FOTO VIDEO Cupa Cormoran Egreta Hidroturism 2018. Pescari din toată țara și-au arătat măiestria în a prinde cea mai mare știucă din Delta Dunării

Concurent de la Cupa Cormoran - Egreta 2018. FOTO Adrian Boioglu
Concurent de la Cupa Cormoran - Egreta 2018. FOTO Adrian Boioglu

De la agonie la extaz – cam așa poate fi rezumat, în două cuvinte, un concurs de pescuit la răpitori de apă dulce. Iar concursul organizat de complexul turistic Cormoran urmează aceeași rețetă.

Cei mai împătimiți pescari din toată țara s-au adunat în Deltă, zilele acestea, ca să-și încerce măiestria la prins știucă.

“Cupa Cormoran” e deja tradiție în Delta Dunării, iar competiția de pescuit la știucă e unul dintre primele concursuri care deschid sezonul competitonal în Deltă. A fost o întrecere între echipe așa că participanții au venit pregătiți, și-au ales câte o barcă (cu cârmaci) și au plecat pe apă. Organizatorii le-au dat o zi de exersat, iar sâmbătă, 14 aprilie, a avut loc prima manșă. La ora 7:30 toată lumea era pe baltă.

În primul rând, apă a fost “prea mare”, adică nivelul a crescut. Zilele acestea Dunărea vine umflată de ploi și de topirea zăpezilor din jumătate de Europă, și toate avertismentele de inundații prin lunca Dunării au reverberații și aici în Deltă, unde apele se ridică mult mai mult decât e normal, își măresc viteza de curgere și antrenează cu ele multe aluviuni. Drept urmare, apele sunt tulburi, iar odată cu apa mare, în incintele de pescuit ajunge și pește din afară. Pe de altă parte, răpitorilor și fitofagilor le plac apele limpezi. În al doilea rând, a fost destul de extenuant pentru că apele mari înseamnă și suprafață mare de “alergătură” cu lanseta pe luciul apei și de-aici vine și oboseala pescarului.

Spre finalul primei zile unii pescari s-au întors victorioși, alții dezamăgiți de faptul că nu au prins nimic.

Bucureșteanul Adrian Pichler luase cu el 4 undițe, una-și-una, și le folosea pe rând. Aveam să aflăm din regulamentul concursului că nu e voie să pescuiești la mai multe lansete deodată, ci poți să le folosești pe rând.

“E foarte greu de pescuit pentru că apa e foarte mare;  niciodată n-am văzut apă așa de mare pe Cormoran, neașteptat de mare. Peștii nu prea au tras… Am venit din București special pentru concursul asta și deși e a 20-a oară când particip la o așa competiție, am emoții de parcă ar fi prima dată ” spune Adrian Pichler, în timp ce-și aranjează o lanseta nouă.

Are patru lansete, două mai subțiri și două mai groase și ne explică cum le folosește pentru capturi diferite. Preferă una dintre ele petru că e o lansetă foarte puternică la care a atașat o mulinetă la fel de puternică, foarte bună pentru momelile de gumă (peștișori de cauciuc – n.n.), “năluci soft” așa cum le numește Adrian Pichler.

“Asta e ce mai grea dintre lansete și se folosește la năluci grele, 50-70 de grame. Are o putere de aruncare foarte bună, se-ncarca bine dar te obosește fizic – după 20 de lansări o resimți”, spune pescarul. 

Dar astăzi a prins cel mai bine cu o a treia lanseta, “bună pentru linguri” după cum spune Adrian, ” foarte reactivă, cu vârful ușor, cu mulinetă ușoară… Am folosit-o la linguri”. Adrian Pichler n-a fost în cea mai bună zi a lui la un concurs de pescuit, însă nu se dă bătut. E obosit, ușor dezamăgit, însă face planuri pentru a doua zi de pescuit. La ora 16.30 își face bilanțul zilei și strategia pentru duminică.

“Astăzi nu prea a tras: am luat doar trei bucăți, între 50 și 53 de cm. În mod cert mâine știm cum să-ncepem concursul; deși e mai mică  perioada de pescuit o vom folosi mai eficient. Vom ști exact unde să mergem și ce momeli să folosim.  Unelte am, motivația există… E-adevărat că oboseala de azi se va resimți mâine” spune bucuresteanul Adrian Pichler.

Zece echipe cu zece bărci au brăzdat luciul apei in cautarea celei mai mari știuci, la Cupa Cormoran. Ore-n șir de aruncat, mulinat, aruncat, mulinat și iar aruncat… Te și miri de unde atâta putere a brațelor și-atâta răbdare pe oamenii aceștia veniți de la sute de kilometri că să-și încerce știința cu știucile din Deltă.

