„Crăciun în Bucovina“, un eveniment despre datini și tradiție

Tărâm al bunei conviețuiri interetnice, Bucovina și-a creat, de-a lungul vremii, propria identitate culturală, reflectată în tradițiile și obiceiurile legate de: ocupații, arhitectură populară, meșteșuguri, port popular, obiceiuri populare și creații literar-artistice.

Obiceiurile, practicile rituale din perioada premergătoare Crăciunului recreează simbolic un nou început, ritualuri de renaştere a timpului prin practici magice: tăierea porcului, prepararea alimentelor rituale, stingerea şi aprinderea luminilor, alungarea spiritelor malefice şi ale morţilor prin dansuri şi jocuri cu măşti, toate acestea ilustrând fondul precreştin al sărbătorilor de iarnă.

Datinile şi practicile, obiceiurile acestui ciclu cuprind o gamă variată, extrem de bogată în manifestări artistice, atât în ceea ce priveşte folclorul literar, muzical şi coregrafic cât şi reprezentările dramatice. Dar ele excelează şi prin bogăţia şi varietatea elementelor vestimentare, a recuzitei, a decorului şi chiar a regiei, constituind un adevărat carnaval popular.

Sub genericul ,,Crăciun în Bucovina 2019”, în perioada sărbătorilor de iarnă, în aproape toate localitățile din județul Suceava, se desfășoară evenimnete în cadrul cărora sunt prezentate tradițiile și obiceiurile de iarnă bucovinene, cu accent pe obiceiurile de Crăciun și Anul Nou precum: urături, jocul caprei şi al cerbului, jocul ursului, căiuții, semănatul, etc.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*