VIDEO Costin-Ion Corboianu, ghidul de turism care te ajută să redescoperi România istorică și culturală

Ghidul de turism Costin-Ion Corboianu. FOTO Arhiva personală
Ghidul de turism Costin-Ion Corboianu. FOTO Arhiva personală

“Unde petreci sărbătorile?” Este întrebarea pe care o auzi zilele acestea peste tot: la telefon, pe internet, în autobuz, în discuțiile de pe stradă, la o bere sau la o șuetă. Bran, Valea Prahovei, Maramureș, nordul Moldovei, Delta Dunării sau Litoral sunt cele mai frecvente răspunsuri de la cei care nu sunt tradițional legați de casă când vine vorba de sărbători religioase. Și asta nu e tot, pentru că lista este foarte lungă. Știți câte “repere” culturale de genul acesta are România? Sunt 680 de obiective culturale ce pot fi vizitate și exploatate din punct de vedere turistic.

România are un patrimoniu cultural-istoric și folcloric uriaş: există biserici și ansambluri mănăstirești, sunt monumente, centre istorice și site-uri arheologice, biserici fortificate, cetăți dacice, Sighișoara și multe altele. “Turismul cultural” este unul de nişă, neexploatat cum se cuvine. Unul dintre argumente este capacitatea limitată de cazare, de doar 13% din totalul locurilor existente la nivelul întregii țări.

Din fericire mai sunt câțiva entuziașți care încearcă să educe gusturile românilor pentru acest gen de vacanțe. Costin Ion Corboianu este de ani de zile ghid de turism, iar specialitatea lui e România istorică. A plimbat sute de turiști prin locuri din țara noastră de care puțini au auzit. La un moment dat, a mai găsit un partener la fel de entuziast și așa a apărut “Scorilo Travel Vacanțe”, o agenție de turism cultural-istoric.

Costin Ion Corboianu este conștient că activează pe o nișă puțin exploatată, însă entuziasmul lui surmontează orice neajunsuri. Vorbește cu însuflețire despre România și ai senzaţia că te-ar lua de mână în orice clipă ca să-ți arate minuni ascunse în cine știe ce colț de județ.

“Avem excursii care, după cum știm, sunt până în 3 nopți de cazare și avem și circuite. În primul și în primul rând noi ne-am axat pe tradițiile și pe spiritul românesc; descoperim de la gastronomie la tradiții, costume populare, dansuri, jocuri, și alte obiective mai puțin cunoscute” spune Costin Corboianu, de la “Scorilo Travel Vacanțe”.

Turismul cultural e “elitist” de felul lui, pentru că-și găsește clienții din rândul celor cu un nivel de educaţie ridicat şi cu interese preponderente în domeniul istoriei. În plus, turismul cultural nu prea este “de sejur”, ci mai mult “de circuit”. Spre exemplu, nu stai 7 zile numai la Castelul Bran pentru că nu ai ce face atâta timp DOAR la acel castel, așa că simți nevoia să te miști. După Bran urmează Peleș, apoi vine o cetate și mai veche, locul unei bătălii istorice, și tot așa. Turismul cultural istoric e de circuit. L-am întrebat pe Costin Corboianu care sunt destinațiile cele mai căutate în circuitele cultural-istorice din România.

“Ca de obicei, o destinație foarte apreciată de turiști este Maramureșul, o alta este Bucovina, apoi Delta Dunării, dar au început să fie apreciate și destinații noi, precum Vestul României, Banatul Montan, Clisura Dunării, destinații care, până acum un an – doi, nu prea erau prinse în circuitele agențiilor din țara noastră. Echipa de la Scorilo Travel Vacanțe oferă niște circuite culturale care acoperă întreaga suprafață a României începând din zonele din Deltă, până în vestul țării. Sunt excursii care includ în circuitele lor cele mai importante obiective turistice din România” ne-a explicat Costin Corboianu.

Românii cu “dor de casă” cumpără tururi în România

În general, clientul care cumpără o astfel de vacanță este unul de peste 35 de ani, genul activ, citit și dornic să îmbine relaxarea din vacanță cu posibilitatea cunoaşterii mai multor lucruri de învățat într-o perioadă scurtă de timp. În era vacanţelor exotice, turismul cultural pare destul de complicat de pus pe picioare, însă, de la an la an, sunt tot mai mulți români care doresc să-și viziteze țara – cu precădere locurile unde într-adevăr s-a scris istorie. Pentru că oamenii își doresc povești, acele poveşti despre monumente cu valoare istorică, despre locuri unde s-au purtat diverse bătălii sau despre personalităţile autohtone. Chiar și cu această tendința crescătoare, încă suntem într-o fază incipientă a circuitelor culturale.

“Noi am făcut destul de des anul acesta aceste excursii tocmai pentru a veni cât mai multă lume și am avut o surpriză plăcută: am constatat că foarte multe rezervări sunt făcute de românii noștri plecați afară care se întorc, ceea ce înseamnă că “fie pâinea cât de rea / tot mai bună-n țară mea”, spune cu entuziasm Costin Corboianu de la Scorilo Travel Vacanțe.

Este turismul cultural inovația anului? Desigur, mai ales în anul Centenarului Unirii. Țara e plină de locuri unde s-a creat istoria românilor, iar circuitele istorice au de arătat foarte multe lucruri încărcate de povești și de simboluri. Contează mult și infrastructura din jurul locurilor culturale şi istorice și starea mediului înconjurător.

“Am pregătit un circuit al României în care am inclus 7 din fostele capitale ale spațiului românesc – acoperă toată suprafața României – care este foarte apreciat și aștept cu nerăbdare să-l facem mai ales în anul Centenarului Unirii. Personal, eu aș alege un alt produs turistic: Turul României. Acoperă mare parte din suprafața țării și facem o paralelă pe mai multe zone, din mai multe puncte de vedere: și gastronomic, și cultural, și religios. România este o țară extraordinară, e un mix mai ales în zona Dobrogei sau a Transilvaniei, mix-ul acela cultural-religios, într-o oglindă cumva cu Muntenia și cu Moldova” a declarat pentru GoNEXT, Costin Corboianu.

Multe atracții de turism istoric din România sunt locurile perfecte pentru odihnă și relaxare. Castelele Peleș și Bran sunt cele mai vizitate castele din România pentru atmosfera lor medievală, dar și pentru că dețin o istorie nemaipomenită. La fel și cetatea Sighișoarei, dar și mănăstirile cu fresce la exterior, cum sunt cele din nordul Moldovei. Se pot îmbina astfel istoria, religia, cultura cu odihna.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*