Cu toții știm că zacusca este o mâncare de legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, găsită în mai multe țări din Balcani având principale ingrediente vinetele coapte, gogoșarii (sau ardeii roșii) copți și ceapa tăiată. Alte rețete mai adaugă roșii, ciuperci, morcovi, dovlecei, etc existând numeroase varietăți de zacuscă, în funcție de ingredientele folosite.
Mergând pe firul istoriei, zacusca este de origine slavă (закуска, zakuska), având înțelesul de “gustare” sau “aperitiv”, rădăcina slavă a cuvântului (кус, kus) însemnând gustos, delicios sau a mușca.
Desi zacusca este specifică bucatariei romanești și în bucătăria balcanică se găsesc numeroase variante ale sale, astfel, sârbii pregătesc Ajvar, ce conține și usturoi, uneori și ardei iuți, bulgarii, pe de altă parte, fac Ljutenica, o zacuscă îndulcită cu zahăr, iar turcii folosesc „biber salcası”, o variantă mai fină și mai păstoasă a zacuștii, pentru a condimenta mâncărurile.
Marți, 20 martie, de la ora 14.30, în sala E 21 a Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole, Universitatea “Ovidius”, Constanța, din Bdv.Mamaia nr. 124 (sediul vechi), având gazdă pe Conf. Univ. Ing. Liliana Panaitescu și Stanică Enache, președinte Inomar Cluster și inițiatorul proiectului și platformei online de experiențe inedite, TourX, sunteți invitați să vizionați o “expoziție”de zacuscă însoțită de o prezentare și degustare de zacuscă și vinuri dobrogene.
TourX în colaborare cu Asociația Țăranii Dobrogeni au reunit sub egida evenimentului “Zacusca, o experiență balcanică. De la masa de post la masa boierească” invitați cu istorii culinare interesante, Paula Vals (grupul Angelo/ Fabrica de produse tradiționale de la Greci), Bianca Folescu de la Vișina (comunitatea bulgară/Gospodaria Tradițională de la Vișina), Valentina Koker, Jurilovca (comunitatea lipovenilor/ Suvenir din Jurilovca), Enise Ali (comunitatea tătară/Jade Oriental Cafe), Maica Stareță Rafaela de la Mănăstirea Colilia, Mirabela Burichter (comunitatea aromână/ Căprițele vesele de la Stejaru), Tatiana Rovinar, Hunedoara (Casa Maria), Carmen Paraschivescu, sommelier și fondator Garda Culinara, Asociația Țăranii Dobrogeni reprezentați de Ioana Moroșanu, Laura Stroe, Claudiu Moroșanu și Ciprian Stroe și Crama Delta Dunării, Somova cu vinurile dobrogene La Sapata.
Dobrogea actuală deține o moștenire gastronomică diversă și diferită de cea a celorlalte provincii româneşti, ea aflându-se sub administrare otomană până în a doua jumătate a secolului al 19-lea. Multe dintre mâncărurile Dobrogei sunt gătite pe bază de peşte, în special în Delta Dunării şi pe bază de lapte și carne de oaie, datorită tradiţiilor minorităţii turco-tătare păstrându-și chiar și denumirile de-a lungul timpului.
Dar pentru că suntem în perioada Postului dinaintea Sfintei Sărbători a Paștelui experimentăm inedit zacusca, într-un mod TourX, povestind-o și degustând-o alături de invitați speciali, reprezentanți ai etniilor dobrogene și ai altor ținuturi românești.
Be the first to comment