Ce trebuie să știe un începător despre pescuitul la știucă

Am cerut câteva sfaturi de la concurenți și-am aflat o mulțime de lucruri interesante pentru amatori sau începători.

În primul rând, momelile sunt de două feluri: din tablă aurie sau peștișori de gumă . “Lingurițe” sau “năluci”. Și unele și altele imită fuga unui peștișor prin apă la care știuca (fiind răpitor) reacționează imediat. Ca să pescuiești o știucă cu năluci, din barcă așa cum e Cupa Cormoran, e suficientă o lansetă de carbon de 2 metri și o momeală între 10 și 40 grame greutate. Apoi, mulineta trebuie să se echilibreze foarte bine cu bățul, ca să nu va obosească mâna prea repede. Pescarii experimentați folosesc mulinete cu frână pe tambur că să le poată manevră rapid și eficient când e cazul, iar nailonul e de 0,25 – 0,30 mm, verzui sau transparent.

Cristian Pavel e un pescar împătimit de ani de zile și vine în Deltă tocmai din comuna Comănești, județul Bacău. Nu e prea vesel, din cauza capturii ce nu se ridică la nivelul așteptărilor.

“Din cauza apei mari n-a prea prins nimeni, cred că e zăpăcit peștele, a avut ce mânca. Am încercat toate momelile, ne dor mâinile de atâta mulinat. Cel mai bine a mers o linguriță antibrădiș, o tablă galbenă, a  prins prietenul meu știuca aia care-i a doua în top, 67 cm” spune cu năduf Cristian Pavel.

Prietenul lui cu știuca-trofeu e Adrian Bobeică, tot băcăuan și el. Știuca prinsă de el are 67 de cm lungime și e a doua în topul zilei de concurs (pe locul întâi, în prima zi, era una cu 2 cm mai mare). L-am întrebat pe Adrian Bobeică ce momeală a folosit .

“O tablă de cupru galben, o linguriță galbenă. Cam mare apa, a fost destul de greu. Am fost și aproape de mal și mai în larg, am fost cam peste tot… Cel mai bine a fost în stuful ăsta” spune Adrian Bobeică.

Cele mai folosite năluci la pescuitul știucii sunt lingurile oscilante sau blinkerele (cum le mai zic unii). Sunt ieftine, ușor de folosit și foarte eficiente. Când lumina zilei e puternică, pescarii folosesc linguri mate, iar dacă lumina e slabă – linguri lucioase.

În cazul în care apa e tulbure sunt de preferat cele mai lucioase blinkere. Ideea generală este ca lingura să aibă în apă o strălucire normală, comparabilă cu a unui peștișor oarecare, în condițiile de luminozitate date. Stiucile prinse de fiecare concurent au fost măsurate de arbitri, iar apoi eliberate în baltă.

“Am venit până aici special pentru concursul asta și mă bucur c-a prins prietenul meu Adrian, pentru că eu am fost capul răutăților, adică eu l-am adus aici tocmai din Bacău. Bine că a prins măcar una. Îmi place concursul, e ok, eu am mai participat o dată și-am fost foarte mulțumit. Am ieșit undeva pe locul 5, sunt pescari buni, cu momeli bune cu undițe bune. Și organizarea e în regulă, cazarea bună – de asta am și revenit, pentru că mi-a plăcut” spune Cristi Pavel.

A două zi de concurs, duminică, a fost mai scurtă, pentru că arbitrii să întocmească clasamentul și să fie decernate și premiile. Câștigătoare a fost echipa formată din Cătălin Stoica și Costin Sandu, urmată de cea a lui Vlad Kinn și Dragoș Kinn. Fiecare echipă a fost premiată pentru lungimea totală cumulată a celor mai mari cinci știuci. Deloc surprinzător, au existat și două echipe care nu au prins nimic.

INTERVIU: Câștigătorii Cupei Cormoran – Egreta 2018

Reporter GoNEXT: Spre deosebire de alte concursuri a fost apa mai ridicată, dificultăți din punctul acesta de vedere? Cum vi s-a părut?

Cătălin Stoica: Absolut, în perioada aceasta este mult mai dificil să pescuiești decât în perioada prohibiției pescuitului la știucă, respectiv toamna. A fost și incinta inundată, nu știu ce s-a întâmplat, apa a fost foarte foarte mare, s-a pescuit greu. Am știut să abordăm pescuitul de ieri și de azi și să ne calificăm, să rămânem pe podium, respectiv pe locul I.

