primarul comunei Tureni, doamna Mănăilă Elena.

„Implicarea deosebită a echipei Salvamont Cluj a făcut posibilă inaugurarea de astăzi. Mă bucur că zestrea turistică a județului s-a îmbogățit cu un nou obiectiv, extrem de atrăgător, pus acum la dispoziția oricărei persoane interesate. Relieful din Cheile Turenilor este unul extrem de spectaculos și sălbatic, cu un traseu îngust și accidentat, senzațiile trăite de vizitatori fiind cu adevărat unice”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Chiar dacă parcurgerea Cheilor Turenilor era posibilă și până în acest moment, cel puțin teoretic, accesul era unul extrem de dificil din cauza faptului că presupune traversarea Pârâului Racilor, de mai multe ori. Din acest motiv, traseul era parcurs exclusiv de către persoane inițiate, deținătoare de echipament specializat.

Astfel, pentru a facilita parcurgerea și vizitarea rezervației precum și pentru a permite accesul și altor categorii de turiști, fără pregătire montană, Serviciul Salvamont-Salvaspeo a inițiat la începutul verii un amplu proces de viabilizare a traseului, echiparea întregului defileu desfășurându-se într-o perioadă de aproximativ trei luni.

Versantul stâng a fost, astfel, echipat cu cabluri din oțel și scoabe metalice la nivelul picioarelor. Totodată, pentru amenajarea traseului a fost toaletată vegetația măruntă, fără a se interveni asupra arborilor. De asemenea, a fost marcat traseul în varianta de circuit, fiind incluse panourile din traseul tematic existent. Nu în ultimul rând, au fost instalate panouri privind regulile de vizitare, echipamentul minim necesar parcurgerii în siguranță a traseului, dar și panouri tematice cu specii de flori și fluturi întâlnite în Rezervația Naturală Cheile Turenilor.

„Doresc, în primul rând, să felicit Salvamont Cluj și conducerea primăriei Tureni pentru efortul depus în revitalizarea acestui traseu turistic deosebit. În continuare, Consiliul Județean Cluj va sprijini acest demers, inclusiv financiar, pentru punerea în valoare a acestui sit și atragerea unui număr cât mai mare de turiști, iubitori de natură”, a declarat  Vákár István.

Parcurgerea traseului de vizitare, în lungime de circa 1,6 km, se poate realiza în aproximativ 2,5 ore și necesită folosirea unui minim de echipament (ham, lonje, cască) și vreme stabilă, fără risc de furtună – risc de viitură. Serviciul Salvamont-Salvaspeo Cluj recomandă turiștilor ca parcurgerea să se efectueze în circuit (punct albastru), care să pornească dinspre localitatea Tureni, să coboare prin defileu și să revină pe versantul stâng, incluzând traseul tematic realizat în acest sens de Asociația Potaissa Turda.

Situate la nord de municipiul Turda, între localitățile Tureni și Copăceni, la aproximativ 18 km de Cheile Turzii – 6 km în linie dreaptă, Cheile Turenilor sunt declarate Rezervație naturală și parc arheologic, statut dobândit ca urmare a numeroaselor terase și peșteri găsite aici, presupuse a fi locuite, dar și în urma numeroaselor obiecte descoperite, precum unelte, ceramică, monezi, etc. Rezervația ocupă o suprafață de aproximativ 25 de ha, cu o lungime efectivă a cheilor de 1.850 de metri și o înălțime maximă a pereților de până la 150 de metri, aceștia fiind decorați cu numeroase forme carstice jurasice. Cheile găzduiesc numeroase cascade, marmite, aproximativ 30 de peșteri, astfel că, pe lângă stâncăria extrem de spectaculoasă, vizitatorii pot admira și o largă varietate de plante și animale, în special păsări.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*