VIDEO Ghizii din România s-au reunit în Bucovina. Formare profesională și un pas important: înființarea Federației Naționale a Ghizilor de Turism

Conferința Națională a Ghizilor de Turism are loc în Bucovina. FOTO Adrian Boioglu
Conferința Națională a Ghizilor de Turism are loc în Bucovina. FOTO Adrian Boioglu

Patru zile cu program intens pentru 120 ghizi de turism din toată țara. Cei mai activi dintre oamenii din branșă participă în aceste zile la Conferința Națională a Ghizilor de Turism. Evenimentul are loc, în premieră în trei zone cu o semnificație aparte pentru centenarul României: Bucovina de Sud, Bucovina de Nord și Republica Moldova.

Invitația a venit din partea directorului agenției HelloBucovina, Ciprian Șlemco, el însuși ghid de turism. El a reușit să reunească nu doar ghizii de turism, ci și reprezentanți ai celor mai importante Asociații de Profil. Pe ordinea de zi s-au aflat două mari subiecte: formarea continuă a ghizilor prin programe de cunoaștere amănunțită a Bucovinei, precum și înființarea Federației Naționale a Ghizilor de Turism.

Prima zi – 19 februarie – a fost deschisă cu o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. După ce ghizii i-au explicat problemele cu care se confruntă, conducerea Federației a reușit “să smulgă” un răspuns afirmativ pentru ceea ce urmează să devină un model pentru toate județele țării: un parteneriat între FNGTR și autoritățile locale.

Acest parteneriat implică pe de o parte un control mai strict al celor ce practică ghidăria neautorizată. Cu alte cuvinte, autoritățile locale au pârghiile legale pentru a înființa o Poliție Turistică. O astfel de instituție sau un departament de profil în cadrul Jandarmeriei sau Poliției Locale ar putea să prevină situațiile în care ghizii străini ar activa fără drept pe teritoriul României. Tototdată, ghizii români care nu au atestat vor putea fi împiedicați să conducă grupurile de turiști.

Gheorghe Flutur le-a promis ghizilor că toate instituțiile sau lăcașurile de cult din județul Suceava nu vor mai taxa însoțitorii de turiști. Totodată, zonele din apropierea obiectivelor turistice ar putea fi “curățate” de obiecte, alimente sau suveniruri care nu sunt specifice zonei.

Seara a continuat cu mai multe prezentări ale unor programe și inițiative pornite la Suceava. Printre acestea, campania #SePoate explicată de jurnalista Cătălina Biholar, activitatea Centrului Național de Informare Suceava, povestită de Claudiu Brădățan, dar și modul în care portalul descoperanordest.ro aduce sub aceeași umbrelă evenimentele din Bucovina de Sud. Explicațiile oferite de Ana Roxana Pintilescu i-au ajutat pe ghizii de turism să găsească noi unelte de lucru.

La fel de atractive au fost și prezentările legate de turismul montan (Petrică Ariciuc), Ia Bucovina (Magda Grădinaru), sau Salvează Satul Bucovinean (Carmen Chașovschi).

De la mănăstirile din Nordul Moldovei la Bucovina de Nord

A doua zi a Conferinței a fost una de teren. Autocarele au plecat de la Hotelul Continental din Suceava către mănăstirile Sucevița, Moldovița și Voroneț. Din program nu a lipsit nici latura istorică a Sucevei. Vizita la Muzeul de Istorie dar și cea de la Cetatea Sucevei au stârnit interesul ghizilor.

Zilele următoare se anunță la fel de pline. Prima oprire este la Cernăuți, acolo unde ghizii vor avea parte de un tur panoramic al orașului. Pe 22 februarie se pleacă spre Cetatea Hotinului, Orheiul Vechi și apoi spre Cramele Cricova și Chișinău.

FNGTR a luat ființă

Conferința de la Suceava a coincis în acest an cu Ziua Internațională a Ghidului de Turism. Iar pentru ghizii din România, ziua de 21 februarie va fi de acum o dublă sărbătoare. Asta pentru că în acest an a luat oficial ființă FNGTR – Federația Națională a Ghizilor de Turism din România.

FNGTR reunește toate asociațiile ghizilor sub aceeași umbrelă și va fi vocea unică a celor care își doresc să facă totul pentru meseria lor. Președintele Federației, George Vasiliu a prezentat la miezul nopții, pe 21 februarie, echipa sa.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*