GoNEXT: Ce v-a ajutat? Ce unelte ați avut? La ce fel de năluci ați dat?

Cătălin Stoica: Uneltele pe care le are orice pescar de răpitori în trusă: momeli de cauciuc, de plastic, lingurițe, voblere ș.a.m.d.

Reporter: Care a fost cea mai mare captură?

Cătălin Stoica: La noi a fost de 71 de centimetri. Incinta promite mult mai mult de obicei, sunt pești mult mai mari în incintă, dar, din cauză că a fost apa foarte foarte mare, peștele a mâncat destul de greu. A fost greu și pentru noi să îl găsim.

GoNEXT: Cum vi s-a părut concursul? Dar organizarea?

Costin Sandu: Concursul foarte dificil, organizarea, ca întotdeauna, perfectă. Noi știam cum este incinta Cormoran și am fost surprinși chiar când am văzut cât de mare e apa. Știm ce potențial are incinta, că sunt și știuci foarte mari, iar la final chiar am prins știuci mari, ele nu au plecat din incintă. Sperăm că se rezolvă ca să putem veni și în continuare la concursuri.

Un premiu special a fost obținut de echipa Dorin Zaharia și Bogdan Luchian care au prins o știucă de 77 cm. 

Organizatorul Cornel Găină: “Nu mai particip la concurs. <Știucile vă știu și vin la dumneavoastră>”

Cornel Găină, proprietarul Complexului Cormoran din Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu

Reporter GoNEXT: Sunteți gazdă de atâția ani aici la Cupa Cormoran. Cum a fost anul acesta? Natura v-a jucat ceva feste, apa mai ridicată, însă char și așa oamenii s-au distrat și am avut capturi frumoase.

Cornel Găină: A fost provocator. Nu vorbim de noi care a trebuit să muncim vreo șapte zile ca să astupăm o breșă, dar vizavi de un concurs am asigurat aceleași condiții pentru toți concurenții. Nu vorbim de cârcotași, nu facem concurență la televiziuni, dar când toată lumea prinde câte ceva înseamnă că față de alte vești, știuca există, dar trebuie să o și prindem. Nu e așa simplu iar știuca este un animal foarte pervers. Sunt zile în care vrea, sunt zile în care nu vrea, e complicat. Dar din punctul meu de vedere mă bucur că am avut participanți, că s-au bucurat de vremea asta frumoasă, că au prins și, în același timp, noi, ca organizatori, am oferit și premii.

GoNEXT: Nu v-a fost dor să mergeți și dumneavoastră cu ei acolo?

Cornel Găină: E complicat, vă explic altfel. A fost o dată când am intrat în incintă la concurs și mi-au spus: “Nu, știucile vă știu și vin la dumneavoastră. Nu aveți ce căuta aici.” Si de atunci nu mă mai duc.

Cătălin Țibuleac, președintele AMDT Delta Dunării: “Turistul trebuie să respecte resursa piscicolă”

Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu

Reporter GoNEXT: Astfel de concursuri care sunt pentru profesioniști atrag până la urmă și amatorii, oamenii care vin aici să se relaxeze. Cum priviți din punct de vedere al turistului care vine în această perioadă în Deltă și iată întâlnește și cunoaște pentru prima dată și faptul că sunt astfel de evenimente în Delta Dunării.

Cătălin Țibuleac: Concursurile de pescuit nu sunt o noutate pentru ceea ce înseamnă incintele de pescuit din Delta Dunării. Resorturi turistice, complexuri turistice sunt cele de la Cormoran și Egreta sunt promotoarele unor astfel de evenimente, evenimente pe care Asociația le susține și le organizează împreună și alături de partenerii săi. Turistul vede ceea ce se poate face, cu ce poate să își ocupe timpul. Acum sincer vorbind, așa cum spunea și domnul Găină, o dată venit în Deltă și cuprins de această pasiune a pescuitului, greu te mai dezici de ea. Și întotdeauna vei reveni pentru a te integra în natură și pentru a practica acest sport relaxant care este pescuitul.

GoNEXT: Scopul ar trebui să fie să transformăm turistul într-unul care vine an de an tocmai pentru asemenea evenimente.

Cătălin Țibuleac: Turistul în primul rând trebuie să respecte resursa piscicolă așa cum vânătorul respectă vânatul și pescarul trebuie să respecte captura. Nu întâmplător Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării a introdus din acest an sistemul de “catch and release”, ceea ce ar trebuie să reprezinte o nouă provocare pentru pescarii cu adevărat pasionați de acest sport, dar nu în ultimul rând de a proteja și resursa piscicolă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. AMDTDD

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*