Cocoșul trădător este „împușcat“ în fiecare an în localitatea Apața. FOTO Nicole Wilcox
În fiecare an, în ziua Paștelui Catolic, în Apața are loc un ritual tradițional, cu origini în Evul Mediu: împuscatul cocoșului.
Se crede ca originea acestui obicei al comunității maghiare este legată de o legendă a locului, care spune că în secolul al XVI – lea, în timpul unei invazii tătărăști, populația din zonă s-a retras în cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cântec de cocoș din cetate. Locuitorii refugiați aici au fost descoperiți în felul acesta. Cetatea a fost asediată, iar supraviețuitorii au hotărât pedepsirea cocoșului trădător.
În zilele noastre, participanții la acest eveniment sunt copiii, scopul sărbătorii fiind inițierea în ochirea și tragerea la țintă cu arbaleta. Locul cocoșului este luat de un panou pe care este pictat acest animal.
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.
Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.
Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.
Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.
Două târguri de locuri de muncă în turism vor avea loc la Constanța, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, la Hotelul Ibis Târgurile sunt organizate de către Universitatea Ovidius din Constanța, în cadrul …
TAROM vine cu noi oferte speciale, care leagă cinci destinații din Orientul Mijlociu de orașele din România și de toate celelalte destinații europene operate. Astfel, prin oferta valabilă în perioada 05 – 13 noiembrie 2024, …
Ruta Muzeelor Etnografice în aer liber din România a primit recunoașterea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, fiind a treia Rută Cultural Turistică dezvoltată pe plan național. Lungimea totală a rutei este de 1.011 …
Be the first to comment